Smaczne ciasto z jabłkami, pachnące, owocowe, delikatne dzięki biszkoptowi. Dodanie galaretki agrestowej nadaje mu ciekawy owocowy smak. Z przepisu wychodzi dość spora blaszka, więc idealny placek na rodzinne popołudnie. Polecam :) (przepis z gazetki „Poradnik smakosza, jabłeczniki” nr 7-8/2010)
Składniki:
6 jajek
¾ szklanki cukru
1 1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
2 opakowania cukru waniliowego
1 opakowanie galaretki agrestowej
cukier puder do posypania
Białka ubić, powoli dodawać cukier i dalej ubijać na sztywną, lśniącą pianę.
Ciągle ubijając, dodawać po żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do dużej, prostokątnej blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec około 30 minut w temperaturze 170-180°C.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce, przełożyć do rondla i gotować 30 minut. Na końcu wsypać cukier waniliowy i galaretkę, wymieszać.
Zimny biszkopt przekroić dwa lub trzy razy (przekroiłam tylko dwa razy) i przełożyć gorącą masą jabłkową. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Piekę kolejny raz. Tym razem na specjalne życzenie Mamy. Zawsze wychodzi pyszne, na wierzch polewam dodatkowo lukier cynamonowy. Świetne ciacho.
Pychotka
ciasto pyszne, galaretka agrestowa dodaje ciekawego smaku. Wszystkim bardzo smakowało :)
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Kolejne ciasto proste i smaczne! Moj synek na kolacje zjadl tylko ciasto, bo takie miekkie ;) Podbilo podniebienia rodzinki polsko-wloskiej.
Szkoda tylko, ze tu galaretek brak, budyniu smietankowego itd.
Ale i tak jest tu w czym przebierac i co na sniadania przygotowac!
GRAZIE MILLE!
bardzo się cieszę:) również pozdrawiam
witam dzis sprobuje zrobic pani ciasto z jablkami bo tort malinowy od pani zrobilam i jest rewelacyjny i wszyscy go chwalili dziekuje za udostepnienie przepisow pozdrawiam
blacha 25x35cm pozdrawiam
witam mam pytanie a jaka wielkosc blachy ma byc?pozdrawian
Witam serdecznie,
galaretkę dodajemy w proszku do gorących jabłek i mieszamy, wtedy się rozpuści,
pozdrawiam ciepło
Witam
Stawiam pierwsze kroki w pieczeniu. Mam pytanie czy galaretka ma byc w proszku czy juz lekka stezona?
Dziekuje
Pyszna aroamtyczne sama rozkosz;)
bardzo się cieszę, że smakowało
pozdrawiam serdecznie:)
pyszne ciasto, szybkie, bardzo proste w przygotowaniu, polecam!! pieknie pachnie i szybko znika:)
masz rację ładnie pachniało ;)
ale to ciacho musiało pięknie pachnieć! wielbię wszelkie jabłeczniki i chętnie skusiłabym się na kawałek Twojego