Pierwszy raz w Małej Cukierence zielone, duże ciasto i pierwszy raz w Małej Cukierence szpinak:). Teraz naprawdę zrobiło się wiosennie. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, pełne owoców, waniliowe i odrobinę cytrynowe. Wspaniale smakują gruszki i kiwi z waniliową bitą śmietaną. Biszkopt od szpinaku jest wilgotny, a od skórki cytrynowej ładnie pachnie i apetycznie smakuje. Biszkopt po upieczeniu może trochę opaść, ale proszę się tym nie przejmować, ciasto i tak jest pyszne, piekłam je już 3 razy. Bardzo polecam, świetny przepis na dzień Św. Patryka:).
Ciasto Zielona Trawka
Składniki:
Ciasto:
4 jajka – osobno żółtka i białka
200g szpinaku (rozmrożonego, rozdrobnionego)
190g cukru
1/3 szklanki oleju
160g mąki pszennej, użyłam tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Masa owocowa:
1 puszka gruszek w syropie (850ml)
3 owoce kiwi
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki żelatyny
Bita śmietana:
300g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
3 łyżeczki żelatyny
1-2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
ciasteczka koniczynki
zielony cukier
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Szpinak przełożyć na sitko i bardzo dobrze osączyć z wody, pomagając sobie łyżką (tak, jakbyśmy chcieli przetrzeć go przez sitko).
3. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
4. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny na jasną, kremową masę.
5. Szpinak wymieszać z olejem. Następnie dodać go do żółtek i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i również krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach. Na końcu dodać ubite białko i delikatnie wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie, powstaną dwie części. Spód włożyć z powrotem do tortownicy.
Masa owocowa:
7. Gruszki osączyć, zachowując syrop. Kiwi obrać i razem z gruszkami pokroić na kawałki.
8. Syrop przelać do rondelka i zagotować. Następnie odlać około 1/2 szklanki gorącego syropu i dodać do niego żelatynę, mieszać, aż się rozpuści.
9. Owoce dodać do gotującego się syropu, wymieszać i znów zagotować.
10. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości wody i dodać ją do gotujących się owoców, energicznie wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Masę owocową odstawić na około 10 minut do przestygnięcia. Następnie wylać ją na biszkopt w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Bita śmietana:
11.Żelatynę przełożyć do rondelka i zalać około 1/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzać ją, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.
12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 1 łyżkę ubitej śmietanki i rozmieszać. Ciągle ucierając mikserem, wlać do pozostałej śmietany rozmieszaną żelatynę i dokładnie wymieszać.
13. Gotową śmietankę równomiernie rozprowadzić po owocach w tortownicy. Z drugiego biszkoptu odciąć przyrumienione ciasto i biszkopt pokruszyć.
Pokruszonym biszkoptem posypać bitą śmietankę i ciasto odstawić na parę godzin. Udekorować ciasteczkami w kształcie koniczynek i posypać zielonym cukrem.
Udanych wypieków:)
waga rozmrożonego, pozdrawiam
waga szpinaku podana jest przed jego rozmrożeniem, czy już po rozmrożeniu? Pozdrawiam
myślę, że tak tylko muszą być bardzo dojrzałe, żeby były miękkie, pozdrawiam
Czy świeże gruszki też się nadadzą?
myślę, że może Pani użyć innych owoców, też będzie pysznie, pozdrawiam
Czy mogę użyć innych owoców zamiast gruszek? Czy zmieni to smak ciasta? Pozdrawiam
proszę szukać w sklepach internetowych, polecam Allegro duży wybór, pozdrawiam
Gdzie mogę znaleźć zielony cukier? :)
bardzo się cieszę:) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Ciasta w Pani wykonaniu
można jeść na śniadanie- po obiedzie –
tak samo podwieczorek i kolacja-
Nigdy by się nie znudziły – takie deserki –
bardzo mi miło i ogromnie się cieszę że smakowało. dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto upiekłam z brzoskwiniami /zamiast gruszek/ – Wielkie dzięki za dokładny .swietny przepis ! Rewelacja !
Wygląda fantastycznie, bardzo oryginalnie :)
Takie wiosenno zielone, cudo :)
Bardzo ładne ciasto.
Serdeczności;-)
O mamo, ślinka cieknie! Piękne ciacho! :)