Baba piaskowa z makiem

Świetny przepis na babkę. Wychodzi bardzo smaczna i jak na razie, zawsze się udaje :) Delikatna, mięciutka, pachnąca migdałami, smakowała całej rodzinie. Nie za słodka, taka w sam raz. Zamiast rodzynek można dodać inne bakalie. Polecam… Oryginalny przepis pochodzi ze strony.

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

¾ szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

250g masła

4 jajka

1 szklanka maku

1/3 szklanki mleka

pół szklanki rodzynek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

aromat migdałowy lub esencja migdałowa

lukier (niekoniecznie)

Obydwie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć, ciągle ucierając wbijać stopniowo jajka, dodać cukier i powoli dodawać oba rodzaje mąki. Wlać mleko i wsypać mak, dodać aromatu migdałowego. Dokładnie utrzeć i dodać oprószone mąką rodzynki, wymieszać. Ciasto wlać do dużej formy z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC (ja piekłam 160 oC, ustawienie piekarnika góra-dół, 2 poziom od dołu). Ostudzoną babkę polukrować i posypać płatkami migdałowymi lub uprażonymi orzechami. Lukier zrobiłam z likieru amaretto i cukru pudru.

Udanych wypieków :)

25 thoughts on “Baba piaskowa z makiem

  1. jest cudowna właśnie ją zrobiłam lekka mięciutka i wspaniała pozdrawiam gorąco i gratuluję tych wspaniałych przepisów na pewno skorzystam z wielu

  2. wszystkie juz sa:) pare zawieruszylo sie w spamie,
    ciesze sie ze smakowalo:)
    dziekuje za komentarze i zdjecia, ciasto wyglada swietnie, moge ktores wziac do galerii czytelnikow?
    pozdrawiam serdecznie

  3. Ciasto wyglada i smakuje swietnie.
    te male babeczki – za dlugo pieklem, bede musial 10 min scrucic do 7 moze.

    Prosze bardzo, prosze wziasc jakie kolwiek,
    ja mam ich wiecej jak potrzeba

    by nie zasmiecac strony to ja bym poprosil usunac te nie potrzebne komentarze moje
    ale pozostawiam to to jest do pani decyzji
    Decas: 11 maja 2013 o 22:41
    Decas : 13 maja 2013 o 05:38
    Decas: 13 maja 2013 o 05:39

    Nastepnie bede probowac cytrynowe ciasto. dam znak jak zrobie

    dobrze ze pani podaje skladniki ktore mozna samemu zrobic.

    pozdrawiam

  4. dobrze:) powodzenia z cytrynowym i smacznego!
    zawsze uzywam maki pszennej tortowej chyba ze napisze inaczej, szklanka to 250ml,
    pozdrawiam

  5. tak na oko, proszę najpierw dodać około 3/4 szklanki cukru pudru i 1-2 łyżki likieru, utrzeć mikserem, jeśli masa będzie lejąca dodać jeszcze cukru pudru, jeśli za gęsta dodać jeszcze likieru, pozdrawiam

  6. Dzień dobry,
    czy można czymś zastąpić mąkę ziemniaczaną? Wydaje mi się, ze babcia wspominała kiedyś o budyniu…
    Pozdrawiam

  7. I proszę mi jeszcze powiedzieć,czy jeśli nie mam formy na babkę to taka prostokątna 24 chyba na 32 będzie dobra czy za duża?

Dodaj komentarz

.