Babeczki jagodowe z kremem jagodowym i sosem

Bardzo jagodowe, pyszne babeczki z sosem i kremem jagodowym. Smakują rewelacyjnie, są lekkie, trochę cytrynowe, waniliowe, maślane. Ładnie wyrastają i są puszyste. Z podanego przepisu otrzymamy 12 sporych babeczek, od których nie można oderwać oczu:). Sos jagodowy jest w intensywnym, pięknym kolorze. Warte są zachodu i czasu, krem + jagodowy sos wspaniała sprawa. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony ohsweetday).

babeczki jagodowe z kremem

Babeczki jagodowe z kremem jagodowym i sosem
Składniki na 12 sporych babeczek:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18% można też użyć greckiego jogurtu
skórka starta z 1 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego
150g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
2 duże jajka
120g umytych jagód lub borówki amerykańskiej + 1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia owoców
Sos jagodowy:
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
120g jagód lub borówki amerykańskiej
1/4 szklanki wody
Krem jagodowy:
250g serka mascarpone
100g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżka cukru pudru (według gustu)
2 łyżki sosu jagodowego (który sami przygotujemy w tym przepisie)
Dodatkowo:
12 jagód do ozdoby

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 50 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

3. Do maślanej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, skórkę z cytryny i śmietanę. Krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach. Borówki obtoczyć w 1 łyżce mąki i dodać je do ciasta, wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 28-31 minut (na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić babeczki na 10-15 minut i następnie wyjąć je z blaszki do całkowitego ostygnięcia.

Sos jagodowy:
5. Jagody zmiksować lub rozgnieść widelcem.

6. W rondelku z grubym dnem umieścić wszystkie składniki na sos i podgrzewać mieszając, aż się zagotuje. Następnie zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować sos przez 2 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
7. Serek mascarpone rozmieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach.

8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać ją do serka i wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż powstanie jednolita masa. Dodać 2 łyżki sosu i wymieszać.

9. Gotowym kremem ozdobić babeczki, wierzch polać sosem i obłożyć jagodami.

Udanych wypieków:)

babeczki jagodowe z kremem

babeczki jagodowe z kremem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Tort bez pieczenia PYSZNE LATO z jagodami i malinami

Ciasto z makiem i kokosem POPAPRANIEC

Tort JAGODOWY i Drip Cake

Prosty sernik z jagodami bez pieczenia JAGÓDKA

Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką

19 komentarzy do “Babeczki jagodowe z kremem jagodowym i sosem”

  1. do tak około 2/3 wysokości foremki, proszę nie czekać do 28 minut, jak się ładnie już przyrumienią, ale 15 to mi się wydaje za krótko, chociaż do 18 proszę poczekać , pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Wyglądają świetnie!
    Do jakiego poziomu napełnić foremkę? Wyjąć w piekarnika jak będą miały kolor zbliżony na zdjęciu (po około 15 min) czy czekać do tych 28 minut?
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. :) bardzo bym chciała, mam nadzieję, że kiedyś uda mi się coś takiego zorganizować, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Wkoncu znalazła m przepis na idealne mufinki. Skorupka slodka i chrupiaca, środek idealnie puszysty. Bardzo polecam. Zmienilam troche przepis i w srodek dalam zmielony mak z rodzynkami jak do makowca. Cos wspanialego.

    Odpowiedz
  5. Ja po upieczeniu szybko wyciągam je z blaszki i składnik na ciasto muszę być w temperaturze pokojowej wtedy nie wytrąci się tłuszcz, do tego proszę unikać papilotek Wilton, a tu na zdjęciu babeczki włożyłam w drugie papilotki, pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  6. Mam techniczne pytanie, jak zrobić żeby po upieczeniu papilotki babeczek były tak czyste ja u Ciebie bo moje po upieczeniu często są tłuste a zależało by mi na zachowaniu czystej papilotki bo wtedy babeczki/muffiny prezentują się o niebo lepiej. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz