W Małej Cukierence nowe ciasteczka owsiane z czekoladą. Pyszne, chrupiące, bardzo sycące, polane mleczną czekoladą, oczywiście możemy również polać gorzką. Do ich przygotowania użyłam pestek i wiórków kokosowych, ale dodać możemy ulubionych bakalii: rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli itp. Bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasteczka owsiane z czekoladą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
3 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka jasnego brązowego cukru (można dodać troszkę mniej, tak 3/4 szklanki)
2 jajka
1/2 szklanki pestek dyni (pestki i wiórki kokosowe możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, suszonych owoców nie prażymy)
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki wiórków kokosowych
100g mlecznej czekolady
1. Pestki wsypać do rondelka lub na patelnię i podgrzewać, mieszając, aż pestki troszkę się przyrumienią. Dodać wiórki kokosowe i prażyć przez około 1 minutę, aż się przyrumienią (bardzo szybko się prażą, proszę uważać i nie przypalić). Zdjąć z ognia i bakalie przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2. Do miski wsypać płatki owsiane, mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, wymieszać.
3. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty (patrz FILM). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Następnie do jajecznej masy dodać mąkę z płatkami i bakalie, wymieszać łyżką lub rękoma. Ciasto nakryć folią i wstawić do lodówki na około 40-45 minut.
5. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, ciasteczka spłaszczać. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 170C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół w 180C) przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiać do całkowitego ostygnięcia (ciasteczka przenosić z blaszki, jak trochę ostygną).
6. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce i ozdobić nią ciasteczka, robiąc esy – floresy (patrz FILM).
Udanych wypieków :)
Ciasteczka wyglądają smakowicie, pewnie skorzystam z przepisu, ale zaciekawił mnie kubek z sikorkami. Czy może Pani zdradzić czy i ewentualnie gdzie można kupić podobny?
kubeczek kupiony u Mała Sztuka, proszę szukać na Facebooku,
pozdrawiam serdecznie
Wyglądają obłędnie i pewnie tak smakują. Kilka Twoich przepisów przetestowałam. Ciasta były pyszne. Pozdrawiam.
dziękuję, bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Płatki owsiane błyskawiczne czy górskie? dziękuję za odpowiedź:)
użyłam górskie, pozdrawiam serdecznie
Najlepsze jakie robiłam mąż zabrał do pracy i dzwonił bo koledzy prosili o przepis
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam ciepło
Fenomenalne! to moje pierwsze ciasteczka owsiane bo nigdy nie mogła się do nich przekonać. Te są świetne. Gratuluję :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Piękne. Planuję zrobić na urodzinki córci. Ile ciasteczek mniej więcej wychodzi z Pani przepisu?
Pozdrawiam
około 25-30 ciastek, pozdrawiam
Rewelacyjne te ciasteczka!. Zmodyfikowałam nieco przepis bo zamiast pestek dyni dodałam suszoną żurawinę i nie dekorowałam czekoladą. Wyśmienicie smakują;)
Zadanie wykonane :) ciasteczka zrobiłam są naprawdę niesamowite nie jedna kawiarnia chciała by je mieć w swojej ofercie, naprawdę polecam
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam, czy można zastąpić czymś masło? Np. Masłem orzechowym?
trudno mi powiedzieć, może bardziej migdałowe, pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj je piekłam. Wyszły wspaniałe. Dzieciom i mężowi bardzo smakowały. Kilka musiałam schować, żeby jutro poczęstować koleżanki w pracy…
Piekłam już 5 razy i za każdym razem przepyszne! Znikały bardzo szybko. Dziś robię po raz kolejny
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Najpyszniejsze ciasteczka owsiane jakie jadłam .
Ja do swoich dodałam jeszcze rozgniecionego banana mmmm pychota❤
Witam serdecznie ! :)
Będę się brała za te pyszności :D pozdrawiam :]
Wyszły rewelacyjne! Zmieniłam troszkę „dodatki”, ale muszę przyznać – rewelacyjny przepis. Dziękuję za podzielenie się :)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam!
Są przepyszne. Numer 1 wśród ciasteczek owsianych <3
Zamiast pestek dyni dałam pół szklanki rodzynek, a cukier zmniejszyłam do 3/4 szklanki. Polałam czekoladą gorzką. Są idealne w smaku.
Upiekłam choc dodalam sam slonecznik i płatki a czekoladę pokroiłam w grubsza kostke,pycha!!!! Bede je często robic bo proste sa i jakie pyszne,znikają w moment ,dziekuje