Ciasteczka cytrynowe z morelami

Ciasteczka cytrynowe z morelami – Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasteczka ze skórką cytrynową i suszonymi morelami. Ślicznie pachną i apetycznie wyglądają przyrumienione, z wystającymi kawałeczkami moreli. W smaku maślane i bardzo smaczne. Przyjemnie się je chrupie z kawą:) Bardzo polecam…

ciasteczka cytrynowe z morelami

Ciasteczka cytrynowe z morelami
Składniki:
120g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
80g cukru
180g mąki pszennej (użyłam tortowej)
70g suszonych moreli – pokrojonych na kawałeczki
skórka starta z jednej sporej cytryny
1 łyżka mleka (niekoniecznie)

1. Masło ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 1-2 minuty. Dodać cukier i dalej ucierać przez około 3-4 minuty.

2. Następnie dodać mąkę, skórkę z cytryny i morele, wymieszać rękoma (powstanie gęste ciasto). Jeśli ciasto będzie za suche, proszę dodać 1 łyżkę mleka. Ciasto wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.

3. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kuleczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać, zachować między ciasteczkami odstępy.

4. Ciasteczka piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 190°C) przez około 14-16 minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika zostawić je na blaszce do przestygnięcia na 10-15 minut i dopiero je przenosić na talerzyk.

Udanych wypieków:)

ciasteczka cytrynowe z morelami

Podobne przepisy

Pyszne Mini Pączki Cytrynowe

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Pyszna Wyborna Babka Makowa

Pyszna babka cytrynowa

Pyszny świąteczny tort pomarańczowy

Pyszne ciasto MACZEK z kokosem i polewą czekoladową

25 komentarzy do “Ciasteczka cytrynowe z morelami”

  1. Zabieram się właśnie za pieczenie, nowy przepis musi być wypróbowany ;]

    Czy przeliczanie przepisów można robić wg proporcji lub procentowego zwiększania każdego ze składników? Chcę zrobić więcej ciastek niż 16, więc zrobię z całej 200-gramowej kostki masła. Zastanawiam się, czy jak proporcjonalnie zwiększę ilość pozostałych składników, to czy ciasto wyjdzie prawidłowo. I czy można tak robić z każdym przepisem?

    Wiem, że sobie trochę utrudniam, bo najłatwiej podwoić cały przepis, ale czasem miewam tak, że muszę przeliczyć przepis względem konkretnej ilości jednego ze składników ;-)

    Odpowiedz
  2. właśnie zrobiłam i wcinam PYSZNIUTKIE!!!! dodałam jeszcze trochę żurawiny i niebo w gębie… mało pracy a efekt cudny, dzięki za przepis i pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz