Ciasteczka cytrynowe z morelami – Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasteczka ze skórką cytrynową i suszonymi morelami. Ślicznie pachną i apetycznie wyglądają przyrumienione, z wystającymi kawałeczkami moreli. W smaku maślane i bardzo smaczne. Przyjemnie się je chrupie z kawą:) Bardzo polecam…
Ciasteczka cytrynowe z morelami
Składniki:
120g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
80g cukru
180g mąki pszennej (użyłam tortowej)
70g suszonych moreli – pokrojonych na kawałeczki
skórka starta z jednej sporej cytryny
1 łyżka mleka (niekoniecznie)
1. Masło ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 1-2 minuty. Dodać cukier i dalej ucierać przez około 3-4 minuty.
2. Następnie dodać mąkę, skórkę z cytryny i morele, wymieszać rękoma (powstanie gęste ciasto). Jeśli ciasto będzie za suche, proszę dodać 1 łyżkę mleka. Ciasto wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
3. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kuleczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać, zachować między ciasteczkami odstępy.
4. Ciasteczka piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 190°C) przez około 14-16 minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika zostawić je na blaszce do przestygnięcia na 10-15 minut i dopiero je przenosić na talerzyk.
Udanych wypieków:)
jak długo ciasteczka zachowują świeżość, chciałabym upiec na święta i zastanawiam się czy mogę zaczynać już dzisiaj:)
tak do 1-2 tygodnie w puszce, może Pani piec, pozdrawiam
Pyszne :)
Hallo :-) a co z jajkami ! Nie dodaje się do ciasta ???
tak jak jest w przepisie, pozdrawiam serdecznie
bardzo mi miło :) pozdrawiam serdecznie
chyba najlepsze ciastka, jakie jadłam! zaraz obok owsianych z żurawiną ^^ pozdrawiam :)
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie:)
Ciasteczka pyszne i faktycznie banalne w wykonaniu:) ☆☆☆pozdrawiam☆☆☆
w tym przepisie, może Pani proporcjonalnie zwiększyć ilość składników, powinno się udać, pozdrawiam ciepło