Miałam ochotę na coś lekkiego i malinowego, ale szybkiego oraz łatwego w przygotowaniu i te babeczki okazały się strzałem w dziesiątkę:) Bardzo smaczne, puszyste i owocowe. Świetnie czuć w nich smak kokosa. Możemy podać je z lodami, bitą śmietaną, posypane cukrem pudrem lub bez żadnych już dodatków do kawy lub herbaty i również będą idealne. Bardzo polecam…
Babeczki kokosowe z malinami
Składniki na 12 babeczek – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki drobnych wiórków kokosowych
60g malin
60g dżemu malinowego
130g miękkiego masła
130-140g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 jajka
1 łyżka mleka
Wierzch:
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
fix do śmietany (niekoniecznie)
2-3 łyżki cukru pudru
maliny do ozdoby
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i wiórkami kokosowymi.
2. Maliny rozgnieść widelcem i wymieszać z dżemem.
3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 3 minuty. Następnie zmniejszyć obory miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać przez około 40 sekund, aż składniki dobrze się połączą.
4. Do maślanej masy dodać mąkę i 1 łyżkę mleka, wymieszać krótko, ale dokładnie łyżką.
5. Dodać masę malinową i tylko parę razy zamieszać łyżką, składniki nie muszą się dobrze połączyć.
6. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 190°C) przez około 20-21 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i następnie babeczki wyjąć z blaszki do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
7. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem (dodać fix i przez chwilę mieszać mikserem).
Przed podaniem gotową śmietanką udekorować wierzch babeczek i przybrać malinami.
Polecam babeczki kokosowe z malinami!
Udanych wypieków:)
czy zamiast dżemu i malin można dodać więcej wiórek? wtedy 1 cała szklankę zamiast 1/2?
to około 4 łyżki, pozdrawiam
Mam takie pytanko 60 g dżemu to ile to będzie łyżek ?
Zaraz bede robic oby sie udaly bo wygladaja pieknie ♡
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Babeczki sa wspaniale w smaku, takie delikatne ….i te maliny. Nie mialam dzemu malinowego i dalam w zamian dodatkowa porcje malin…, a co wazne dla mnie, to kolejny przepis do zrobienia z coreczka:) pozdrawiam serdecznie i dziekuje za super przepis.
bardzo się cieszę:) pozdrawiam
Przepyszne wyszły! Dziękuję za przepis :)
Babeczki są cudowne, wspaniale puszyste (nawet po dwóch dniach), w domu zrobiły furorę. Zrobiłam je z podwójnej porcji, a zniknęły momentalnie.
za bardzo nie ma znaczenia, może Pani użyć powideł,
pozdrawiam
Czy zamiast dżemu można dać np. powidła wiśniowe? Nie są tak bardzo gęste jak dżem, czy to ma znaczenie?
dobrze, postaram się o więcej przepisów z kokosem,
pozdrawiam
U mnie niestety nie ma jeszcze malin ale chętnie wypróbuję wersję z samym kokosem. Można prosić o inne przepisy na kokosowe ciasta/ ciastka? Pozdrawiam.
wyglądają tak apetycznie, że w poniedziałek chyba je upiekę :)
wyglądają pysznie