Przepis na prosty lemon curd

Bardzo lubię cytrynowe desery i lemon curd, pychotka. Szykuję tort bezowy właśnie z dodatkiem lemon curd, dlatego dzisiaj ten szybki i prosty przepis. W przepisie użyłam całych jajek, więc w kolorze krem jest jasno żółty i proszę uważać przy podgrzewaniu, żeby go nie ugotować. Z podanego przepisu otrzymamy około 330-350g lemon curd, smacznego!

Przepis na prosty lemon curd

Przepis na prosty lemon curd
Składniki:
2 jajka
2 żółtka
150g cukru
80g masła
1/2 szklanki soku z cytryny
skórka starta z dwóch cytryn

1. Jajka, żółtka i cukier ubić na jasny krem mikserem ustawionym na najwyższe obroty.

2. Ubitą pianę z jajek przełożyć do rondelka, dodać pozostałe składniki i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (jak niezbyt gęsty budyń, proszę nie gotować!).

3. Gotową masę cytrynową ściągnąć z ognia i przetrzeć przez sito. Lemon curd przełożyć do słoiczków i jak przestygnie, przechowywać w lodówce. Z podanego przepisu otrzymamy około 330-350g lemon curd.

Smacznego!

Przepis na prosty lemon curd

3 thoughts on “Przepis na prosty lemon curd

Dodaj komentarz

.