Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi – Smaczne, bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane z orzeszkami. Piekłam je już parę razy w różnych wersjach i najlepsze są z solonymi orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Mieszamy ze sobą składniki, formujemy niewielkie kuleczki (mniejsze ciasteczka jakoś lepiej smakują) i pieczemy. Prosta do zrobienia przekąska, która trochę smakuje jak z dodatkiem masła orzechowego, polecam…

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi
składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
100g masła
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
70g groszków czekoladowych lub grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady
80g grubo poszatkowanych orzeszków ziemnych solonych

1. Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, cukier, orzechy.

2. Masło roztopić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę, krótko wymieszać.

3. Z ciasta w dłoniach formować niewielkie kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.

4. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż przestygną na blaszce, wtedy nie rozkruszą się przy przenoszeniu.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

211 komentarzy do “Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi”

  1. Juz tyle razy je robilam i zawsze wychodza pyszniutkie :) jedyne co zmieniam to dorzucam zurawine i nie daje wcale cukru

    Odpowiedz
  2. Piekłam ciastka już 2 razy. Genialny przepis! Dałam tylko o połowę mniej masła, więcej groszków czekoladowych i pomieszałam orzeszki ziemne z orzechami włoskimi. Aha i dorzuciłam garść żurawiny. Wyszły obłędne :) Moje trochę bardziej ciemne ale to dlatego, że zamieniłam mąkę pszenną na pełnoziarnistą :)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Właśnie upiekłam. Rewelacja!!!!!!!!!! Tylko ja mielę płatki owsiane i dodałam oprócz cukru odrobinę płynnego miodu i same orzeszki, bo czekolady akurat nie miałam w domu. Genialny przepis, dziękuję !!!!!! :) Mam jedno pytanko: czy zwykła gorzka czekolada nie będzie się przypalać w tych ciastkach? Kiedyś dodałam taką pokruszoną czekoladę do muffinek i to była katastrofa, spalone, twarde, niesmaczne kawałki a ciastka nie nadawały się do jedzenia, jestem z małego miasta, u nas coś takiego jak groszki czekoladowe jest nie do zdobycia :D

    Odpowiedz
  4. Jedne z moich ulubionych ciasteczek! Tylko tym razem zamiast orzechów ziemnych dodałam włoskie, wyszły równie pyyszne ^^ Bardzo polecam, pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz