Ciastka kruche ze słonecznikiem

Rewelacyjne, chrupiące ciastka z pestkami słonecznika. Kruche, maślane, z aromatycznym, podpieczonym słonecznikiem w karmelu, po prostu super. Trochę dłużej zajmuje ich przygotowanie, ale warto. Smak, jak dla mnie, jest wspaniały. Już nie mogę się doczekać drugiego śniadania:). Bardzo polecam… (przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 36 1994).

Ciastka kruche ze słonecznikiem

Ciastka kruche ze słonecznikiem
Składniki na około 22 sztuki:
Ciasto:
100g cukru
200g masła
1 jajko
300g mąki
Wierzch:
40g cukru
40g miodu
40g śmietanki 30% lub mleka skondensowanego niesłodzonego
30g masła
150g łuskanych pestek słonecznika

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę i cukier. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.

2. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować na grubość około 4mm. Z ciasta wycinać krążki o średnicy 8-10cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C na funkcji termoobieg (200°C na funkcji góra-dół) przez 10 minut.

3. W międzyczasie do rondelka włożyć cukier, miód, śmietankę, masło i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę mieszając, zdjąć z ognia. Dodać słonecznik, wymieszać.

4. Słonecznik nakładać łyżeczką na podpieczone ciastka, które następnie wstawić z powrotem do piekarnika na 8-10 minut.

Udanych wypieków:)

Ciastka kruche ze słonecznikiem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Prosty torcik bez pieczenia KRÓWKA ze słonecznikiem i kokosem

Ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem, bez glutenu

54 komentarze do “Ciastka kruche ze słonecznikiem”

  1. Upiekłam. Są genialnie pyszne i chrupiące. Uwielbiam takie smaki.
    Szkoda że odkryłam je na wiosnę gdy bardziej trzeba dbać o linię ;)

    Odpowiedz
  2. Matko kochana… PYSZNOŚCI…. jaki zapach przy tym :) polecam… cudne…. musimy z moim lubym zapakować je do pojemniczka jak ostygną bo są na jeden chaps :) bardzo polecam !!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz