Babka pomarańczowa z makiem i żurawiną

Sezon na pomarańcze w Małej Cukierence ogłaszam za otwarty:). Zapraszam na fantastycznie pachnącą babkę pomarańczową, wilgotną, dobrze nasączoną, z makiem i suszoną żurawiną. Wspaniale smakuje, rozpływa się w ustach. W przygotowaniu nie jest trudna, co można zobaczyć na załączonym filmie. Bardzo polecam… Do jej przygotowania użyłam formy do babki „HERITAGE” marki Nordic Ware. Otrzymałam ją ze sklepu LeDuvel, w którym znajdziecie wiele pięknych foremek i akcesoriów do pieczenia.

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

babka-z-makiem

Babka pomarańczowa z makiem i żurawiną
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
2,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki maku
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
1/2 szklanki oleju
skórka starta z 1 pomarańczy
skórka starta z 1 cytryny
2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
4 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2/3 szklanki suszonej żurawiny
Do nasączenia:
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
3 łyżki cukru
cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego

babka-z-makiem4

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, makiem. Dodać pokrojone masło i rozcierać je z mąką palcami, aż powstanie kruszonka.

2. Do kruszonki dodać olej, obie skórki, sok pomarańczowy i aromat, wymieszać mikserem do połączenia składników.

3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu krótko wymieszać, aż powstanie jednolita masa (patrz FILM). Na końcu dodać żurawinę i wymieszać szpatułką lub łyżką.

4. Blaszkę do babki o średnicy 25cm posmarować olejem lub masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Do nasączenia:
5. Cukier i sok pomarańczowy zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 5 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

6. Ciepłe ciasto w blaszce polać sokiem pomarańczowym (patrz FILM). Odstawić babkę, aby wchłonęła cały sok i całkowicie ostygła.

7. Ostygniętą babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

babka-z-makiem2

babka-z-makiem3

Podobne przepisy

Łatwy makowiec z bakaliami

Super Ciasto na Święta Puszek z Brzoskwiniami 

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Obłędny Prosty Makowiec z Jabłkami

Pyszna Wyborna Babka Makowa

23 komentarze do “Babka pomarańczowa z makiem i żurawiną”

  1. Moje ciasto wyszło rzadsze niż na filmie instruktażowym, czy w takim razie po upieczeniu mam je polewać tym sokiem?
    Moje szklanki są większe i wlałam do ciasta więcej soku i oleju:(

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam babkę wczoraj, na Święto Trzech Króli -była smakowita. Zajadali domownicy i sąsiedzi. Wszyscy chwalili !!! Odkryłam TĘ STRONĘ i gorąco polecam !!! Zrobiłam już parę przepisów i jestem pod wrażeniem. Przepisy b.dobrze przedstawione: jasno,przejrzyście wyjaśniane, a z filmem to już naprawdę początkujący sobie poradzą. Pycha!

    Odpowiedz
  3. Na jak dlugo mam zostawic babke po nasaczeniu? Juz minelo 2 godziny a babka wprawdzie wchlonela caly plyn, ale ciagle jest jakas taka mokra. Robilam scisle wg przepisu. Prosze o odpowiedz. Dzieki ☺

    Odpowiedz
  4. Ja również dziś upiekłam to ciasto, wspaniałe! Popieram moją poprzedniczkę, Mała Cukierenko ja też już nie szukam nigdzie indziej przepisów, zawsze wiem, że tutaj znajdę coś świetnego, co zawsze się udaje! Gratuluję, oby tak dalej!!!

    Odpowiedz
  5. Właśnie spałaszowałam pierwszy kawałek – babka jest obłędna! Zresztą, wszystko co dotychczas upiekłam z Twoich przepisów, Mała Cukierenko (a było tego niemało) powala na kolana i pieści podniebienie! Już nie szukam innych przepisów, tutaj zawsze znajduję coś wyjątkowego, co zawsze się udaje i smakuje wybornie!
    Dziękuję i pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz