W Małej Cukierence nowe ciasteczka owsiane z czekoladą. Pyszne, chrupiące, bardzo sycące, polane mleczną czekoladą, oczywiście możemy również polać gorzką. Do ich przygotowania użyłam pestek i wiórków kokosowych, ale dodać możemy ulubionych bakalii: rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli itp. Bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasteczka owsiane z czekoladą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
3 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka jasnego brązowego cukru (można dodać troszkę mniej, tak 3/4 szklanki)
2 jajka
1/2 szklanki pestek dyni (pestki i wiórki kokosowe możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, suszonych owoców nie prażymy)
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki wiórków kokosowych
100g mlecznej czekolady
1. Pestki wsypać do rondelka lub na patelnię i podgrzewać, mieszając, aż pestki troszkę się przyrumienią. Dodać wiórki kokosowe i prażyć przez około 1 minutę, aż się przyrumienią (bardzo szybko się prażą, proszę uważać i nie przypalić). Zdjąć z ognia i bakalie przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2. Do miski wsypać płatki owsiane, mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, wymieszać.
3. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty (patrz FILM). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Następnie do jajecznej masy dodać mąkę z płatkami i bakalie, wymieszać łyżką lub rękoma. Ciasto nakryć folią i wstawić do lodówki na około 40-45 minut.
5. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, ciasteczka spłaszczać. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół w 180°C) przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiać do całkowitego ostygnięcia (ciasteczka przenosić z blaszki, jak trochę ostygną).
6. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce i ozdobić nią ciasteczka, robiąc esy – floresy (patrz FILM).
Udanych wypieków :)
Piekłam już kilka razy są fenomenalne. Zastanawiam się jak długo mozna je przechowywać, czy jak upiekę teraz mogą poleżeć do świąt?
myślę, że jak teraz to tak, pozdrawiam
Upiekłam choc dodalam sam slonecznik i płatki a czekoladę pokroiłam w grubsza kostke,pycha!!!! Bede je często robic bo proste sa i jakie pyszne,znikają w moment ,dziekuje