Tort serowy z malinami i ciasteczkami oreo bez pieczenia

U mnie w ogródku malin pod dostatkiem, dlatego dzisiaj kolejny pyszny deser z ich udziałem :). Zapraszam na pyszny tort serowy z malinami i ciasteczkami oreo bez pieczenia. Wygląda pięknie i wspaniale smakuje. Nie jest trudny w przygotowaniu, ale proszę dokładnie przeczytać przepis. Tort możemy przygotować również z jagodami lub truskawkami, polecam… Więcej przepisów na szybkie ciasta bez pieczenia znajdziecie w kategorii „Ciasta bez pieczenia”.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




U mnie w ogródku malin pod dostatkiem, dlatego dzisiaj kolejny pyszny deser z ich udziałem :). Zapraszam na pyszny tort serowy z malinami i ciasteczkami oreo bez pieczenia. Wygląda pięknie i wspaniale smakuje.

Tort serowy z malinami i ciasteczkami oreo bez pieczenia
Składniki:
Spód:
22 ciasteczka oreo
60g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Masa serowa:
450g gotowego sera na sernik
350g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
4-5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
500g malin
3 łyżki cukru kryształu
15g żelatyny
160ml zimnej wody
1 galaretka malinowa + 250ml gorącej wody
Dodatkowo:
bita śmietana do ozdoby (około 100g śmietanki kremówki 36% ubitej z 1 łyżeczką cukru pudru)
pokruszone ciasteczka oreo
maliny

Spód:
1. Do miksera przełożyć ciasteczka i wmiksować je na piasek.
Do ciasteczek dodać miękkie masło i wymieszać rękoma, aż powstanie wilgotna kruszonka. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm i wyrównać, blaszkę wstawić do lodówki.

Masa serowa:
2. Maliny przełożyć do rondelka, dodać cukier kryształ i podgrzewać je przez chwilę, aż trochę puszczą sok, ale będą ciągle w całości. Ściągnąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.

3. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na 15 minuty, aby napęczniała.
Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 5 minut do przestygnięcia. Żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca.

4. Do sera dodać cukier puder, wanilię i wymieszać mikserem do połączenia składników.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać ją do sera, wymieszać mikserem na średnich obrotach.

5. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałego sera cały czas, mieszając mikserem (patrz FILM) . Połowę masy serowej wylać na spód w blaszce, wyrównać i tortownicę wstawić do zamrażalnika na około 10 minut.

6. Z krótko podgotowanych malin odważyć 250g i dodać je do pozostałej masy serowej, wymieszać mikserem. Malinową masę serową wylać na schłodzony sernik, wyrównać i tortownicę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.

7. Pozostałe maliny zagotować, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Następnie zmiksować je w blenderze i przetrzeć przez sitko.

8. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do przestygnięcia.
Wymieszać razem mus z malin, galaretkę i wylać ją na wierzch schłodzonego sernika. Sernik znów wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.

9. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki (oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy, patrz FILM) i położyć na paterze. Wierzch sernika ozdobić odrobiną bitej śmietany, robiąc rozetki i pokruszonymi ciasteczkami, malinami .

Smacznego! :)

U mnie w ogródku malin pod dostatkiem, dlatego dzisiaj kolejny pyszny deser z ich udziałem :). Zapraszam na pyszny tort serowy z malinami i ciasteczkami oreo bez pieczenia. Wygląda pięknie i wspaniale smakuje.

Print Friendly, PDF & Email

18 myśli na temat „Tort serowy z malinami i ciasteczkami oreo bez pieczenia

  1. Szukałam czegoś na rocznicę ślubu i bardzo mi się spodobał ten torcik. Chyba zdecyduję się na niego, chociaż kilka innych propozycji z Pani strony też bardzo mi się spodobało. Naprawdę podobają mi się propozycje zdobienia tortów – naturalne, bez masy cukrowej, której nie lubię. Świetna strona!

  2. Chcę zrobić ten tort na urodziny córki, mam foremkę 26 cm średnicy. Sądzi Pani, że należałoby zwiększyć liczbę składników? Jeśli tak, to o ile?

  3. Zrobiłam wczoraj i zaniosłam do pracy (mieszkam i pracuje w Anglii), wyszło pięknie i pysznie, moi angielscy koledzy z pracy byli zachwyceni. Uwielbiam Pani stronę, dziękuje za wspaniałe przepisy i pozdrawiam serdecznie.

  4. Witam! Mam pytanie ponieważ jest już po sezonie malin mogłabym użyć tych zamrożonych?czy to coś zmieni w torcie?czy będzie inna konsystencja?oraz czy należy jakoś inaczej je przygotowac? Dopiero zaczynam swoją przygodę z pieczeniem, bardzo podobaja mi się i.nieźle wychodzą mi Pani propozycję ciast,niestety mogę.robić tylko te na zimno ponieważ w mieszkaniu które wynajmuje nie ma piekarnika… dziękuję z góry za pomoc.Pozdrawiam ps. Bardzo cieszylabym się gdybym Pani miała możliwość podawać wiecej propozycji ciast bez pieczenia? :-)

Dodaj komentarz

.