Zapraszam dzisiaj na wspaniały torcik różany, który będzie teraz jednym z moich ulubionych deserów i popisowych dań:). Jestem oczarowana jego różanym smakiem i lekkością. Biszkopt z zapachem śmietankowym, konfitura z płatków róż i bita śmietana wymieszana z sokiem cytryny oraz syropem różanym Łowicz Dzika Róża. Dla mnie tort rewelacyjny. Jest aromatyczny i wilgotny, a krem ma idealną konsystencję do robienia pięknych rozetek. Taki różny torcik i herbata z syropem Łowicz Dzika Róża umili nam zimowy wieczór… Bardzo polecam (przepis autorski).
Torcik różany
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka – osobno żółtka i białka
120g cukru
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
4 łyżki konfitury z płatków róży
Do nasączenia:
1/2 szklanki wody
2 łyżki syropu różanego (z płatków róży)
Krem:
500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru
2 łyżki syropu różanego (z płatków róży)
2 fixy do śmietany
1 łyżka żelatyny
2 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny
cukier puder do posypania
małe różyczki i listki z lukru
Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać aromat, wymieszać.
3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.
4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 18cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygnięty biszkopt ostrożnie wyjąć z formy i przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy więc 3 krążki ciasta.
7. Krążek ciasta, który był wierzchem biszkoptu ułożyć na paterze. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć krążek ciasta. Następnie posmarować go 2 łyżkami dżemu.
Krem:
8. Żelatynę przełożyć do rondelka i zalać 2 łyżkami wody oraz sokiem z cytryny, odstawić na 10 minut, aby napęczniała.
9. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i dwoma fixami. Dodać syrop różany i wymieszać.
10. Żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Następnie powoli, cały czas mieszając mikserem, dodać ją do ubitej śmietany, dokładnie wymieszać.
11. Gotowy kremu przełożyć do szprycy (u mnie woreczek z metalową końcówką Wilton M1) i ozdobić nim krawędź pierwszego posmarowanego konfiturą krążka (patrz zdjęcie powyżej). Środek wypełnić kremem, najlepiej przy użyciu łyżki. Na wierzch położyć drugi krążek ciasta i nasączyć go oraz posmarować konfiturą, jak pierwszy krążek. Znów zrobić ozdobny brzeg, a środek wypełnić. Ostatni krążek ciasta nasączyć i stroną nasączoną położyć na krem (wierzch tortu ma być spodem biszkoptu).
12. Wierzch tortu posypać cukrem pudrem i ozdobić kremem, jak na zajęciu. Na środku ułożyć listki i różyczki z lukru. Tort na parę godzin odstawić w chłodne miejsce.
Udanych wypieków:)
Wygląda obłędnie !
dzięki:)
Gdzie można kupić taką konfiturę? bo raczej chyba jest zadko spotykana:(
przepiekny! :-)
Akurat kupiłam taką mała tortownicę i zastanawiałam się z ilu jajek biszkopt zrobić,
znaczy z 2 czy z 3,ale widzę że z 3 będzie super! Przyznam,że w ten sposób biszkoptu nigdy nie piekłam,,,:)
Torcik wygląda przepięknie,świetny pomysł na wykończenie przekładanych blatów :)
Cynthia: – trudno uwierzyć, ale kupiłam go w osiedlowym sklepiku:) w supermarketach może stać przy artykułach ze zdrową żywnością i na pewno kupimy go w internecie, pozdrawiam ciepło
wygląda obłędnie, rewelacja:)
Beautiful cake! I love rose syrup too! Thank you for sharing :)
I’m so glad you like it! Thank you:)
No nie mogłam się powstrzymać przed zrobieniem torciku skoro Pani tak go zachwalała xD
W tej chwili ciasto chłodzi się w lodówce i czeka na podwieczorek na degustacje!!
mam nadzieję, że będzie smakował, pozdrawiam serdecznie
Witam. Chciałabym upiec ten torcik w tortownicy o średnicy 24cm -niestety nie mam mniejszej. Jak Pani uważa, z ilu jajek powinnam zrobić biszkopt? Czy powinnam także zwiększyć ilość składników wchodzących do masy? Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.
biszkopt z 6 jaj jak na tortownicę 24cm, a składniki na krem proszę podwoić, pozdrawiam
Misja wykonana :) Lekki torcik trzeba przyznać i dośc zaskakujący smak (na plus) , przynajmniej jak dla mnie :D Pod względem wyglądu robi furorę :)
pozdrawiam i dziekuje za tak wspaniały przepis :)
Gratulację:) cieszę się, że torcik smakował, bardzo dziękuję za komentarz, czekam na zdjęcie:)
pozdrawiam ciepło
Tort rewelacyjny! Lekki, zachwycający… Smakował wszystkim :) Jestem Pani niesamowicie wdzięczna za przepis :) Pozdrawiam!
Walentynkowy nastrój więc zabieram się do roboty… ;-)
życzę smacznego i udanych walentynek, pozdrawiam ciepło:)
Czy bez dżemu też będzie smakował? ;)
myślę, że tak, ale to nie będzie to samo co z konfiturą z płatków róż,
pozdrawiam
Czy krem uda się bez żelatyny i żelfixów? Mogę chociaż żelfixów nie dodawać? Z góry dziękuję za pomoc
radziłabym jednak usztywnić czymś krem żelatyną lub fixami, bo będzie wyciekać przykrojeniu,
pozdrawiam
Witam, czy mozna syrop rozany zastapic malinowy i konfiture tez ??
myślę, że tak pozdrawiam
Dziekuje dam znac jak wyszlo ; ) Pozdrawiam
Torcik malinowy wyszedl bardzo dobry polecam ;)
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry, śliczny torcik. Zamierzam go jutro zrobić:) Mam tortownicę o średnicy 26 cm. Czy wydłużyć czas pieczenia, a jeśli tak to o ile? Serdecznie dziękuję:)
proszę piec 45 minut, pozdrawiam
Witam :) Torcik wyszedł przepyszny, ale krem bardziej koloru beżowego niże różowego. Nie wie Pani jaka może być przyczyna?
myślę, że to od syropu już tak jest, mój też za różowy nie wyszedł,
pozdrawiam serdecznie
No nic dziękuję za odpowiedz. :) pozdrawiam :)
Witam Cukierenko. Na którym poziomie mam upiec biszkopt? Pozdrawiam serdecznie.
I jeszcze jedno Cukierenko. Jeżeli biszkopt na tortownicę o sr. 24cm robi się z 6 jajek to co z pozostalyimi składnikami na biszkop, np. mąka, cukier, proszek do pieczenia? Proszę o odpowiedz.
piekłam na termoobiegu więc może być środkowy poziom lub niżej,
mąkę i cukier proszę zwiększyć gdzieś o 60g, proszek proszę zostawić jak jest,
pozdrawiam serdecznie
Witam Cukierenko. Czy zelatyna ma być gorąca czy ciepła dodana do bitej śmietany? /patrz pkt.10/. Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo proszę o odpowiedz. Pozdrawiam.
Żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca, pozdrawiam serdecznie
Cukierenko,
Zrobiłam wszystko jeśli chodzi o biszkopt i mój zdecydowanie jest bardzo niski nie urósł tak wysoko. Proszę podpowiedz w czym może tkwić problem ???
Bardzo proszę o odpowiedź
może za słabo ubite białka lub piana z jajek, lub piana opadła po dodaniu mąki bo za mocno była mieszana i na pewno użyła Pani 18cm tortownicę? ona jest dosyć mała, pozdrawiam
Czy mozna uzyc dzemu z owocow dzikiej rozy zamiast konfitury?
tak można, ale będzie mniej aromatyczne, pozdrawiam