Bardzo lubię cytrynowe desery i lemon curd, pychotka. Szykuję tort bezowy właśnie z dodatkiem lemon curd, dlatego dzisiaj ten szybki i prosty przepis. W przepisie użyłam całych jajek, więc w kolorze krem jest jasno żółty i proszę uważać przy podgrzewaniu, żeby go nie ugotować. Z podanego przepisu otrzymamy około 330-350g lemon curd, smacznego!
Przepis na prosty lemon curd
Składniki:
2 jajka
2 żółtka
150g cukru
80g masła
1/2 szklanki soku z cytryny
skórka starta z dwóch cytryn
1. Jajka, żółtka i cukier ubić na jasny krem mikserem ustawionym na najwyższe obroty.
2. Ubitą pianę z jajek przełożyć do rondelka, dodać pozostałe składniki i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (jak niezbyt gęsty budyń, proszę nie gotować!).
3. Gotową masę cytrynową ściągnąć z ognia i przetrzeć przez sito. Lemon curd przełożyć do słoiczków i jak przestygnie, przechowywać w lodówce. Z podanego przepisu otrzymamy około 330-350g lemon curd.
Smacznego!
Jak długo może być przechowywany w lodówce? Czy można ominąć skórkę z cytryny?
myślę, że tak do 3 dni, pozdrawiam
Mi lemon curd bardziej żółty, mniej mleczny. Pewnie dlatego, że nie ubijam białek.
hello moj krem lemon curd stal od sw wielkanocnych az do dnia ojca i byl super dobry
Witaj,
mam pytanie… Krem po ostygnięciu zamienił się w rozpuszczone masło. bardziej to woda niż krem… Co poszło nie tak? Bardzo starannie trzymałam się przepisu, zdarzyło się to pierwszy raz, by był w takiej formie. Czy dodatek takiego „lemon” nie zepsuje masy do bezy?
pozdrawiam serdecznie
przykro mi, musiało się zwarzyć, może zepsuć krem, pozdrawiam