Świetny przepis na babkę. Wychodzi bardzo smaczna i jak na razie, zawsze się udaje :) Delikatna, mięciutka, pachnąca migdałami, smakowała całej rodzinie. Nie za słodka, taka w sam raz. Zamiast rodzynek można dodać inne bakalie. Polecam… Oryginalny przepis pochodzi ze strony.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
250g masła
4 jajka
1 szklanka maku
1/3 szklanki mleka
pół szklanki rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy lub esencja migdałowa
lukier (niekoniecznie)
Obydwie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć, ciągle ucierając wbijać stopniowo jajka, dodać cukier i powoli dodawać oba rodzaje mąki. Wlać mleko i wsypać mak, dodać aromatu migdałowego. Dokładnie utrzeć i dodać oprószone mąką rodzynki, wymieszać. Ciasto wlać do dużej formy z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC (ja piekłam 160 oC, ustawienie piekarnika góra-dół, 2 poziom od dołu). Ostudzoną babkę polukrować i posypać płatkami migdałowymi lub uprażonymi orzechami. Lukier zrobiłam z likieru amaretto i cukru pudru.
Udanych wypieków :)
Babka przepyszna, mokra, polecam ☺️
Czy zamiast masła można użyć margaryny?
myślę, że tak, pozdrawiam
A czas pieczenia???
w 160oC około 60 minut, pozdrawiam