Ciasto bananowe bez cukru, bez glutenu – Wczoraj miałam dodać ten przepis na Małą Cukierenkę w ramach „Zdrowej Środy”, ale niestety nie miałam Internetu, jakaś awaria. Więc dzisiaj zapraszam na ciasto z bananami, bez cukru. Wilgotne, nie za słodkie, bardzo proste w przygotowaniu. Ładnie rośnie i jest przyjemnym dodatkiem do kawy, podjadam bez wyrzutów sumienia :). Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto bananowe bez cukru, bez glutenu
Składniki:
100g mąki ryżowej
130g mąki gryczanej
130g mąki ziemniaczanej
110g ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
3 bardzo dojrzałe banany (ze skórką o wadze około 460g)
300ml mleka (dowolnego może być roślinne)
100g oleju kokosowego – roztopionego
3 jajka
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
4 płaskie łyżki kakao bez cukru
1. Do miski przełożyć wszystkie mąki, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i wymieszać łyżką.
2. Do drugiej miski przełożyć dojrzałe banany i rozgnieść je widelcem. Dodać mleko (użyłam krowiego), wlać olej kokosowy, dodać jajka, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać suche składniki i znów wymieszać mikserem, aż składniki się połączą, proszę za długo nie mieszać.
3. Ciasto podzielić na dwie mniej więcej równe część. Jedna może być troszkę mniejsza od drugiej. Do mniejszej ilości ciasta przesiać kakao i wymieszać mikserem. Do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia wlać połowę jasnego ciasta i następnie wlać połowę ciemnego (patrz FILM). Wlać resztę jasnego ciasta i resztę kakaowego ciasta, lekko wyrównać.
4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną? Wszystko inne mam, chciałam szybko zrobić, A tu brak skrobii :(
Dzień dobry, czy można zastąpić mąki z przepisu innymi, typu kokosowa, migdałowa, konopna, a jeśli tak, to czy wie Pani w jakiej proporcji?
Marzy mi się takie ciasto, ale nie stosuję mąk podanych w przepisie, byłabym wdzięczna za jakąś sugestię :)
przykro mi nie doradzę, konopnej nigdy nie używałam, pozdrawiam serdecznie
Tak mi się marzy ciasto bananowe! Twój przepis wydaje się całkiem prosty, więc mam nadzieję, że mi wyjdzie ;)
Zrobiłam, jak dla mnie za mało wyczuwalny smak banana, jednak może moje były po prostu zbyt małe, bo nie ważyłam.
Nie mam mąki ryżowej ani gryczanej, ale też nie mam nietolerancji glutenu, a chciałabym upiec coś zdrowego. Czy te dwie mąki mogę zastąpić jasną orkiszową? Bo rozumiem, że ziemniaczana musi zostać, bo to coś zupełnie innego.
można dać mąkę orkiszową, pozdrawiam serdecznie
Ten nieszczęsny cynamon psuje smak
witam nie wiem czy w tym przepisie to dziala zamierzam sprobowac i napisze ale jajka zastepuje gotowanym lnem. W malej ilosci wody gotuje len az zrobi sie galaretkowaty o konsystnecji jajka. Dodaje proporcjonalnie do potrzeb :) pozdrawiam wszystkich :)
Witam , dzisiaj zrobiłam Pani ciasto bezglutenowe bananowe ale nie jestem pewna czy wyszło ok . Jest mokre w środku nie tak jak u Pani . I nie wiem czy się zrobiło ? Czy to może być takie przez banany . Chciałabym podesłać Pani zdjecie proszę o maila jeśli jest taka możliwość .
może być trochę wilgotne przez banany [email protected]
pozdrawiam serdecznie
Wyszedl zakalec
ciasto apetycznie wyglada, musze koniecznie je zrobic. Moge zastapic olej kokosowy zwyklym olejem rzepakowym ? Taka sama ilosc oleju dodac czy mniej? Pozdrawiam
Dzień dobry
Ten przepis wydaje się prosty i chętnie bym go zrobiła… Niestety te jajka w przepisie. Myśli Pani że można by je było zastąpić?
Pozdrawiam M
Można spróbować z aquafabą. 3łyżki zastępują 1 jajko.