Ciasto bananowe bez cukru, bez glutenu

Ciasto bananowe bez cukru, bez glutenu – Wczoraj miałam dodać ten przepis na Małą Cukierenkę w ramach „Zdrowej Środy”, ale niestety nie miałam Internetu, jakaś awaria. Więc dzisiaj zapraszam na ciasto z bananami, bez cukru. Wilgotne, nie za słodkie, bardzo proste w przygotowaniu. Ładnie rośnie i jest przyjemnym dodatkiem do kawy, podjadam bez wyrzutów sumienia :). Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto bananowe bez cukru, bez glutenu

Ciasto bananowe bez cukru, bez glutenu
Składniki:
100g mąki ryżowej
130g mąki gryczanej
130g mąki ziemniaczanej
110g ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
3 bardzo dojrzałe banany (ze skórką o wadze około 460g)
300ml mleka (dowolnego może być roślinne)
100g oleju kokosowego – roztopionego
3 jajka
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
4 płaskie łyżki kakao bez cukru

1. Do miski przełożyć wszystkie mąki, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i wymieszać łyżką.

2. Do drugiej miski przełożyć dojrzałe banany i rozgnieść je widelcem. Dodać mleko (użyłam krowiego), wlać olej kokosowy, dodać jajka, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać suche składniki i znów wymieszać mikserem, aż składniki się połączą, proszę za długo nie mieszać.

3. Ciasto podzielić na dwie mniej więcej równe część. Jedna może być troszkę mniejsza od drugiej. Do mniejszej ilości ciasta przesiać kakao i wymieszać mikserem. Do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia wlać połowę jasnego ciasta i następnie wlać połowę ciemnego (patrz FILM). Wlać resztę jasnego ciasta i resztę kakaowego ciasta, lekko wyrównać.

4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Ciasto bananowe bez cukru, bez glutenu

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

3 komentarze do wpisu „Ciasto bananowe bez cukru, bez glutenu

  1. Dzień dobry
    Ten przepis wydaje się prosty i chętnie bym go zrobiła… Niestety te jajka w przepisie. Myśli Pani że można by je było zastąpić?
    Pozdrawiam M

  2. ciasto apetycznie wyglada, musze koniecznie je zrobic. Moge zastapic olej kokosowy zwyklym olejem rzepakowym ? Taka sama ilosc oleju dodac czy mniej? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

.