Bardzo smaczna zupa z truskawek o pięknym zapachu. Cudowny truskawko-waniliowy smak z korzenną nutą, którą dodają goździki. Świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. (przepis z gazety „Claudia” nr 6 czerwiec 2010)
Składniki na 4 porcje:
600g truskawek
2-3 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
skórka i sok z cytryny
2-3 goździki
½ szklanki soku z czarnych porzeczek
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki śmietany
Truskawki umyć, kilka odłożyć do przybrania. Usunąć szypułki i zmiksować. Litr wody zagotować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i goździkami. Zdjąć z ognia, wyjąć skórkę z cytryny oraz goździki. Do aromatycznej wody dodać mus z truskawek, wymieszać. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w soku z czarnej porzeczki. Połączyć z gorącą zupą i jeszcze raz zagotować. Zupę można doprawić sokiem z cytryny (ja tego nie robiłam, gdyż truskawki były wystarczająco kwaśne) lub dosłodzić. Rozlać do miseczek, udekorować truskawkami i śmietaną. Podawać z biszkoptami.
Pozdrawiam :)
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
zupa bardzo dobra :)