Ciasto Zielona Trawka

Pierwszy raz w Małej Cukierence zielone, duże ciasto i pierwszy raz w Małej Cukierence szpinak:). Teraz naprawdę zrobiło się wiosennie. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, pełne owoców, waniliowe i odrobinę cytrynowe. Wspaniale smakują gruszki i kiwi z waniliową bitą śmietaną. Biszkopt od szpinaku jest wilgotny, a od skórki cytrynowej ładnie pachnie i apetycznie smakuje. Biszkopt po upieczeniu może trochę opaść, ale proszę się tym nie przejmować, ciasto i tak jest pyszne, piekłam je już 3 razy. Bardzo polecam, świetny przepis na dzień Św. Patryka:).

ciasto zielona trawka

Ciasto Zielona Trawka
Składniki:
Ciasto:
4 jajka – osobno żółtka i białka
200g szpinaku (rozmrożonego, rozdrobnionego)
190g cukru
1/3 szklanki oleju
160g mąki pszennej, użyłam tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Masa owocowa:
1 puszka gruszek w syropie (850ml)
3 owoce kiwi
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki żelatyny
Bita śmietana:
300g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
3 łyżeczki żelatyny
1-2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
ciasteczka koniczynki
zielony cukier

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Szpinak przełożyć na sitko i bardzo dobrze osączyć z wody, pomagając sobie łyżką (tak, jakbyśmy chcieli przetrzeć go przez sitko).

3. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

4. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny na jasną, kremową masę.

5. Szpinak wymieszać z olejem. Następnie dodać go do żółtek i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i również krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach. Na końcu dodać ubite białko i delikatnie wymieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie, powstaną dwie części. Spód włożyć z powrotem do tortownicy.

Masa owocowa:
7. Gruszki osączyć, zachowując syrop. Kiwi obrać i razem z gruszkami pokroić na kawałki.

8. Syrop przelać do rondelka i zagotować. Następnie odlać około 1/2 szklanki gorącego syropu i dodać do niego żelatynę, mieszać, aż się rozpuści.

9. Owoce dodać do gotującego się syropu, wymieszać i znów zagotować.

10. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości wody i dodać ją do gotujących się owoców, energicznie wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Masę owocową odstawić na około 10 minut do przestygnięcia. Następnie wylać ją na biszkopt w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Bita śmietana:
11.Żelatynę przełożyć do rondelka i zalać około 1/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzać ją, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.

12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 1 łyżkę ubitej śmietanki i rozmieszać. Ciągle ucierając mikserem, wlać do pozostałej śmietany rozmieszaną żelatynę i dokładnie wymieszać.

13. Gotową śmietankę równomiernie rozprowadzić po owocach w tortownicy. Z drugiego biszkoptu odciąć przyrumienione ciasto i biszkopt pokruszyć.
Pokruszonym biszkoptem posypać bitą śmietankę i ciasto odstawić na parę godzin. Udekorować ciasteczkami w kształcie koniczynek i posypać zielonym cukrem.

Udanych wypieków:)

ciasto zielona trawka

ciasto zielona trawka

15 thoughts on “Ciasto Zielona Trawka

  1. Ciasta w Pani wykonaniu
    można jeść na śniadanie- po obiedzie –
    tak samo podwieczorek i kolacja-
    Nigdy by się nie znudziły – takie deserki –

Dodaj komentarz

.