Aksamitna zupa truskawkowa

Bardzo smaczna zupa z truskawek o pięknym zapachu. Cudowny truskawko-waniliowy smak z korzenną nutą, którą dodają goździki. Świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. (przepis z gazety „Claudia” nr 6 czerwiec 2010)

Składniki na 4 porcje:

600g truskawek

2-3 łyżki cukru pudru

opakowanie cukru waniliowego

skórka i sok z cytryny

2-3 goździki

½ szklanki soku z czarnych porzeczek

1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2-3 łyżki śmietany

Truskawki umyć, kilka odłożyć do przybrania. Usunąć szypułki i zmiksować. Litr wody zagotować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i goździkami. Zdjąć z ognia, wyjąć skórkę z cytryny oraz goździki. Do aromatycznej wody dodać mus z truskawek, wymieszać. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w soku z czarnej porzeczki. Połączyć z gorącą zupą i jeszcze raz zagotować. Zupę można doprawić sokiem z cytryny (ja tego nie robiłam, gdyż truskawki były wystarczająco kwaśne) lub dosłodzić. Rozlać do miseczek, udekorować truskawkami i śmietaną. Podawać z biszkoptami.

Pozdrawiam :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze do wpisu „Aksamitna zupa truskawkowa

Dodaj komentarz

.