Szarlotka z kruszonką

Bardzo smaczna szarlotka z kruszonką, z dodatkiem miodu i korzennych przypraw. Do kruszonki dodałam migdałów, dlatego jest jeszcze bardziej chrupiąca. Podczas pieczenia pięknie pachnie w kuchni :). Prosta w przygotowaniu, bez prażenia jabłek. Do szarotki użyłam mąki krupczatki, dzięki temu spód ciasta nie rozmiękł i ładnie się upiekł. Pyszna, aromatyczna szarlotka z kruszonką, bardzo polecam…

Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką
Składniki:
100g migdałów lub orzechów włoskich, laskowych
500g mąki krupczatki
150g cukru pudru
300g masła
2 żółtka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 duże opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 32g
2kg umytych jabłek
3-4 łyżki płynnego, naturalnego miodu
1-2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i zmielonych goździków

Szarlotka z kruszonką

1. Migdały zemleć.

2. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem (schłodzone masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami). Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto.

3. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać zmielone migdały i zagnieść. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut.

4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Piekarnik nastawić na 190oC na funkcji góra-dół.

5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z lodówki wyjąć ciasto bez migdałów i nad blaszką zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami. Wyrównać i docisnąć.

6. Jabłka osączyć w rękach (odcisnąć nadmiar soku, żeby jabłka w nim nie pływały). Dodać przyprawy miód i wymieszać.

7. Gotowe jabłka wyłożyć równomiernie na spód w blaszce. Wyjąć z lodówki ciasto z migdałami i zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami, równomiernie wyłożyć je na wierzch ciasta (ja ciasto pokruszyłam w rękach).

8. Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50-55 minut, aż z wierzchu ładnie się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

9. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem z odrobiną wanilii.

Udanych wypieków:)

Szarlotka z kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

4 myśli na temat „Szarlotka z kruszonką

Dodaj komentarz

.