Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi – Smaczne, bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane z orzeszkami. Piekłam je już parę razy w różnych wersjach i najlepsze są z solonymi orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Mieszamy ze sobą składniki, formujemy niewielkie kuleczki (mniejsze ciasteczka jakoś lepiej smakują) i pieczemy. Prosta do zrobienia przekąska, która trochę smakuje jak z dodatkiem masła orzechowego, polecam…
Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi
składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
100g masła
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
70g groszków czekoladowych lub grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady
80g grubo poszatkowanych orzeszków ziemnych solonych
1. Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, cukier, orzechy.
2. Masło roztopić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę, krótko wymieszać.
3. Z ciasta w dłoniach formować niewielkie kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.
4. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż przestygną na blaszce, wtedy nie rozkruszą się przy przenoszeniu.
Udanych wypieków:)
ogromnie się cieszę, że smakowały, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Właśnie przed chwilą je zrobiłam:) Są cudowne!!! Tylko zamiast gorzkiej czekolady dodałam mlecznej (bo to ciastka na urodziny brata, a on nie lubi gorzkiej) jednakże ja osobiście preferuję gorzką czekoladę w ciastkach, więc dla siebie następnym razem zrobię z gorzką:) Wyszły dwie blachy, naprawdę sporo ciasteczek.:) O pierwszej blasze zapomniałam i mi się przypiekły za bardzo, a drugiej już pilnowałam i z termoobiegiem piekłam je 10 min na środkowej półce i są idealne.:) Przepyszne, naprawdę polecam wszystkim z czystym sumieniem! I dziękuję za ten świetny przepis:)))
Ciastka pyszne!!! Zmodyfikowałam lekko, dałam mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz miód zamiast cukru, pominęłam czekoladę, Alę sa tak dobre ze ciężko się powstrzymać! Dziękuje za przepis!
około 20 sporych ciasteczek, pozdrawiam
Świetny przepis! A ile wyszło Ci ciasteczek :) ?
Beata: wspaniale, że smakowały,
nolte: dziękuję za rady,
pozdrawiam serdecznie
Aha, z czekoladą spokojnie można podjechać do 100-120 g, natomiast orzeszki ziemne prażone i bez soli na pół z migdałami proponuję…
Testowałem. proponuję 50 g masła w postaci płynnej i ciepłej, zamiast cukru 3 łyżki miodu. W efekcie konzystencja masy do formowania bardziej plastyczna i chyba łądniej rosną. Proponuję też, aby 2/3 szklanki to była mąka razowa.
Pozdrawiam
3 łyżki miodu to za mało, proponuje 5;)
Myślałam,że połamię sobie zęby, ale dla takich pyszności – warto! :) Robiłam już podobne, ale bez czekolady i orzechów. Te są jeszcze lepsze :)
mmm… pycha:) bardzo się cieszę, że ciasteczka smakowały,
pozdrawiam ciepło
Właśnie zrobiłam do porannej kawy, polałam jeszcze odrobiną czekolady, posypałam wiórkami… i chyba nie dotrwają do powrotu mego mężczyzny z pracy :P
szybkie , łatwe w przygotowaniu i przepyszne :)
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
ciasteczka mistrzostwo swiata,chyba zjem wszystkie w 3 minuty :) pozdrawiam i polecam
Przepyszne ciasteczka ! pierwszy raz zrobiłam i szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że będą aż tak dobre. Jestem pod wrażeniem, z pewnością będę dalej eksperymentować ze składnikami :]