Jabłecznik na biszkopcie


Smaczne ciasto z jabłkami, pachnące, owocowe, delikatne dzięki biszkoptowi. Dodanie galaretki agrestowej nadaje mu ciekawy owocowy smak. Z przepisu wychodzi dość spora blaszka, więc idealny placek na rodzinne popołudnie. Polecam :)  (przepis z gazetki „Poradnik smakosza, jabłeczniki” nr 7-8/2010)



Składniki:
6 jajek
¾ szklanki cukru
1 1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
2 opakowania cukru waniliowego
1 opakowanie galaretki agrestowej
cukier puder do posypania

Białka ubić, powoli dodawać cukier i dalej ubijać na sztywną, lśniącą pianę.
Ciągle ubijając, dodawać po żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do dużej, prostokątnej blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec około 30 minut w temperaturze 170-180oC.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce, przełożyć do rondla i gotować 30 minut. Na końcu wsypać cukier waniliowy i galaretkę, wymieszać.
Zimny biszkopt przekroić dwa lub trzy razy (przekroiłam tylko dwa razy) i przełożyć gorącą masą jabłkową. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

15 myśli na temat „Jabłecznik na biszkopcie

  1. witam dzis sprobuje zrobic pani ciasto z jablkami bo tort malinowy od pani zrobilam i jest rewelacyjny i wszyscy go chwalili dziekuje za udostepnienie przepisow pozdrawiam

  2. Kolejne ciasto proste i smaczne! Moj synek na kolacje zjadl tylko ciasto, bo takie miekkie ;) Podbilo podniebienia rodzinki polsko-wloskiej.
    Szkoda tylko, ze tu galaretek brak, budyniu smietankowego itd.
    Ale i tak jest tu w czym przebierac i co na sniadania przygotowac!
    GRAZIE MILLE!

Dodaj komentarz

.