Bardzo lubię cytrynowe desery i lemon curd, pychotka. Szykuję tort bezowy właśnie z dodatkiem lemon curd, dlatego dzisiaj ten szybki i prosty przepis. W przepisie użyłam całych jajek, więc w kolorze krem jest jasno żółty i proszę uważać przy podgrzewaniu, żeby go nie ugotować. Z podanego przepisu otrzymamy około 330-350g lemon curd, smacznego!
Przepis na prosty lemon curd
Składniki:
2 jajka
2 żółtka
150g cukru
80g masła
1/2 szklanki soku z cytryny
skórka starta z dwóch cytryn
1. Jajka, żółtka i cukier ubić na jasny krem mikserem ustawionym na najwyższe obroty.
2. Ubitą pianę z jajek przełożyć do rondelka, dodać pozostałe składniki i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (jak niezbyt gęsty budyń, proszę nie gotować!).
3. Gotową masę cytrynową ściągnąć z ognia i przetrzeć przez sito. Lemon curd przełożyć do słoiczków i jak przestygnie, przechowywać w lodówce. Z podanego przepisu otrzymamy około 330-350g lemon curd.
Smacznego!
Robiłam krem pierwszy raz wyszedł super będę robiła następny wprost idealny z tego przepisu
mniaaaami 😋
Chyba jednak brak jakiejś kluczowej informacji w tym przepisie… Na temat temperatury łączenia składników? Zrobiłam, początkowo konsystencja była jednorodna, jednak po schłodzeniu oddzieliła się cytrynowa pianka, a na dnie osiadło masełko.
Uwielbiam lemon, nie tylko robię z nim ciasta ale smaruję na bułkę z masłem. pycha!
Zrobiłam wg przepisu, bardzo udany dodatek do deserów. Wyszedł gładki bez przecierania przez sitko.
Jestem fanką tego kremu. Mniam. Wczoraj robilam pierwszy raz do bezy i chyba bede czesciej go robic.
Można bez przecierania przez sitko? To przecieranie ma jakiś cel oprócz estetycznego?
można pominąć, ale nie będzie gładki, pozdrawiam
Witaj,
mam pytanie… Krem po ostygnięciu zamienił się w rozpuszczone masło. bardziej to woda niż krem… Co poszło nie tak? Bardzo starannie trzymałam się przepisu, zdarzyło się to pierwszy raz, by był w takiej formie. Czy dodatek takiego „lemon” nie zepsuje masy do bezy?
pozdrawiam serdecznie
przykro mi, musiało się zwarzyć, może zepsuć krem, pozdrawiam
Może jajko się nie ścięło (za niska temperatura)?
hello moj krem lemon curd stal od sw wielkanocnych az do dnia ojca i byl super dobry
Mi lemon curd bardziej żółty, mniej mleczny. Pewnie dlatego, że nie ubijam białek.
Jak długo może być przechowywany w lodówce? Czy można ominąć skórkę z cytryny?
myślę, że tak do 3 dni, pozdrawiam