U mnie w ogródku malin pod dostatkiem, dlatego dzisiaj kolejny pyszny deser z ich udziałem :). Zapraszam na pyszny tort serowy z malinami i ciasteczkami oreo bez pieczenia. Wygląda pięknie i wspaniale smakuje. Nie jest trudny w przygotowaniu, ale proszę dokładnie przeczytać przepis. Tort możemy przygotować również z jagodami lub truskawkami, polecam… Więcej przepisów na szybkie ciasta bez pieczenia znajdziecie w kategorii „Ciasta bez pieczenia”.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort serowy z malinami i ciasteczkami oreo bez pieczenia
Składniki:
Spód:
22 ciasteczka oreo
60g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Masa serowa:
450g gotowego sera na sernik
350g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
4-5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
500g malin
3 łyżki cukru kryształu
15g żelatyny
160ml zimnej wody
1 galaretka malinowa + 250ml gorącej wody
Dodatkowo:
bita śmietana do ozdoby (około 100g śmietanki kremówki 36% ubitej z 1 łyżeczką cukru pudru)
pokruszone ciasteczka oreo
maliny
Spód:
1. Do miksera przełożyć ciasteczka i wmiksować je na piasek.
Do ciasteczek dodać miękkie masło i wymieszać rękoma, aż powstanie wilgotna kruszonka. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm i wyrównać, blaszkę wstawić do lodówki.
Masa serowa:
2. Maliny przełożyć do rondelka, dodać cukier kryształ i podgrzewać je przez chwilę, aż trochę puszczą sok, ale będą ciągle w całości. Ściągnąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
3. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na 15 minuty, aby napęczniała.
Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 5 minut do przestygnięcia. Żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca.
4. Do sera dodać cukier puder, wanilię i wymieszać mikserem do połączenia składników.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać ją do sera, wymieszać mikserem na średnich obrotach.
5. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałego sera cały czas, mieszając mikserem (patrz FILM) . Połowę masy serowej wylać na spód w blaszce, wyrównać i tortownicę wstawić do zamrażalnika na około 10 minut.
6. Z krótko podgotowanych malin odważyć 250g i dodać je do pozostałej masy serowej, wymieszać mikserem. Malinową masę serową wylać na schłodzony sernik, wyrównać i tortownicę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
7. Pozostałe maliny zagotować, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Następnie zmiksować je w blenderze i przetrzeć przez sitko.
8. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do przestygnięcia.
Wymieszać razem mus z malin, galaretkę i wylać ją na wierzch schłodzonego sernika. Sernik znów wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.
9. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki (oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy, patrz FILM) i położyć na paterze. Wierzch sernika ozdobić odrobiną bitej śmietany, robiąc rozetki i pokruszonymi ciasteczkami, malinami .
Smacznego! :)
Zrobiłam wczoraj na urodziny bratanicy. Pięknie wygląda, pięknie pachnie. Jest Pani wspaniała. Proszę o więcej przepisów.
Dzień dobry, chciałam tylko napisać, że zrobiłyśmy z córcią ciasto i wyszło naprawdę obłędne. Skłądniki dobrane idealnie! Pozdrawiamy serdecznie :)
Dzień dobry, czy zamiast gotowego sera można użyć twarogu dobrze zmielonego?
tak można, pozdrawiam
Witam, czy maliny można zastąpić truskawkami?
Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam. Apetyczne ciacho! Czy dałoby się zrobić je nie korzystając z miksera?? Obecnie posiadam tylko blender…
Dzień dobry!
Czy na blaszkę o średnicy 28 cm wystarczy zwiększyć ilość składników o połowę, czy więcej?
powinno wystarczyć o połowę, pozdrawiam
Witam
Czy maliny mogą być mrożone?
tak tylko trzeba je rozmrozić, pozdrawiam
Zamiast śmietanki 36%może być 30% do ozdoby tortu?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam. Czy można zrobić ten tort na biszkopcie. Na spód biszkopt potem biała warstwa – biszkopt – malinowa warstwa i biszkopt a na wierzch śmietana. Czy biszkopt nie będzie się rozwarstwiał od masy?
Witam można dać biszkopt, tylko proszę po upieczeniu odciąć z wierzchu przypieczoną skórkę, wtedy krem będzie dobrze przylegał do biszkoptu, pozdrawiam
Czy te artykuły z wanilii są obowiązkowe w tym wypieku czy nie muszę ich dodawać?
można pominąć, pozdrawiam
Dzień dobry, ponawiam pytanie o wysokośc formy. Chciałabym zrobić taki torcik ale moja forma ma 26 cm i mam wrażenie że jest niższa bo ma 6,5 cm. Czy zostawić Pani proporcje czy moze zwiększyć ilość? Dziękuję
ten tort jest na tortownicę o średnicy 22cm, w 26cm będzie niski, pozdrawiam serdecznie
Czy używając mrożonych owoców postępujemy tak samo jak że świeżymi (punkt 2), tj. wkładamy je do rondelka i chwilę podgrzewamy, czy wcześniej należy je rozmrozić?
Super przepis wykorzystałam go na moje dzisiejsze urodziny. Tort smaczny i jak z obrazka. Goście zachwyceni ja również. Ekstra przepis na upały.