Zapraszam na pyszny, prosty w przygotowaniu sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową. Bardzo kremowy, kwaskowaty od owoców, delikatnie waniliowy. Wygląda fantastycznie z borówkową, błyszczącą masą . Do przygotowania sernika radzę użyć składników w temperaturze pokojowej, wtedy będzie się równiej piekł. Zamiast borówek możemy użyć malin lub jagód. Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową
Składniki:
Spód:
220g herbatników (lub innych ciastek, najlepiej pełnoziarnistych)
50g masła – roztopionego
Masa serowa:
450-500g gotowego sera na sernik
250g serka mascarpone
300g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
skórka starta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 2 cytryn
3 jajka
200g borówek
Masa borówkowa:
2 łyżki cukru
1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
300g borówek + parę borówek do ozdoby
Spód:
1. Herbatniki zemleć, dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyłam tylko dno). Wyrównać i wstawić do lodówki lub zamrażalnika na czas dalszych przygotowań.
Masa serowa:
2. Do miski przełożyć oba sery, oba cukry, budyń, mąkę, skórkę z cytryny, wymieszać mikserem na średnicy obrotach. Dodać śmietanę i krótko wymieszać.
3. Następnie do masy serowej dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na koniec dodać sok cytrynowy i bardzo krótko wymieszać (patrz FILM).
4. Około 2/3 masy serowej wylać na przygotowany spód w blaszce, do pozostałej dodać 200g borówek, wymieszać i wylać do blaszki, wyrównać.
5. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 150°C na funkcji góra – dół przez około 70-75 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez około 40 minut, po tym czasie wyjąć sernik do całkowitego ostygnięcia.
Masa borówkowa:
6. Do rondelka przełożyć borówki, dodać cukier. Owoce podgrzewać, aż puszczą sok i się zagotują.
Gotować borówki przez około 1 minutę.
7. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać ją do borówek, wymieszać i znów zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
8. Ostygnięty sernik wyjąć ostrożnie z blaszki. Wierzch sernika polać masą borówkową i ozdobić całymi borówkami. Sernik wstawić do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków :)
O nie właśnie wstawiłam do piekarnika i zdałam sobie sprawę z tego ze nie dodałam śmietany!! Jak Pani myśli – co się z nim stanie?
Sernik wyszedł przepyszny i wygląda obłędnie. Jest delikatny, cytrynowy, nie opada. Robiłam z kakaowymi herbatnikami i mrożonymi jagodami, które wcześniej rozmroziłam.
Dziękuję za przepis i polecam😊
Dzień dobry,
1). na której półce od dołu piecze Pani sernik, ja piekę wszystkie ciasta na 2-giej półce od dołu – czy to wystarczy;
2). czy do masy serowej wystarczy dodać:
1 budyń waniliowy bez cukru – w ilości 40g
2 płaskie łyżki budyniu zamiast mąki pszennej.
_dziękuję i pozdrawiam,
Maria
najczęściej piekę na najniższym poziomie piekarnika, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry,
czy spód sernika można zastąpić ciasteczkami oreo w ilości 220g,
i 50g roztopionego masła,
_dziękuję i pozdrawiam,
Maria
Czy można użyć mrożonych owoców?
myślę, że tak, pozdrawiam
Dzień dobry,
Czy mogę zastąpić borówki jagodami?
Pozdrawiam świątecznie Ewa
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Czy mogę zastąpić masę borówkowa konfiturą ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Jaki ser na sernik polecasz? Jaki będzie najlepszy w tym przepisie?
Pozdrawiam
ja używam „Mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam serdecznie
Sernik przepyszny , my robiliśmy z jagodami.
Czy zamiast mascarpone można dodać więcej twarogu sernikowego ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Sernik wyszedł cudowny! Mój pierwszy w życiu, ale jednogłośnie wychwalony przez wszystkich. Uwielbiam Twoje przepisy, bo zawsze wychodzą, nawet jeśli coś zmienię albo zrobię po swojemu. ;)
bardzo sie ciesze :) pozdrawiam serdecznie
Wypiek wygląda fantastycznie i jeszcze lepiej smakuje. Serdecznie polecam i zachęcam do samodzielnego kombinowania w kuchni :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie