Dzisiaj zapraszam na czekoladowe babeczki z ciasteczkami Oreo. Wilgotne, gęste, z maślanym, słodkim kremem. Babeczki apetycznie wyglądają i na spodzie każdej znajduje się ciasteczko Oreo. Wielbiciele tych ciasteczek będą zachwyceni:). W przygotowaniu są szybkie i nie powinno być z nimi problemu. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony BBC Good Food).
Babeczki Oreo
Przepis na około 16-18 babeczek
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g ciemnego kakao bez cukru
200g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
80g masła w temperaturze pokojowej
220ml maślanki
2 jajka
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
16-18 ciasteczek Oreo
Krem – składniki w temperaturze pokojowej:
200 miękkiego masła
1,5 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
100g serka mascarpone
6 ciastek Oreo
Dodatkowo:
ciasteczka Oreo do ozdoby
Ciasto:
1. Piekarnik nagrzać do 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cukrem. Dodać pokrojone masło i rozcierać palcami lub wymieszać mikserem , aż powstaną okruszki.
3. W drugiej misce wymieszać razem maślankę, jajka i aromat. Następnie mokre składniki dodać do suchych i wymieszać krótko mikserem, tylko do połączenia składników na jednolitą masę.
4. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami i w każdą włożyć 1 ciasteczko Oreo. Na wierzch wylać po 1 sporej łyżce ciasta, żeby foremki były napełnione do około 3/4 wysokości. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 23-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Babeczki po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie przez około 10 minut. Następnie wyjąć je z metalowej blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
5. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty. Dodać 1 szklankę cukru pudru i dalej ucierać przez około 3 minuty.
6. Serek wymieszać z 1/2 szklanki cukru pudru i cukrem wanilinowym. Ciasteczka zemleć na piasek.
7. Do masła dodać serek i ucierać mikserem przez około 3-4 minuty, aż powstanie jasny, gładki krem. Na końcu dodać zmielone ciasteczka i wymieszać. Krem przełożyć do szprycy lub woreczka z końcówką i na każdej babeczce zrobić niedużego „kleksa” z kremu. Na końcu połówkami ciasteczek udekorować babeczki.
Udanych wypieków:)
Czy do kremu można dodać żelatynę? W jakich proporcjach?
ciasto w sobie dobre, ale wszytsko zabija strasznie tłusty i bardzo przeslodzony krem. Polecam dodać połowę mniej cukru pudru i może będzie lepszy efekt
Babeczki pyszne, mocno kakaowe plus ukryty bonus na dnie. Super niespodziewanka dla fanów oreo! Super przepis. Krem też mi się udał, wygląda dokładnie jak na zdjęciu. W całości zredukowałam ilość cukru o połowę i jest ok. Muffinki nie za słodkie, a krem nadrabia. W parze jest ok. Do tego dodałam wisienkę na torcie, czekoladowe mini pociągi. Efektownie wyglądały na przyjęciu. Z pewnością na codzień same babeczki wejdą do repertuaru. Krem na specjalne okazje.
Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie
dlaczego moje babeczki z tego przepisu wychodzą z dużym stożkiem? Wszystko jak w przepisie ale nie wychodzą równiutkie jak na zdjęciu.
A czy mogę masło zastąpić olejem?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy jeśli zrobię ciasto z 1,5 porcji myśli Pani, że się uda?
myślę, że tak, pozdrawiam
Same babeczki ok, ale krem ..dałam więcej mascarpone a i tak krem jest stanowczo za tłusty, dałam połowę cukru a i tak jest przesłodzony, oreo zmieliłam tak jak w przepisie i powstała tłusta masa w ciemnym,szarym nieapetycznym totalnie kolorze…jak Pani to zrobiła,że na zdjęciu krem jest tak delikatnie puszysty i ma taki piekny kolor..jakby zamiast zmielonych ciasteczek był w nim mak…
Zrobiłam bez masy, wyszły ok, smaczne :)
Babeczki pszne. Nie wiem jak pani to zrobiła, że ciasteczka na spodzie nie zmieniły sie podczas pieczenia bo u mnie niestety krem z ciasteczek oreo roztopil sie podczas pieczeniai zostały tylko kruche ciasteczka.
Pozdrawiam
Babeczki wyszły smakowicie. Przepięknie pachną i doskonale smakują!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ohydnie tłusty, maślany krem który zmywałam prawie godzinę z przyrządów kuchennych. Szkoda, bo bardzo liczyłam na te babeczki..
Nie dobre!
Okropny jest ten krem, który zepsuł wszystko.
Tłusty, słodki i ochydny
Prawie zwymiotowalam. O na dodatek cala kuchnia pokryta nim.
Nie polecam 2/10