Bardzo smaczne, lekkie ciasto z jabłkami, masą jogurtową i bitą śmietaną. Wszystko razem dobrze się komponuje i tworzy ciekawy deser. Biszkopt nasiąka sokiem z jabłek i całość jest wilgotna. Z ciastem jest trochę pracy, ale jest łatwe do zrobienia. Ładnie i apetycznie wygląda z kolorowymi paskami. Z podanego przepisu otrzymamy dużą blaszkę. Jest to dobry deser, gdy ma do nas wpaść sporo gości. Bardzo polecam… (natchnienie znalazłam w dodatku do gazety „Chwila dla Ciebie”).
Biszkopt z jabłkami jogurtem i bitą śmietaną
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
1 opakowanie galaretki ananasowej lub agrestowej, gruszkowej
1 łyżka masła
1/3 szklanki cukru
Masa jogurtowa:
2 duże jogurty naturalne (razem około 700g)
2 opakowania galaretki truskawkowej
Śmietana:
500ml śmietanki 30% lub 36%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder ciągle miksując.
2. Dodać żółtka, aromat i wymieszać krótko mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Na wierzch przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo krótko, delikatnie wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25×36 cm (może być nawet trochę większa) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia.
Masa jabłkowa:
4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
5. Starte jabłka przełożyć do rondelka, dodać cukier, masło i podgrzewać przez około 4-5 minut, mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodać galaretkę w proszku i mieszać, aż się galaretka rozpuści, zdjąć z ognia.
6. Ciepłe jabłka przełożyć na biszkopt i wyrównać, odstawić do ostygnięcia.
Masa jogurtowa:
7. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.
8. Przestygniętą galaretkę wymieszać z jogurtem i rozprowadzić masę jogurtową na ostygniętych jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby masa jogurtowa trochę stężała.
Śmietana:
9. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.
10. Śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, powoli wlewać żelatynę. Gotową śmietankę rozsmarować na wierzchu masy jogurtowej i ciasto wstawać do lodówki na parę godzin. Podawać pokrojone w kwadraty.
Udanych wypieków:)
Ciasto trochę czasochłonne, ale opłacało się je robić. Jest po prostu przepyszne!!!
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasto przepyszne, efektowne i nie trudno je zrobić! Tylko niestety popełniłam błąd, bo odlałam wodę z jabłek i przez to trochę suchy jest biszkopt, ale następnym razem już będzie idealnie
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
A czy zamiast żelatyny, można dodać śmietan fix do śmietany?
myślę, ze tak, pozdrawiam serdecznie
Czy napewno nie trzeba nasaczyc biszkoptu? Nie bedzie suchy?
nie trzeba, będzie wilgotny od jabłek, pozdrawiam
ile jajek trzeba do tego ciasta
głównie je na Allegro kupuję, pozdrawiam serdecznie
Pysznie wygląda! Mam pytanie gdzie można nabyć dekoracje, które Pani używa do ciast?
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto przepyszne polecam ten przepis. Mąż był nim zachwycony.Pycha …
Pyszny placek taki wiinny nie slodki ;)
kocham takie ciasta
Pięknie wyszły Pani warstwy, cieszę się bardzo, że smakowało! dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Ten wypiek również wypróbowałam z córką. Wyszło bardzo smacznie-orzeźwiająco i lekko. Tylko warstwy bardziej krzywe niż u Pani :D Ale wprawy w nakładaniu wszystkiego również trzeba nabrać. Przeliczyłam się tylko trochę z czasem. Warto zarezerwować na to kilka godzinek czekania, żeby potem spokojnie na wieczór delektować się smakiem. Samo ciasto najbardziej pracochłonne w fazie biszkopt i jabłka, a potem tylko czekanie :) Ale polecam bardzo :)
myślę, że tak, pozdrawiam