Mangomisu czyli mango tiramisu – przepyszny deser z lekkim, puszystym kremem, biszkoptami nasączonymi w soku pomarańczowym i alkoholu. Do tego pyszne, aromatyczne mango, pychota! Deser orzeźwiający, delikatnie waniliowy, dla mnie wspaniały. Ładnie się prezentuje i wygląda jak ciasto. Do jego przygotowania proszę użyć dojrzałych owoców. Bardzo polecam… Inspiracja ze strony delicious.com.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Mangomisu czyli mango tiramisu
Składniki:
500g serka mascarpone
500ml śmietanki kremówki 36%
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka
ziarnka wyskrobane z 1 laski wanilii lub kropla pasty waniliowej
130ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier, Cointreau lub innego)
sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
około 240g okrągłych biszkoptów
2 dojrzałe mango obrane ze skórki i pokrojone na plasterki
Wierzch:
1 dojrzałe mango obrane i pokrojone na paseczki
1. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, żółtka i ziarenka wanilii, mieszamy na jednolitą masę.
2. Mieszamy razem sok z pomarańczy i likier.
3. Biszkopty maczamy w ponczu i układamy w tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (patrz FILM).
4. Na pierwszą warstwę biszkoptów wykładamy 1/3 kremu i wyrównujemy. Na kremie układamy połowę plasterków mango. Na owoce znów kładziemy nasączone biszkopty, połowę kremu i resztę plasterków mango. Owoce przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptów i pozostałym kremem (patrz FILM). Mango tiramisu wstawiamy do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
5. Schłodzone mangomisu wyciągamy ostrożnie z blaszki. Dekorujemy paseczkami mango i od razu podajemy.
Smacznego! :)
Czym mozna zastapic żółtka w kremie i poncz do biszkoptow? Musi to byc wersja dla kobiety w ciazy☺Bede wdzięczna za podpowiedz.
Zrobiłam już 2 razy jest pyszne i łatwe dziękuję za przepis.
Czym mogę zastawić likier? Chciałabym aby deser był bez alkoholu.
można dać wodę z sokiem z cytryny i lekko posłodzoną, pozdrawiam
1puszka mango wystarczy zamiast 1 świeżegomango
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy mozna zamiast likieru zwiekszyc sok z pomaranczy?
myślę, że tak, pozdrawiam
wczoraj zrobiłam na urodziny teścia :) dałam likier ” 43″ i nie dałam jajek . wszystkim bardzo smakowało :) dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Dziękuje,pozdrawiam
Czy moge pominąć żółtka,po co się je dodaje?Nie lubie surowych jaj w deserach :(
dla smaku, może Pani pominąć, pozdrawiam
Ciasto prezentuje sie wspanialy wygladam apetycznie,sprubuje.
Kuszące i łatwe w wykonaniu,. na pewno wypróbuję
Pyszności. Komentuje chyba pierwszy raz choć już długo czytam. Dziękuję za przrpodu o inspiracje szczególnie na ciasyka owsiane i zdrowsze wypieki. Większość ciastek juz przetestowałam sa pyszne . Teraz zrobiłam z kokosen i niestety nie wyszły. Wyszły niezwarte… są pyszne wiec bedzue z tego granola; ) ale nie p to mi chodziło .
Dziękuję za wszystkie pyszności :)
cieszę się bardzo, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Ależ pysznie wygląda!
Uwielbiam wszelkie wariacje na temat tiramisu, więc i tą biorę w ciemno :)