Szybkie i proste w przygotowaniu ciasteczka bez pieczenia. Lekko cytrynowe, kokosowe, z orzechami. Nie zwierają glutenu i są wegańskie. Stanowią zdrową, sycącą przekąskę. Ozdobiłam je kwiatuszkami z lukru, które wykonałam przy pomocy wykrawaczki i matrycy w kształcie hortensji. Oba narzędzia są dołączone do 4 numeru magazynu „Domowe słodkości”.
Ciasteczka bez pieczenia cytrynowe z kokosem, wegańskie, bez glutenu
Składniki na ciasto:
1 szklanka orzechów nerkowca
1 szklanka wiórków kokosowych
skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli
2,5 łyżki syropu klonowego
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do obtoczenia
lukier plastyczny (do kwiatów lub do figurek)
barwniki spożywcze w proszku
biały tłuszcz roślinny (użyłam Planty)
1. Składniki na ciasto przełożyć do blendera i zemleć. Następnie w rękach formować z ciasta nieduże kuleczki, obtaczać je w wiórkach kokosowych i układać na deseczce. Wstawić je do lodówki na około 2 godziny.
2. Lukier cienko rozwałkować na grubość około 1mm (żeby lukier się nie kleił, można go podsypać cukrem pudrem lub mąką kukurydzianą) i metalową foremką powycinać kwiatuszki.
3. Silikonową matrycę posmarować plantą i w jej zagłębienie wkładać po kwiatuszku. Następnie dociskać drugą częścią matrycy i gotowe kwiatki odłożyć na około 1-2 godziny do wyschnięcia.
4. Na końcu kwiatki kolorujemy przy pomocy pędzelka barwnikami spożywczymi i umieszczamy na kuleczkach, smarując je odrobiną kleju spożywczego lub wodą.
Smacznego:)
Czy można zastąpić syrop klonowy miodem? Duża różnica?
myślę, że można dać miód, pozdrawiam
smacznie się prezentują :)
ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka przepyszne, nigdy przedtem nie jadlam weganske przysmaki, to moje pierwsze podejscie i jaki sukces :)
istnieje, pomysle nad tym, pozdrawiam:)
Pani Natalio, czy istnieje opcja utworzenia kategorii wypieków w wersji light?:) pozdrawiam
Wyglądają bardzo pysznie! A kwiatuszki są przesłodkie :) Biorę udział w losowaniu.