Szarlotka z dużą ilością jabłek – szarlotka tatrzańska

Zapraszam dzisiaj na przepyszną szarlotkę z dużą ilością jabłek. Do jej przygotowania użyłam aż 3kg jabłek! Udała się, cudownie pachnąca, wilgotna i bardzo smaczna. Jabłka pokrojone są w plasterki i kawałki szarlotki wyglądają bardzo apetycznie. Piekłam ją w tym tygodniu już dwa razy i od tego jakich użyjemy jabłek, zależy jaka będzie szarlotka. Przy mało soczystych jabłkach szarlotka będzie bardziej sucha i radzę wtedy dodać mniej bułki tartej, a przy soczystych jabłka proszę dodać więcej bułki tartej. Taka fantastyczna szarlotka będzie również miłym upominkiem dla najbliższych. Ładnie zapakowana będzie wspaniałym prezentem (inspiracja z gazetki „Chwila dla Ciebie”).
Piękne opakowania, jak srebrne pudełka na zdjęciach, znajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Szarlotka z dużą ilością jabłek

szarlotka-duzo-jablek4

Szarlotka z dużą ilością jabłek – szarlotka tatrzańska
Składniki:
Ciasto:
500g mąki krupczatki
250g schłodzonego masła
1/2 szklanki cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 30g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2-3 łyżki śmietany
Dodatkowo:
2,5 – 3kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki zmielonych goździków
2-3 łyżki naturalnego płynnego miodu
6-7 łyżek bułki tartej
cukier puder do posypania

Ciasto:
1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką.

2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedna może być ciut większa od drugiej.

3. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć spód przygotowanej blaszki, ciasto ponakłuwać widelcem i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut. Drugi kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.

4. Schłodzone ciasto w blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 20 minut, aż troszkę się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika.

5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki (patrz FILM) i polać miodem.
Przyprawy wymieszać.

6. Podpieczony spód posypać równomiernie bułką tartą. Na wierzchu ułożyć połowę jabłek i posypać je połową przypraw. Pozostałe jabłka zamieszać, aby dobrze połączyły się z miodem i przełożyć je do blaszki. Jabłka posypać pozostałymi przyprawami (można lekko zamieszać patrz FILM).

7. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i rozłożyć je na wierzchu jabłek.

8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

9. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego.

Udanych wypieków:)

Szarlotka z dużą ilością jabłek

szarlotka-duzo-jablek7

8 thoughts on “Szarlotka z dużą ilością jabłek – szarlotka tatrzańska

  1. Mnnnn zapowiada się pysznie :-) muszę wypróbować! Proszę o informację gdzie można zakupić tak piękną filiżankę/kubek? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

.