Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi – Smaczne, bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane z orzeszkami. Piekłam je już parę razy w różnych wersjach i najlepsze są z solonymi orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Mieszamy ze sobą składniki, formujemy niewielkie kuleczki (mniejsze ciasteczka jakoś lepiej smakują) i pieczemy. Prosta do zrobienia przekąska, która trochę smakuje jak z dodatkiem masła orzechowego, polecam…

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi
składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
100g masła
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
70g groszków czekoladowych lub grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady
80g grubo poszatkowanych orzeszków ziemnych solonych

1. Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, cukier, orzechy.

2. Masło roztopić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę, krótko wymieszać.

3. Z ciasta w dłoniach formować niewielkie kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.

4. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż przestygną na blaszce, wtedy nie rozkruszą się przy przenoszeniu.

Udanych wypieków:)

211 komentarzy do “Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi”

  1. Ciasteczka są suuuuuper! to miało być moje ostatnie podejscie do ciasteczek owsianych…przepisy, które do tej pory testowałam były okropne…a dziś cudo:) będę wracac do tego przepisu

    Odpowiedz
  2. ogromnie się cieszę, że ciasteczka smakują, przy białej czekoladzie rzeczywiście można zmniejszyć ilość cukru, pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  3. Witam,
    piekę nie pierwszą rzecz z Pani przepisów :) i znów sukces :) pyszne, chrupiące- nie wiem, czy po ostudzeniu też takie będą, bo zjadam ciepłe z radości :) że wyszły.. słodkie.. ja zrobiłam z białą czekoladą, bo mąż jest jej wielkim fanem :) i chyba w tym przypadku trzeba zmniejszyć ilość cukru :)
    pozdrawiam gorąco

    Odpowiedz
  4. A gdyby dać mąkę orkiszowa zamiast pszennej to czy ciasteczka wyszły by tak samo smaczne? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  5. Mała Cukierenko! Ciasteczka są przepyszne. Ja, jako kompletna amatorka pieczenia, partacząca wszystkie możliwe wypieki zrobiłam je i są genialne, chrupiące, po prostu pyszne:)) Następne zrobię z innymi kombinacjami dodatków jak doradzają przedmówczynie. Pozdrawiam gorąco a wszystkim pieczącym życzę smacznego!!

    Odpowiedz
  6. przykro mi, że za drugim razem się nie udały, trudno powiedzieć co było przyczyną, nigdy z tymi ciastkami nie miałam problemu,
    pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz