Ciasto czekoladowo – cytrynowe

Smaczne ciasto z czekoladą i sporą ilością skórki cytrynowej. Puszyste, aromatyczne i ciekawe w smaku. Ładnie wyrasta i jest idealne do popołudniowej herbaty. Podoba mi się w nim połącznie cytryny i czekolady, jeszcze na pewno z nim poeksperymentuję. Ciasto szybkie i łatwe w przygotowaniu, tylko proszę pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…

Ciasto czekoladowo – cytrynowe

Ciasto czekoladowo – cytrynowe
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
230g miękkiego masła
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru
4 jajka
skórka starta z 2 i 1/2 cytryny
3 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną)
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
Na wierzch:
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
kandyzowana skórka cytrynowa do posypania
plasterek cytryny

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4-5 minut). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 50 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

3. Do maślanej masy dodać skórkę z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt i dokładnie wymieszać mikserem. Na końcu dodać poszatkowaną czekoladę i wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut (na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:
5. Czekoladę roztopić na parze i polać nią wierzch ciasta. Następnie posypać kandyzowaną skórką cytrynową. Na środku położyć plasterek cytryny.

Udanych wypieków:)

Ciasto czekoladowo – cytrynowe

Ciasto czekoladowo – cytrynowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Mini Pączki Cytrynowe

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Pyszna Wyborna Babka Makowa

Pyszna babka cytrynowa

Pyszny świąteczny tort pomarańczowy

Pyszne ciasto MACZEK z kokosem i polewą czekoladową

15 komentarzy do “Ciasto czekoladowo – cytrynowe”

  1. Ogromnie się cieszę:) bardzo mi miło, życzę kolejnych wspaniałych wypieków i smacznego! pozdrawiam serdecznie,
    udanego wieczoru

    Odpowiedz
  2. Pani Mała Cukierenko, ciasto wyszło przepyszne!! To jedno z najlepszych ciast, jakie upiekłam (mój mąż też tak twierdzi). Odkąd znalazłam Pani stronę, piekę ciasta tylko z Pani przepisów. Ciasta zawsze wychodzą, wszystko jest opisane tak, że nie ma żadnych wątpliwości co do ilości produktów, poziomu piekarnika itd. Nigdy Pani nie „zdradzę”! Pozdrawiam serdecznie i dziękuję :) Ola.

    Odpowiedz
  3. Bardzo proste i jak zawsze pyszne :-) Mąż zachwycony, córeczka też :-) Uwielbiam Twoją stronę Mała Cukierenko, bo to gwarancja udanego wypieku, dziękuję :-)

    Odpowiedz
  4. Dzięki za odpowiedź. :)
    W Lidlu kupiłam ostatnio woreczek cytryn na promocji, z którymi nie wiedziałam, co zrobić, więc wpis jak najbardziej na czasie. ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz