Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi – Smaczne, bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane z orzeszkami. Piekłam je już parę razy w różnych wersjach i najlepsze są z solonymi orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Mieszamy ze sobą składniki, formujemy niewielkie kuleczki (mniejsze ciasteczka jakoś lepiej smakują) i pieczemy. Prosta do zrobienia przekąska, która trochę smakuje jak z dodatkiem masła orzechowego, polecam…

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi
składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
100g masła
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
70g groszków czekoladowych lub grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady
80g grubo poszatkowanych orzeszków ziemnych solonych

1. Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, cukier, orzechy.

2. Masło roztopić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę, krótko wymieszać.

3. Z ciasta w dłoniach formować niewielkie kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.

4. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż przestygną na blaszce, wtedy nie rozkruszą się przy przenoszeniu.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

211 komentarzy do “Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi”

  1. Bardzo dziękuję za odpowiedź, jestem oczarowana tą stronką, na pewno z wielu przepisów skorzystam i polecę tą stronkę innym ;), na pierwszy rzut idą babeczki z truskawkami i gruszkami mniam :)), powalające zdjęcia od samego patrzenia ślinka leci, pozdrawiam serdecznie i słonecznie ;]

    Odpowiedz
  2. chciałabym zapytać bo w wielu ciastach używasz sody oczyszczonej, ja jej nie lubię, bo zawsze wyczuwam jej smak ile by tego nie było, czy można w każdym przypadku zastąpić sode proszkiem do pieczenia?

    Odpowiedz
  3. Zrobiłam dziś wróć wczoraj coby Szkrab mój do szkoły zaniósł, bo ma urodziny. Pyszne! Musiałam schować, bo by nie doczekały :D tylko dodałam kamyczki i lentilki zamiast orzeszków i czekolady żeby były kolorowe. Takie wesołe wyszły. Dziś robię znowu tym razem do domu. Domownicy też ludzie ;)

    Odpowiedz
  4. Rzeczywiście dodawać solone orzeszki? Wyglądają sympatycznie. Dzieciaczkom nie daję standardowych słodyczy, a takie ciasteczka mogłyby się im spodobać. Może jeszcze słonecznik i dynia?

    Odpowiedz
  5. Witam;-) od dłuższego czasu piekę ciasteczka owsiane z różnymi składnikami…bardzo mi smakują z żurawiną,słonecznikiem i gorzką czekoladą ale muszę spróbować Pani wersji z orzeszkami ziemnymi:) mam troszkę inny podstawowy przepis który polecam wypróbować,bo ciasteczka wychodzą świetne i zdrowe:) 2 szklanki płatków,szklanka mąki orkiszowej,100gr masła,3/4 szklanki mleka,jajko,4 łyżki jogurtu naturalnego,miód wedle uznania(zamiast cukru) jeżeli chodzi o dodatki to kwestia gustu:) suche składniki mieszamy,dodajemy do nich roztopione masło,miód(można bez jeżeli jest dużo żurawiny lub rodzynek,bo one dają słodycz).Jajko,mleko i jogurt mieszamy ze sobą i dodajemy do reszty a na końcu dodatki…najlepiej ok 30min schłodzić w lodówce bo masa fajnie sklei się i łatwiej formować ciasteczka…ja zawszę nakładam mała łyżeczka i lekko spłaszczam kulkę i dzięki tej metodzie mam czyste rączki:) Polecam przepis,bo ciasteczka wychodzą super mieciutkie w środku a na zewnątrz kruche:)

    Pozdrawiam Kama:)

    Odpowiedz
  6. Przepis jest obłędny! Właśnie wyjęłam z piekarnika ciacha pieczone już po raz drugi. Ponieważ ja nie daje czekolady, wcześniejsze były z orzechami i żurawiną, a dzisiejsze z orzechami i płatkami migdałowymi. Mniam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz