Ciasteczka owsiane z czekoladą

W Małej Cukierence nowe ciasteczka owsiane z czekoladą. Pyszne, chrupiące, bardzo sycące, polane mleczną czekoladą, oczywiście możemy również polać gorzką. Do ich przygotowania użyłam pestek i wiórków kokosowych, ale dodać możemy ulubionych bakalii: rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli itp. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasteczka owsiane z czekoladą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
3 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka jasnego brązowego cukru (można dodać troszkę mniej, tak 3/4 szklanki)
2 jajka
1/2 szklanki pestek dyni (pestki i wiórki kokosowe możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, suszonych owoców nie prażymy)
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki wiórków kokosowych
100g mlecznej czekolady

Ciasteczka owsiane z czekoladą

1. Pestki wsypać do rondelka lub na patelnię i podgrzewać, mieszając, aż pestki troszkę się przyrumienią. Dodać wiórki kokosowe i prażyć przez około 1 minutę, aż się przyrumienią (bardzo szybko się prażą, proszę uważać i nie przypalić). Zdjąć z ognia i bakalie przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

2. Do miski wsypać płatki owsiane, mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, wymieszać.

3. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty (patrz FILM). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

4. Następnie do jajecznej masy dodać mąkę z płatkami i bakalie, wymieszać łyżką lub rękoma. Ciasto nakryć folią i wstawić do lodówki na około 40-45 minut.

5. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, ciasteczka spłaszczać. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół w 180°C) przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiać do całkowitego ostygnięcia (ciasteczka przenosić z blaszki, jak trochę ostygną).

6. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce i ozdobić nią ciasteczka, robiąc esy – floresy (patrz FILM).

Udanych wypieków :)

Ciasteczka owsiane z czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

29 komentarzy do “Ciasteczka owsiane z czekoladą”

  1. Piekłam już kilka razy są fenomenalne. Zastanawiam się jak długo mozna je przechowywać, czy jak upiekę teraz mogą poleżeć do świąt?

    Odpowiedz
  2. Upiekłam choc dodalam sam slonecznik i płatki a czekoladę pokroiłam w grubsza kostke,pycha!!!! Bede je często robic bo proste sa i jakie pyszne,znikają w moment ,dziekuje

    Odpowiedz

Dodaj komentarz