Ciasto bananowe z polewą bez glutenu, bez cukru, wegańskie

Zapraszam na „Zdrową Środę”, czyli słodkości bez cukru i glutenu. Tym razem upiekłam ciasto bananowe i polałam je pyszną polewą kakaowo-kokosową. Ciasto jest proste w przygotowaniu i szybkie. Podczas pieczenia pięknie pachnie bananami. Do przepisu radzę użyć bardzo dojrzałych bananów. Ciasto najlepiej smakuje świeże, w dniu upieczenia. Bazowałam na przepisie, który poznałam na jednym z warsztatów wegańskich, ale przepis mocno przeze mnie zmodyfikowany.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto bananowe z polewą bez glutenu, bez cukru, wegańskie

Ciasto bananowe z polewą bez glutenu, bez cukru, wegańskie
Składniki:
Ciasto:
3 bardzo dojrzałe banany
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
120g syropu z agawy lub daktylowego
70g oleju kokosowego
130g mąki gryczanej
140g mąki ryżowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki
2 łyżki kakao bez cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
3/4 łyżeczki zmielonego imbiru
100g suszonej żurawiny lub rodzynek
Polewa:
2 łyżki syropu z agawy
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki kakao
2 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
poszatkowane orzeszki do ozdoby

Ciasto:
1. Do miski przełożyć wszystkie suche składniki i wymieszać. Dodać bakalie, wymieszać.

2. Olej kokosowy roztopić w mikrofalówce lub na parze.

3. Do blendera przełożyć banany, dodać sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i syrop, krótko zmiksować. Dodać olej i znowu zmiksować.

4. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piernika odstawić do przestygnięcia (ciasto najlepiej smakuje jeszcze troszkę ciepłe :) ).

Polewa:

5. Do rondelka przełożyć syrop, olej, kakao i podgrzewać, mieszając, aż olej się roztopi. Zdjąć z ognia i dodać dwie łyżki gorącej wody, mieszać, aż powstanie jednolita masa.

6. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać orzeszkami (patrz FILM).

Udanych wypieków:)

Ciasto bananowe z polewą bez glutenu, bez cukru, wegańskie

Print Friendly, PDF & Email

8 myśli na temat „Ciasto bananowe z polewą bez glutenu, bez cukru, wegańskie

  1. Ostatnio kombinując przy stworzeniu zdrowego i zbilansowanego ciacha zrobiłam świetną bazę z jajek, zmiksowanych daktyli, masła. Mąkę daję w połowie żytnią razową, w połowie pszenna t650.
    Wariacji jest mnóstwo – od pierników, przez bananowe po orzechowe ciasta :)
    Polecam spróbować ze zmiksowanymi migdałami!

  2. Karmie piersia i nie moge jesc jaj-synek reaguje na nie :( Przynzam szczerze,ze zmotywowal mnie filmik.. nie uzylam syropu, do srodka dalam 50g daktyli – nie mialam rodzynek/zurawiny,zamiast gryczanej maki dalam kasztanowa i do polewy uzylam cukier kokosowy :) zrobilam w formie muffinek –
    dziekuje -sa pycha:)))) pozdrawiam.

Dodaj komentarz

.