Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi – Smaczne, bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane z orzeszkami. Piekłam je już parę razy w różnych wersjach i najlepsze są z solonymi orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Mieszamy ze sobą składniki, formujemy niewielkie kuleczki (mniejsze ciasteczka jakoś lepiej smakują) i pieczemy. Prosta do zrobienia przekąska, która trochę smakuje jak z dodatkiem masła orzechowego, polecam…

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi
składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
100g masła
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
70g groszków czekoladowych lub grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady
80g grubo poszatkowanych orzeszków ziemnych solonych

1. Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, cukier, orzechy.

2. Masło roztopić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę, krótko wymieszać.

3. Z ciasta w dłoniach formować niewielkie kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.

4. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż przestygną na blaszce, wtedy nie rozkruszą się przy przenoszeniu.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

211 komentarzy do “Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi”

  1. P Y C H O T A !!!!
    Czekolada tak wspaniale rozpływa się w ustach <3 zdecydowanie będę częściej zaglądać po nowe inspiracje :)

    Odpowiedz
  2. Ciasteczka faktycznie bardzo dobre, ale czy jakby dodać jeszcze jedno jako, albo więcej masła, to masa byłaby bardziej kleista? Albo miodu zamiast cukru? Bo niestety lepi się je dość opornie i strasznie się rozklejają- co oczywiście nie zmienia faktu, że są wyśmienite :)

    Odpowiedz
  3. super przepis, ciasteczka wyszły eleganckie :)
    przepis troszeczkę zmodyfikowałem, inaczej nie był bym sobą, heh. dałem mniej cukru a w te miejsce rodzynki, oczywiście sparzone i posiekane. mniammmi
    Zona za ciasteczka całowała mi stopy :D

    Odpowiedz
  4. Moje inspirowane ciasteczkami z Pani przepisu są właśnie w piekarniku :)
    Proporcje podobne, tylkoja dodałam jeszcze pokrojoną żurawinkę i wyciśnięty sok z 1 pomarańczy, a cukier zastąpiłam 2-ma łyżkami miodku rozpuszczonymi z masłem, ciasto ma fajną konsystencję i dobrze lepi się w rękach na ciasteczka.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Jak rozumiem nie potrzebuję do ciasteczek takiego sprzętu jak mikser ;) ? (tak to jest jak studentka bierze się za pieczenie:))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz