Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi – Smaczne, bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane z orzeszkami. Piekłam je już parę razy w różnych wersjach i najlepsze są z solonymi orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Mieszamy ze sobą składniki, formujemy niewielkie kuleczki (mniejsze ciasteczka jakoś lepiej smakują) i pieczemy. Prosta do zrobienia przekąska, która trochę smakuje jak z dodatkiem masła orzechowego, polecam…

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi
składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
100g masła
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
70g groszków czekoladowych lub grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady
80g grubo poszatkowanych orzeszków ziemnych solonych

1. Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, cukier, orzechy.

2. Masło roztopić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę, krótko wymieszać.

3. Z ciasta w dłoniach formować niewielkie kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.

4. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż przestygną na blaszce, wtedy nie rozkruszą się przy przenoszeniu.

Udanych wypieków:)

211 komentarzy do “Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi”

  1. Właśnie przed chwilą je zrobiłam:) Są cudowne!!! Tylko zamiast gorzkiej czekolady dodałam mlecznej (bo to ciastka na urodziny brata, a on nie lubi gorzkiej) jednakże ja osobiście preferuję gorzką czekoladę w ciastkach, więc dla siebie następnym razem zrobię z gorzką:) Wyszły dwie blachy, naprawdę sporo ciasteczek.:) O pierwszej blasze zapomniałam i mi się przypiekły za bardzo, a drugiej już pilnowałam i z termoobiegiem piekłam je 10 min na środkowej półce i są idealne.:) Przepyszne, naprawdę polecam wszystkim z czystym sumieniem! I dziękuję za ten świetny przepis:)))

    Odpowiedz
  2. Ciastka pyszne!!! Zmodyfikowałam lekko, dałam mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz miód zamiast cukru, pominęłam czekoladę, Alę sa tak dobre ze ciężko się powstrzymać! Dziękuje za przepis!

    Odpowiedz
  3. Aha, z czekoladą spokojnie można podjechać do 100-120 g, natomiast orzeszki ziemne prażone i bez soli na pół z migdałami proponuję…

    Odpowiedz
  4. Testowałem. proponuję 50 g masła w postaci płynnej i ciepłej, zamiast cukru 3 łyżki miodu. W efekcie konzystencja masy do formowania bardziej plastyczna i chyba łądniej rosną. Proponuję też, aby 2/3 szklanki to była mąka razowa.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Myślałam,że połamię sobie zęby, ale dla takich pyszności – warto! :) Robiłam już podobne, ale bez czekolady i orzechów. Te są jeszcze lepsze :)

    Odpowiedz
  6. Właśnie zrobiłam do porannej kawy, polałam jeszcze odrobiną czekolady, posypałam wiórkami… i chyba nie dotrwają do powrotu mego mężczyzny z pracy :P

    Odpowiedz
  7. Przepyszne ciasteczka ! pierwszy raz zrobiłam i szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że będą aż tak dobre. Jestem pod wrażeniem, z pewnością będę dalej eksperymentować ze składnikami :]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz