Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi – Smaczne, bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane z orzeszkami. Piekłam je już parę razy w różnych wersjach i najlepsze są z solonymi orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Mieszamy ze sobą składniki, formujemy niewielkie kuleczki (mniejsze ciasteczka jakoś lepiej smakują) i pieczemy. Prosta do zrobienia przekąska, która trochę smakuje jak z dodatkiem masła orzechowego, polecam…

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi
składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
100g masła
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
70g groszków czekoladowych lub grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady
80g grubo poszatkowanych orzeszków ziemnych solonych

1. Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, cukier, orzechy.

2. Masło roztopić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę, krótko wymieszać.

3. Z ciasta w dłoniach formować niewielkie kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.

4. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż przestygną na blaszce, wtedy nie rozkruszą się przy przenoszeniu.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

211 komentarzy do “Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi”

  1. Witam, czy próbowała Pani miks migdałów i bialej czekolady? Ewentualnie gorzka plus orzechy laskowe? :) tak się głowie czy warto eksperymentowac czy jednak słone orzeszki fajnie podkreślają smak :)

    Odpowiedz
  2. upiekę te ciasteczka jeszcze nie raz !
    są chrupiące z zewnątrz, a delikatne w środku. Mąkę pszenną zastąpiłam mąką gryczaną, a orzeszki ziemne, orzechami włoskimi. Ciasteczka pachną niesamowicie czekoladowo. Pyszne i sycące. To jest świetny przepis, jak większość na tym blogu . Dziękuję :)

    Odpowiedz
  3. Ja dodaje to nich duszone jabłka i kroche pokrojonych w kostkę surowych, wtedy ciasteczka są bardziej miękkie i masa robi sie bardziej spokona. Polecam, są pyszne, mojemu narzeczonemu takie posmakowały najbardziej, bo robiłam w rożnych wersjach ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz