Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi – Smaczne, bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane z orzeszkami. Piekłam je już parę razy w różnych wersjach i najlepsze są z solonymi orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Mieszamy ze sobą składniki, formujemy niewielkie kuleczki (mniejsze ciasteczka jakoś lepiej smakują) i pieczemy. Prosta do zrobienia przekąska, która trochę smakuje jak z dodatkiem masła orzechowego, polecam…

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi
składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
100g masła
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
70g groszków czekoladowych lub grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady
80g grubo poszatkowanych orzeszków ziemnych solonych

1. Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, cukier, orzechy.

2. Masło roztopić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę, krótko wymieszać.

3. Z ciasta w dłoniach formować niewielkie kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.

4. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż przestygną na blaszce, wtedy nie rozkruszą się przy przenoszeniu.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

211 komentarzy do “Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi”

  1. interesująca wersja, brzmi super,
    co do linii zapisałam się ostatnio na salsę:) polecam, parę godzin na parkiecie i od razu lżej:)
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  2. Mała Cukierenko…jeśli tak dalej pójdzie będę szersza niż dłuższa…dzisiaj wersja na mące razowej z sezaem i cynamonem. Palce lizać. Zastanawiam się tylko jak Ty trzymasz linię z tymi pysznościami w domu??? :)

    Odpowiedz
  3. w piekarniku pieką się ciasteczka owsiane, już nie mogę się doczekać efektu! zamiast masła dałam olej i rodzynki z migdałami i nerkowcami, ciekawe co wyjdzie, no i brązowy cukier :)

    Odpowiedz
  4. mój pierwszy przepis z Twojej strony, skusiły mnie piękne zdjęcia i nie żałuje, bo smak ciasteczek niezapomniany! robiłam już dwa razy, bo pierwsza tura zbyt szybko znikła z talerza. zauważyłam że jeśli trochę więcej masła wpadnie, to ciasteczka łatwiej uformować (całość bardziej się „lepi”) i tym samym są bardziej „miękkie”. słowem PYCHA! dziękuję za natchnienie:)

    Odpowiedz
  5. Mmmmm. Pyszności. Pierwszy przepis z tej strony i z pewnością nie ostatni :) Jem jeszcze ciepłe, bo nie potrafię się powstrzymać. Zrobiłam z podwójnej porcji. Polecam

    Odpowiedz
  6. wczoraj znalazłam tę stronę, jest świetna, bardzo inspirująca a tego potrzebowałam.
    dziś zrobiłam ciasteczka owsiane, dzieci wciągnęły je szybciutko i stwierdziły że mogę je robić codziennie.
    są naprawdę pyszne, dziękuję :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz