Ciasteczka cytrynowe z morelami – Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasteczka ze skórką cytrynową i suszonymi morelami. Ślicznie pachną i apetycznie wyglądają przyrumienione, z wystającymi kawałeczkami moreli. W smaku maślane i bardzo smaczne. Przyjemnie się je chrupie z kawą:) Bardzo polecam…
Ciasteczka cytrynowe z morelami
Składniki:
120g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
80g cukru
180g mąki pszennej (użyłam tortowej)
70g suszonych moreli – pokrojonych na kawałeczki
skórka starta z jednej sporej cytryny
1 łyżka mleka (niekoniecznie)
1. Masło ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 1-2 minuty. Dodać cukier i dalej ucierać przez około 3-4 minuty.
2. Następnie dodać mąkę, skórkę z cytryny i morele, wymieszać rękoma (powstanie gęste ciasto). Jeśli ciasto będzie za suche, proszę dodać 1 łyżkę mleka. Ciasto wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
3. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kuleczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać, zachować między ciasteczkami odstępy.
4. Ciasteczka piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 190°C) przez około 14-16 minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika zostawić je na blaszce do przestygnięcia na 10-15 minut i dopiero je przenosić na talerzyk.
Udanych wypieków:)
Zabieram się właśnie za pieczenie, nowy przepis musi być wypróbowany ;]
Czy przeliczanie przepisów można robić wg proporcji lub procentowego zwiększania każdego ze składników? Chcę zrobić więcej ciastek niż 16, więc zrobię z całej 200-gramowej kostki masła. Zastanawiam się, czy jak proporcjonalnie zwiększę ilość pozostałych składników, to czy ciasto wyjdzie prawidłowo. I czy można tak robić z każdym przepisem?
Wiem, że sobie trochę utrudniam, bo najłatwiej podwoić cały przepis, ale czasem miewam tak, że muszę przeliczyć przepis względem konkretnej ilości jednego ze składników ;-)
bardzo się cieszę, że smakowały, pozdrawiam ciepło
Dzisiaj zrobilam lecz z powodu braku moreli zrobilam z jasnymi rodzynkami. Pyszne
bardzo się cieszę, że ciasteczka się udały i smakowały, pozdrawiam serdecznie
zamiast moreli zurawina, zamiast skorki z cytryny- skorka pomaranczowa…mniam :D
A-ha.Jutro wypróbuje ciasteczka korzenne z migdałami!
Mateńko,jakie dobre i proste! A jak pachnie w całym domu!!!
wspaniale:) bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
właśnie zrobiłam i wcinam PYSZNIUTKIE!!!! dodałam jeszcze trochę żurawiny i niebo w gębie… mało pracy a efekt cudny, dzięki za przepis i pozdrawiam
życzę smacznego! pozdrawiam ciepło:)
Dziś wizyta teściowej…ciasteczka czas zacząć ;-)
tak, uważam że są kruche, pozdrawiam
wyglądaja apetycznie, czy one są kruchutkie?
około 16 ciasteczek, pozdrawiam
mmm muszą być pyszne :) ile ciasteczek wychodzi z podanego przepisu ?