Ciasteczka owsiane z bananami, wegańskie, bez cukru

Kolejna „Zdrowa Środa” i tym razem zapraszam na ciasteczka wegańskie, bez mąki pszennej, bez cukru, ale za to z bananami. Bardzo sycące i pożywne. Ciasteczka są mało słodkie, posłodziłam je syropem z agawy, radzę dosłodzić je do smaku. Ciasteczka nie są chrupiące, w środku są miękkie. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony minimalistbaker.com)

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn .

Ciasteczka owsiane z bananami wegańskie bez cukru

Ciasteczka owsiane z bananami, wegańskie, bez cukru
Składniki:
2 dojrzałe banany
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
10 łyżek wody
3 kopiaste łyżki masła orzechowego o zawartości orzechów minimum 90% (użyłam masła BIO o zawartości orzechów 100%)
2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
4 łyżki syropu z agawy (proszę dosłodzić do smaku)
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki zmielonych migdałów
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
4 łyżki poszatkowanych orzechów
1/3 szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek

1. Siemię lniane zalać 10 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na około 5 minut.

2. Banany rozgnieść widelcem, dodać pozostałe mokre składniki razem z siemieniem lnianym, wsypać proszek do pieczenia, sodę i wymieszać mikserem.

3. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na około 10 minut.

4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać. Ciasto jest dosyć wilgotne, więc można również nakładać je łyżką.

5. Ciasteczka piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C) przez około 15-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)

Ciasteczka owsiane z bananami wegańskie bez cukru

5 komentarzy do “Ciasteczka owsiane z bananami, wegańskie, bez cukru”

Dodaj komentarz