Bardzo smaczne, lekkie ciasto z jabłkami, masą jogurtową i bitą śmietaną. Wszystko razem dobrze się komponuje i tworzy ciekawy deser. Biszkopt nasiąka sokiem z jabłek i całość jest wilgotna. Z ciastem jest trochę pracy, ale jest łatwe do zrobienia. Ładnie i apetycznie wygląda z kolorowymi paskami. Z podanego przepisu otrzymamy dużą blaszkę. Jest to dobry deser, gdy ma do nas wpaść sporo gości. Bardzo polecam… (natchnienie znalazłam w dodatku do gazety „Chwila dla Ciebie”).
Biszkopt z jabłkami jogurtem i bitą śmietaną
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
1 opakowanie galaretki ananasowej lub agrestowej, gruszkowej
1 łyżka masła
1/3 szklanki cukru
Masa jogurtowa:
2 duże jogurty naturalne (razem około 700g)
2 opakowania galaretki truskawkowej
Śmietana:
500ml śmietanki 30% lub 36%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder ciągle miksując.
2. Dodać żółtka, aromat i wymieszać krótko mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Na wierzch przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo krótko, delikatnie wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25×36 cm (może być nawet trochę większa) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia.
Masa jabłkowa:
4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
5. Starte jabłka przełożyć do rondelka, dodać cukier, masło i podgrzewać przez około 4-5 minut, mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodać galaretkę w proszku i mieszać, aż się galaretka rozpuści, zdjąć z ognia.
6. Ciepłe jabłka przełożyć na biszkopt i wyrównać, odstawić do ostygnięcia.
Masa jogurtowa:
7. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.
8. Przestygniętą galaretkę wymieszać z jogurtem i rozprowadzić masę jogurtową na ostygniętych jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby masa jogurtowa trochę stężała.
Śmietana:
9. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.
10. Śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, powoli wlewać żelatynę. Gotową śmietankę rozsmarować na wierzchu masy jogurtowej i ciasto wstawać do lodówki na parę godzin. Podawać pokrojone w kwadraty.
Udanych wypieków:)
Ja dodaje ciepłą żelatynę wtedy śmietana mi się równomiernie zsiada, ale proszę zrobić tak – do ciepłej rozpuszczonej żelatyny, dodać 3 łyżki ubitej śmietany i rozmieszać, dopiero teraz wlać żelatynę do pozostałej śmietany, pozdrawiam serdecznie
Witam.robilam ciasto drugi raz i mam problem z ostatnia warstwa.chodzi o to ze po ubiciu smietany gdy wlewam powoli zelatyne robi sie dziwna papka z woda.tak jakby bita smietana sie zsiadla? Dodaje wystudzona zelatyne.czy taki ma byc efekt czy cos robie nie tak? Pozdrawiam
można usztywnić ją fiksem do śmietany, powinna wytrzymać, pozdrawiam
Bardzo apetyczne, a czy jest jakiś sposób, żeby zastąpić w śmietanie żelatynę ????
English please x
życzę smacznego!! pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj piekłam, już sie nie mogę doczekać aż spróbuje :-) wszystkie warstwy z osobna były pyszne wiec w całości rownież musi byc :-)
Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ciasto,pyszne.
myślę, że tak pozdrawiam
mogą być jabłka prażone ze słoika?
cieszę się niezmiernie, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam wszystko tak dokładnie jak w przepisie i wyszło cudowne i smaczne ciasto
jeśli Pani zna dobrze swój piekarnik i wie, że biszkopt będzie wcześniej upieczony, to proszę piec krócej,
pozdrawiam
Mam pytanie odnosnie długosci pieczenia biszkoptu.\czy czas podany jest dobry ?jeszcze nigdy nie piekłam tak długo cienkiego biszkoptu