Mangomisu czyli mango tiramisu

Mangomisu czyli mango tiramisu – przepyszny deser z lekkim, puszystym kremem, biszkoptami nasączonymi w soku pomarańczowym i alkoholu. Do tego pyszne, aromatyczne mango, pychota! Deser orzeźwiający, delikatnie waniliowy, dla mnie wspaniały. Ładnie się prezentuje i wygląda jak ciasto. Do jego przygotowania proszę użyć dojrzałych owoców. Bardzo polecam… Inspiracja ze strony delicious.com.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Mangomisu czyli mango tiramisu

Mangomisu czyli mango tiramisu
Składniki:
500g serka mascarpone
500ml śmietanki kremówki 36%
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka
ziarnka wyskrobane z 1 laski wanilii lub kropla pasty waniliowej
130ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier, Cointreau lub innego)
sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
około 240g okrągłych biszkoptów
2 dojrzałe mango obrane ze skórki i pokrojone na plasterki
Wierzch:
1 dojrzałe mango obrane i pokrojone na paseczki

Mangomisu czyli mango tiramisu

1. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, żółtka i ziarenka wanilii, mieszamy na jednolitą masę.

2. Mieszamy razem sok z pomarańczy i likier.

3. Biszkopty maczamy w ponczu i układamy w tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (patrz FILM).

4. Na pierwszą warstwę biszkoptów wykładamy 1/3 kremu i wyrównujemy. Na kremie układamy połowę plasterków mango. Na owoce znów kładziemy nasączone biszkopty, połowę kremu i resztę plasterków mango. Owoce przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptów i pozostałym kremem (patrz FILM). Mango tiramisu wstawiamy do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

5. Schłodzone mangomisu wyciągamy ostrożnie z blaszki. Dekorujemy paseczkami mango i od razu podajemy.

Smacznego! :)

Mangomisu czyli mango tiramisu

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia

Kremowy torcik z mango wegański, bez cukru, bez glutenu

Smoothie z mango, kiwi i marchewką

19 komentarzy do “Mangomisu czyli mango tiramisu”

  1. Czym mozna zastapic żółtka w kremie i poncz do biszkoptow? Musi to byc wersja dla kobiety w ciazy☺Bede wdzięczna za podpowiedz.

    Odpowiedz
  2. wczoraj zrobiłam na urodziny teścia :) dałam likier ” 43″ i nie dałam jajek . wszystkim bardzo smakowało :) dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Pyszności. Komentuje chyba pierwszy raz choć już długo czytam. Dziękuję za przrpodu o inspiracje szczególnie na ciasyka owsiane i zdrowsze wypieki. Większość ciastek juz przetestowałam sa pyszne . Teraz zrobiłam z kokosen i niestety nie wyszły. Wyszły niezwarte… są pyszne wiec bedzue z tego granola; ) ale nie p to mi chodziło .
    Dziękuję za wszystkie pyszności :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz