Ciastka kokosowe z miodem bez glutenu, bez cukru

Kolejna „Zdrowa Środa” – czas mija bardzo szybko :). Zapraszam na ciastka kokosowe z bakaliami, nie za słodkie, delikatnie waniliowe, bez glutenu. Słodzone miodem, są bardzo pożywne i sycące. W środku są wilgotne. Szybkie i proste w przygotowaniu, polecam… (inspiracja ze strony justpaleofood)

Ciastka kokosowe z miodem bez glutenu

Ciastka kokosowe z miodem bez glutenu
Składniki na około 12 ciastek:
1/3 szklanki mąki kokosowej
1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
1/3 szklanki naturalnego miodu
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
szczypta soli
2 jajka
1/3 szklanki poszatkowanych orzechów
1/3 szklanki poszatkowanych suszonych owoców (rodzynki, daktyle, morele)
1/3 szklanki wiórków kokosowych

1. Do miski przełożyć olej kokosowy, dodać miód, aromat, szczyptę soli i jajka. Wymieszać mikserem do połączenia składników.

2. Następnie dodać mąkę kokosową, bakalie i wymieszać. Odstawić na około 5-10 minut, aż mąka kokosowa wchłonie trochę wilgoci i masa zgęstnieje.

3. Z gotowego ciasta formować w rękach kuleczki i układać je na blaszce do pieczenia, następnie spłaszczać. Ciasteczka piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 12-15 minut, aż ładnie się przyrumienią (proszę zachować między ciastkami odstępy i obserwować, ponieważ szybko się pieką). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika ciastka odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut, dopiero po tym czasie przenosić.

Udanych wypieków:)

Ciastka kokosowe z miodem bez glutenu

4 przemyślenia nt. „Ciastka kokosowe z miodem bez glutenu, bez cukru

  1. Kocham zdrową środę, serio! Robię każdy przepis i jutro wlecą na kuchnię te ciastka, bo wyglądają obłędnie! Dziękuję za zdrową środę, jestem fanką! Pozdrawiam <3

  2. Wyglądają smakowicie;)czy olej kokosowy mogę zastąpić masłem?a jeśli tak to ile go dać?a mąkę kokosową orkiszową lub pszenną?

Dodaj komentarz

.