Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi – Smaczne, bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane z orzeszkami. Piekłam je już parę razy w różnych wersjach i najlepsze są z solonymi orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Mieszamy ze sobą składniki, formujemy niewielkie kuleczki (mniejsze ciasteczka jakoś lepiej smakują) i pieczemy. Prosta do zrobienia przekąska, która trochę smakuje jak z dodatkiem masła orzechowego, polecam…
Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi
składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
100g masła
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
70g groszków czekoladowych lub grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady
80g grubo poszatkowanych orzeszków ziemnych solonych
1. Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, cukier, orzechy.
2. Masło roztopić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę, krótko wymieszać.
3. Z ciasta w dłoniach formować niewielkie kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.
4. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż przestygną na blaszce, wtedy nie rozkruszą się przy przenoszeniu.
Udanych wypieków:)
cieszę się niezmiernie, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka są suuuuuper! to miało być moje ostatnie podejscie do ciasteczek owsianych…przepisy, które do tej pory testowałam były okropne…a dziś cudo:) będę wracac do tego przepisu
ogromnie się cieszę, że ciasteczka smakują, przy białej czekoladzie rzeczywiście można zmniejszyć ilość cukru, pozdrawiam serdecznie:)
Witam,
piekę nie pierwszą rzecz z Pani przepisów :) i znów sukces :) pyszne, chrupiące- nie wiem, czy po ostudzeniu też takie będą, bo zjadam ciepłe z radości :) że wyszły.. słodkie.. ja zrobiłam z białą czekoladą, bo mąż jest jej wielkim fanem :) i chyba w tym przypadku trzeba zmniejszyć ilość cukru :)
pozdrawiam gorąco
cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Bardzo pyszne szybko sie je robi.super.polecam
Bardzo dobre.
mieszamy łyżką, pozdrawiam
Witam
Planuję dziś upiec te ciasteczka. Mam tylko pytanie – mieszamy mikserem, czy łyżką?
uważam, że tak pozdrawiam
A gdyby dać mąkę orkiszowa zamiast pszennej to czy ciasteczka wyszły by tak samo smaczne? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
bardzo się cieszę, że ciasteczka smakowały, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Mała Cukierenko! Ciasteczka są przepyszne. Ja, jako kompletna amatorka pieczenia, partacząca wszystkie możliwe wypieki zrobiłam je i są genialne, chrupiące, po prostu pyszne:)) Następne zrobię z innymi kombinacjami dodatków jak doradzają przedmówczynie. Pozdrawiam gorąco a wszystkim pieczącym życzę smacznego!!
Hej, mam pytanie ile około ciastek wychodzi z tego przepisu?
przykro mi, że za drugim razem się nie udały, trudno powiedzieć co było przyczyną, nigdy z tymi ciastkami nie miałam problemu,
pozdrawiam