Zapraszam dzisiaj na przepyszną szarlotkę z dużą ilością jabłek. Do jej przygotowania użyłam aż 3kg jabłek! Udała się, cudownie pachnąca, wilgotna i bardzo smaczna. Jabłka pokrojone są w plasterki i kawałki szarlotki wyglądają bardzo apetycznie. Piekłam ją w tym tygodniu już dwa razy i od tego jakich użyjemy jabłek, zależy jaka będzie szarlotka. Przy mało soczystych jabłkach szarlotka będzie bardziej sucha i radzę wtedy dodać mniej bułki tartej, a przy soczystych jabłka proszę dodać więcej bułki tartej. Taka fantastyczna szarlotka będzie również miłym upominkiem dla najbliższych. Ładnie zapakowana będzie wspaniałym prezentem (inspiracja z gazetki „Chwila dla Ciebie”).
Piękne opakowania, jak srebrne pudełka na zdjęciach, znajdziecie w sklepie OpakowaniaCukiernicze.pl.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Szarlotka z dużą ilością jabłek – szarlotka tatrzańska
Składniki:
Ciasto:
500g mąki krupczatki
250g schłodzonego masła
1/2 szklanki cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 30g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2-3 łyżki śmietany
Dodatkowo:
2,5 – 3kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki zmielonych goździków
2-3 łyżki naturalnego płynnego miodu
6-7 łyżek bułki tartej
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką.
2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedna może być ciut większa od drugiej.
3. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć spód przygotowanej blaszki, ciasto ponakłuwać widelcem i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut. Drugi kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.
4. Schłodzone ciasto w blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 20 minut, aż troszkę się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika.
5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki (patrz FILM) i polać miodem.
Przyprawy wymieszać.
6. Podpieczony spód posypać równomiernie bułką tartą. Na wierzchu ułożyć połowę jabłek i posypać je połową przypraw. Pozostałe jabłka zamieszać, aby dobrze połączyły się z miodem i przełożyć je do blaszki. Jabłka posypać pozostałymi przyprawami (można lekko zamieszać patrz FILM).
7. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i rozłożyć je na wierzchu jabłek.
8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
9. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego.
Udanych wypieków:)
Ta szarlotka rzeczywiście smakuje, jak ta serwowana w górach! Pyszności!
Przepyszna, testowana już 2 razy i zdecydowanie super wychodzi :)
Jedynie co bym dodała to żeby KONIECZNIE poczekać aż ostygnie bo jak zaczęłam podjadać taką zaraz po wyjęciu to się zaczęła rozlatywać… a ta sama szarlotka która przetrwała kilka godzin na blasze już była ładnie zwarta i nie był mokry dół jak ten zaraz po wyjęciu ;)
Dziękuję za przepis!
cieszę się, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Mam 400g krupczatki czy mogę zastąpić te 100g mąka tortowej typem 450?
myślę, że tak, pozdrawiam
Upiekłem ze zwykłymi jabłkami, niestety, ale bułka tarta nie zespoliła się, gdyż jabłka nie puściły wystarczająco soku. Nie wygląda to zbyt efektownie, dlatego przepis oceniam na 3+.
Bardzo dobry przepis na szarlotke z dużą ilością jabłek.
Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo dobry przepis na szarlotke tatrzanska.
Pozdrawiam serdecznie.
korzystam z Pani przepisów od jakiegos czasu i zawsze wychodzą super. bardzo czesto tu zaglądam. Dzis zrobilam to ciasto na deser do kolacji walentynkowej,z tym ze z połowy skladników, bo w mniejszej tortownicy, bardzo szybko się je robi,a smakuje wysmienicie
cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Mnnnn zapowiada się pysznie :-) muszę wypróbować! Proszę o informację gdzie można zakupić tak piękną filiżankę/kubek? Pozdrawiam
w Maxwell & Williams, pozdrawiam
Fantastyczny przepis, ogromna ilość jabłek tak jak lubię najbardziej. Polecam szarlotkę tatrzańską na każdą okazję!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Piekę często szarlotkę tatrzańską i stwierdzam, że najbardziej pasuje i smakuje z renetami.
tak można, pozdrawiam serdecznie
Witam,
Czy mam użyć kwaśnej śmietany 18%
Pozdrawiam Ewa
Na pewno zrobię, bo wygląda zjawiskowo :-)