Rewelacyjne, chrupiące ciastka z pestkami słonecznika. Kruche, maślane, z aromatycznym, podpieczonym słonecznikiem w karmelu, po prostu super. Trochę dłużej zajmuje ich przygotowanie, ale warto. Smak, jak dla mnie, jest wspaniały. Już nie mogę się doczekać drugiego śniadania:). Bardzo polecam… (przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 36 1994).
Ciastka kruche ze słonecznikiem
Składniki na około 22 sztuki:
Ciasto:
100g cukru
200g masła
1 jajko
300g mąki
Wierzch:
40g cukru
40g miodu
40g śmietanki 30% lub mleka skondensowanego niesłodzonego
30g masła
150g łuskanych pestek słonecznika
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę i cukier. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.
2. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować na grubość około 4mm. Z ciasta wycinać krążki o średnicy 8-10cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C na funkcji termoobieg (200°C na funkcji góra-dół) przez 10 minut.
3. W międzyczasie do rondelka włożyć cukier, miód, śmietankę, masło i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę mieszając, zdjąć z ognia. Dodać słonecznik, wymieszać.
4. Słonecznik nakładać łyżeczką na podpieczone ciastka, które następnie wstawić z powrotem do piekarnika na 8-10 minut.
Udanych wypieków:)
cieszę się, że smakują, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam. Są genialnie pyszne i chrupiące. Uwielbiam takie smaki.
Szkoda że odkryłam je na wiosnę gdy bardziej trzeba dbać o linię ;)
bardzo mi miło, cieszę się bardzo:) pozdrawiam serdecznie
przepyszne, przepyszne, przepyszne- niejak mają się do kupnej wersji:) zdecydowanie do powtórzenia!
bardzo się cieszę:) smacznego,
pozdrawiam ciepło
Zrobiłam w wersji z mąki żytniej:) Przepyszne:):)!!!
ogromnie się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Matko kochana… PYSZNOŚCI…. jaki zapach przy tym :) polecam… cudne…. musimy z moim lubym zapakować je do pojemniczka jak ostygną bo są na jeden chaps :) bardzo polecam !!!
Super przepis !!!! piekłam ciastka pierwszy raz i wyszły perfekt :) (zamiast słonecznika dałam orzechy włoskie) Dziękuje:)
myślę, że tak
pozdrawiam
a czy można zamiast słonecznika użyć pestek dyni?
drugi dzień z rzędu je piekę!!!są niesamowite!!!pozdrawiam i dziękuję za przepis:-)
cieszę się:) pozdrawiam
pyszne! :)
Uwielbiam kruche ciastka ze słonecznikiem. Muszę zrobić!