Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi – Smaczne, bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane z orzeszkami. Piekłam je już parę razy w różnych wersjach i najlepsze są z solonymi orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Mieszamy ze sobą składniki, formujemy niewielkie kuleczki (mniejsze ciasteczka jakoś lepiej smakują) i pieczemy. Prosta do zrobienia przekąska, która trochę smakuje jak z dodatkiem masła orzechowego, polecam…

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi
składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
100g masła
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
70g groszków czekoladowych lub grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady
80g grubo poszatkowanych orzeszków ziemnych solonych

1. Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, cukier, orzechy.

2. Masło roztopić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę, krótko wymieszać.

3. Z ciasta w dłoniach formować niewielkie kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.

4. Piekłam w temperaturze 170C na funkcji termoobieg przez 14-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż przestygną na blaszce, wtedy nie rozkruszą się przy przenoszeniu.

Udanych wypieków:)

205 thoughts on “Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

  1. Przepyszne ciasteczka ! pierwszy raz zrobiłam i szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że będą aż tak dobre. Jestem pod wrażeniem, z pewnością będę dalej eksperymentować ze składnikami :]

  2. Właśnie zrobiłam do porannej kawy, polałam jeszcze odrobiną czekolady, posypałam wiórkami… i chyba nie dotrwają do powrotu mego mężczyzny z pracy :P

  3. Myślałam,że połamię sobie zęby, ale dla takich pyszności – warto! :) Robiłam już podobne, ale bez czekolady i orzechów. Te są jeszcze lepsze :)

  4. Testowałem. proponuję 50 g masła w postaci płynnej i ciepłej, zamiast cukru 3 łyżki miodu. W efekcie konzystencja masy do formowania bardziej plastyczna i chyba łądniej rosną. Proponuję też, aby 2/3 szklanki to była mąka razowa.
    Pozdrawiam

  5. Aha, z czekoladą spokojnie można podjechać do 100-120 g, natomiast orzeszki ziemne prażone i bez soli na pół z migdałami proponuję…

  6. Ciastka pyszne!!! Zmodyfikowałam lekko, dałam mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz miód zamiast cukru, pominęłam czekoladę, Alę sa tak dobre ze ciężko się powstrzymać! Dziękuje za przepis!

  7. Właśnie przed chwilą je zrobiłam:) Są cudowne!!! Tylko zamiast gorzkiej czekolady dodałam mlecznej (bo to ciastka na urodziny brata, a on nie lubi gorzkiej) jednakże ja osobiście preferuję gorzką czekoladę w ciastkach, więc dla siebie następnym razem zrobię z gorzką:) Wyszły dwie blachy, naprawdę sporo ciasteczek.:) O pierwszej blasze zapomniałam i mi się przypiekły za bardzo, a drugiej już pilnowałam i z termoobiegiem piekłam je 10 min na środkowej półce i są idealne.:) Przepyszne, naprawdę polecam wszystkim z czystym sumieniem! I dziękuję za ten świetny przepis:)))

  8. Ja dodaje to nich duszone jabłka i kroche pokrojonych w kostkę surowych, wtedy ciasteczka są bardziej miękkie i masa robi sie bardziej spokona. Polecam, są pyszne, mojemu narzeczonemu takie posmakowały najbardziej, bo robiłam w rożnych wersjach ;)

  9. upiekę te ciasteczka jeszcze nie raz !
    są chrupiące z zewnątrz, a delikatne w środku. Mąkę pszenną zastąpiłam mąką gryczaną, a orzeszki ziemne, orzechami włoskimi. Ciasteczka pachną niesamowicie czekoladowo. Pyszne i sycące. To jest świetny przepis, jak większość na tym blogu . Dziękuję :)

  10. Witam, czy próbowała Pani miks migdałów i bialej czekolady? Ewentualnie gorzka plus orzechy laskowe? :) tak się głowie czy warto eksperymentowac czy jednak słone orzeszki fajnie podkreślają smak :)

  11. Jedne z moich ulubionych ciasteczek! Tylko tym razem zamiast orzechów ziemnych dodałam włoskie, wyszły równie pyyszne ^^ Bardzo polecam, pozdrawiam serdecznie :)

  12. Właśnie upiekłam. Rewelacja!!!!!!!!!! Tylko ja mielę płatki owsiane i dodałam oprócz cukru odrobinę płynnego miodu i same orzeszki, bo czekolady akurat nie miałam w domu. Genialny przepis, dziękuję !!!!!! :) Mam jedno pytanko: czy zwykła gorzka czekolada nie będzie się przypalać w tych ciastkach? Kiedyś dodałam taką pokruszoną czekoladę do muffinek i to była katastrofa, spalone, twarde, niesmaczne kawałki a ciastka nie nadawały się do jedzenia, jestem z małego miasta, u nas coś takiego jak groszki czekoladowe jest nie do zdobycia :D

  13. Piekłam ciastka już 2 razy. Genialny przepis! Dałam tylko o połowę mniej masła, więcej groszków czekoladowych i pomieszałam orzeszki ziemne z orzechami włoskimi. Aha i dorzuciłam garść żurawiny. Wyszły obłędne :) Moje trochę bardziej ciemne ale to dlatego, że zamieniłam mąkę pszenną na pełnoziarnistą :)
    Pozdrawiam

  14. Juz tyle razy je robilam i zawsze wychodza pyszniutkie :) jedyne co zmieniam to dorzucam zurawine i nie daje wcale cukru

  15. Zrobiłam :) – najpierw o 6.00 z żurawiną zamiast czekolady – prezent dla koleżanki, kolejne z podwojonego przepisu zrobiłam o 14 – z suszoną śliwką zamiast czekolady – obie wersje rewelacja!!! Cukru dałam połowę niż w przepisie a i tak są słodkie, no i mąka pełnoziarnista pszenna. Bałam się, że płatki owsiane będą twarde – ale nie. Z tym, że musiałam wydłużyć czas pieczenia, gdyż lubię bardziej wypieczone. Jedna uwaga – kulki same się nie rozpłaszczają w trakcie pieczenia – na szczęście zauważyłam w porę i spłaszczyłam widelcem. Cudowne ciasteczka.

  16. gratulację ciastka jak strzał w dziesiątkę upiekłam na festyn trzecioklasistów do szkoły na zdrowo i sportowo dzieciaki rodzice i nauczyciele byli zadowoleni,podobnie jak z ciasta marchewkowego i farmera przepisy są super nie pierwszy raz z nich korzystam.pozdrawiam

Dodaj komentarz

.