Kolejne pyszne ciasto pomarańczowe w Małej Cukierence. Delikatne, puszyste, kremowe. Biszkopt jest nasączony i trochę cytrynowo – pomarańczowy. Krem zrobiony jest z budyniu i soku. Razem z bitą śmietaną smakuje wyśmienicie, nie można się oderwać:). Mandarynki urozmaicają smak, ale jeśli nie lubimy takich z puszki, możemy je pominąć lub zastąpić innymi owocami np. ananasem. Z przepisu przygotujemy sporą blaszkę, więc powinno coś jeszcze zostać na następny dzień do kawy, bardzo polecam…
Biszkopt z kremem pomarańczowym i bitą śmietaną
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
170g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
180g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z 1 pomarańczy
1/3 łyżeczki aromatu pomarańczowego
Do nasączenia:
1/2 szklanki wody (przegotowanej, zimnej)
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego
Krem:
1 l soku pomarańczowego
2-4 łyżki cukru (proszę dosłodzić do smaku)
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Wierzch:
mała puszka mandarynek (jak ktoś nie lubi, może pominąć)
500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki soku pomarańczowego
Do ozdoby:
kilka mandarynek z puszki
listki melisy
Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywno. Ciągle ubijając mikserem, stopniowo dodać cukier puder i mieszać, aż masa stanie się gęsta. Dodać cukier wanilinowy wymieszać. Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu chwilę wymieszać mikserem.
3. Do jajecznej masy dodać skórkę z pomarańczy, aromat i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach. Na końcu dodać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką.
4. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem od pieczenia o wymiarach 33x23cm. Wyrównywać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40-45 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180°C). Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do ostygnięcia.
5. Składniki do nasączenia wymieszać (cukier ma się rozpuścić). Biszkopt ponakłuwać i równomiernie go nasączyć przygotowanym ponczem.
Krem:
6. Ugotować budyń z soku pomarańczowego i cukru. Gorący wylać na biszkopt i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Mandarynki osączyć i równomiernie poukładać je na przestygniętym budyniu.
8. Żelatynę przełożyć do rondelka i zalać 4 łyżkami zimnego soku pomarańczowego, odstawić na około 10 minut.
9. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
10. Żelatynę podgrzać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Następnie dodać ją bardzo powoli do ubitej śmietanki, cały czas ucierając mikserem.
11. Gotową śmietankę rozprowadzić równomiernie na wierzchu ciasta i odstawić na parę godzin w chłodne miejsce.
Ciasto podawać pokrojone na kwadraty, ozdobione mandarynkami i listkami melisy.
Udanych wypieków:)
Witam, mimo że jestem miłośniczką smaków cytrusowych to krem pomarańczowy mi nie smakował (krem zrobiłam z wyciśniętych pomarańczy). Mąż jeszcze próbował ratować krem dodając sok z cytryny, ale bez skutku. Zła spłukałam krem w toalecie, na biszkopt zrobiłam krem ananasowy, a do góry położyłam bezę kokosową. Pozdrawiam
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie i dziękuję
Jest pyszne do kawki idealne, nazwałam go pomarańczowe orzeźwienie!Polecam, pozdrawiam!
hm… można dodać trochę rozpuszczonej żelatyny, ale powinno być dobrze, jak ostygnie to stężeje, pozdrawiam
Witam. Mam wrażenie że budyń jest za zarzadki i boję się go wylać na biszkopt…
Witam,
Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale zamiast mleka dajemy sok pomarańczowy, czyli zagotowujemy sok pomarańczowy i w soku pomarańczowym trzeba rozmieszać proszek budyniowy,
pozdrawiam serdeczni
Mam pytanie, jak się gotuje budyń z soku pomarańczowego i cukru ?
może być z kartonu, pozdrawiam
Czy ten sok to może być z kartonu, czy musi być świeżo wyciśnięty?
ogromnie się cieszę, że smakowało i się udało, bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Odkąd zobaczyłam to ciasto strasznie chciałam go spróbować, ale trochę się bałam czy mi wyjdzie.
Zaryzykowałam i opłacało się, wyszło świetnie, smakowało wybornie i na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu.Aż mi ślinka leci na wspomnienie o nim:)
na pewno! życzę smacznego, pozdrawiam ciepło
Mhm wygląda pysznie!
W mojej lodówce już się chłodzi takie cacko, mam nadzieję, że smakuje równie dobrze jak wygląda :)
Jak pomarańczowo, wow! Pysznie wygląda i soczyście :)
Piekne jest to ciasto…robilam juz taka mase ale z innym sokiem :) piekne zdjecia :)az mi sie cos slodkiego zachcialo :)