Tort serowy z malinami i ciasteczkami oreo bez pieczenia

U mnie w ogródku malin pod dostatkiem, dlatego dzisiaj kolejny pyszny deser z ich udziałem :). Zapraszam na pyszny tort serowy z malinami i ciasteczkami oreo bez pieczenia. Wygląda pięknie i wspaniale smakuje. Nie jest trudny w przygotowaniu, ale proszę dokładnie przeczytać przepis. Tort możemy przygotować również z jagodami lub truskawkami, polecam… Więcej przepisów na szybkie ciasta bez pieczenia znajdziecie w kategorii „Ciasta bez pieczenia”.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




U mnie w ogródku malin pod dostatkiem, dlatego dzisiaj kolejny pyszny deser z ich udziałem :). Zapraszam na pyszny tort serowy z malinami i ciasteczkami oreo bez pieczenia. Wygląda pięknie i wspaniale smakuje.

Tort serowy z malinami i ciasteczkami oreo bez pieczenia
Składniki:
Spód:
22 ciasteczka oreo
60g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Masa serowa:
450g gotowego sera na sernik
350g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
4-5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
500g malin
3 łyżki cukru kryształu
15g żelatyny
160ml zimnej wody
1 galaretka malinowa + 250ml gorącej wody
Dodatkowo:
bita śmietana do ozdoby (około 100g śmietanki kremówki 36% ubitej z 1 łyżeczką cukru pudru)
pokruszone ciasteczka oreo
maliny

Spód:
1. Do miksera przełożyć ciasteczka i wmiksować je na piasek.
Do ciasteczek dodać miękkie masło i wymieszać rękoma, aż powstanie wilgotna kruszonka. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm i wyrównać, blaszkę wstawić do lodówki.

Masa serowa:
2. Maliny przełożyć do rondelka, dodać cukier kryształ i podgrzewać je przez chwilę, aż trochę puszczą sok, ale będą ciągle w całości. Ściągnąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.

3. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na 15 minuty, aby napęczniała.
Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 5 minut do przestygnięcia. Żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca.

4. Do sera dodać cukier puder, wanilię i wymieszać mikserem do połączenia składników.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać ją do sera, wymieszać mikserem na średnich obrotach.

5. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałego sera cały czas, mieszając mikserem (patrz FILM) . Połowę masy serowej wylać na spód w blaszce, wyrównać i tortownicę wstawić do zamrażalnika na około 10 minut.

6. Z krótko podgotowanych malin odważyć 250g i dodać je do pozostałej masy serowej, wymieszać mikserem. Malinową masę serową wylać na schłodzony sernik, wyrównać i tortownicę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.

7. Pozostałe maliny zagotować, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Następnie zmiksować je w blenderze i przetrzeć przez sitko.

8. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do przestygnięcia.
Wymieszać razem mus z malin, galaretkę i wylać ją na wierzch schłodzonego sernika. Sernik znów wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.

9. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki (oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy, patrz FILM) i położyć na paterze. Wierzch sernika ozdobić odrobiną bitej śmietany, robiąc rozetki i pokruszonymi ciasteczkami, malinami .

Smacznego! :)

U mnie w ogródku malin pod dostatkiem, dlatego dzisiaj kolejny pyszny deser z ich udziałem :). Zapraszam na pyszny tort serowy z malinami i ciasteczkami oreo bez pieczenia. Wygląda pięknie i wspaniale smakuje.

Print Friendly, PDF & Email

53 komentarze do “Tort serowy z malinami i ciasteczkami oreo bez pieczenia”

  1. Dzień dobry, chciałam tylko napisać, że zrobiłyśmy z córcią ciasto i wyszło naprawdę obłędne. Skłądniki dobrane idealnie! Pozdrawiamy serdecznie :)

    Odpowiedz
  2. Witam. Czy można zrobić ten tort na biszkopcie. Na spód biszkopt potem biała warstwa – biszkopt – malinowa warstwa i biszkopt a na wierzch śmietana. Czy biszkopt nie będzie się rozwarstwiał od masy?

    Odpowiedz
    • Witam można dać biszkopt, tylko proszę po upieczeniu odciąć z wierzchu przypieczoną skórkę, wtedy krem będzie dobrze przylegał do biszkoptu, pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Dzień dobry, ponawiam pytanie o wysokośc formy. Chciałabym zrobić taki torcik ale moja forma ma 26 cm i mam wrażenie że jest niższa bo ma 6,5 cm. Czy zostawić Pani proporcje czy moze zwiększyć ilość? Dziękuję

    Odpowiedz
  4. Super przepis wykorzystałam go na moje dzisiejsze urodziny. Tort smaczny i jak z obrazka. Goście zachwyceni ja również. Ekstra przepis na upały.

    Odpowiedz
  5. Wspaniały przepis. Tort wygląda i na pewno smakuje genialnie. Zamierzam zrobić go na Święta. Pani przepisy są świetne, upiekłam kilka ciast wg Pani receptur i wszystkie się udały, a smak po prostu rewelacja!!!! Bardzo gorąco dziękuję za przepisy i proszę o więcej!!

    Odpowiedz
  6. Witam! Mam pytanie ponieważ jest już po sezonie malin mogłabym użyć tych zamrożonych?czy to coś zmieni w torcie?czy będzie inna konsystencja?oraz czy należy jakoś inaczej je przygotowac? Dopiero zaczynam swoją przygodę z pieczeniem, bardzo podobaja mi się i.nieźle wychodzą mi Pani propozycję ciast,niestety mogę.robić tylko te na zimno ponieważ w mieszkaniu które wynajmuje nie ma piekarnika… dziękuję z góry za pomoc.Pozdrawiam ps. Bardzo cieszylabym się gdybym Pani miała możliwość podawać wiecej propozycji ciast bez pieczenia? :-)

    Odpowiedz
  7. Zrobiłam wczoraj i zaniosłam do pracy (mieszkam i pracuje w Anglii), wyszło pięknie i pysznie, moi angielscy koledzy z pracy byli zachwyceni. Uwielbiam Pani stronę, dziękuje za wspaniałe przepisy i pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  8. Chcę zrobić ten tort na urodziny córki, mam foremkę 26 cm średnicy. Sądzi Pani, że należałoby zwiększyć liczbę składników? Jeśli tak, to o ile?

    Odpowiedz
  9. Szukałam czegoś na rocznicę ślubu i bardzo mi się spodobał ten torcik. Chyba zdecyduję się na niego, chociaż kilka innych propozycji z Pani strony też bardzo mi się spodobało. Naprawdę podobają mi się propozycje zdobienia tortów – naturalne, bez masy cukrowej, której nie lubię. Świetna strona!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz