Tort śmietanowy z advocaatem

Tort śmietanowy z advocaatem – Moja pierwsza propozycja w tym roku na tort wielkanocny. W pięknym żółtym kolorze, o intensywnym smaku i aromacie. Ładnie pachnie advocaatem i delikatnie wanilią. Masa jest puszysta, bardzo kremowa, a owoce dobrze przełamują jej smak. Ja użyłam mandarynek z puszki, ale możemy również użyć moreli lub brzoskwiń. Uważam, że tort nie jest trudny i jak na takie ciasto w miarę szybki w przygotowaniu. Bardzo polecam…

Tort śmietanowy z advocaatem

Tort śmietanowy z advocaatem
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
szczypta soli
100g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
80g mąki (użyłam tortowej)
30g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
3 puszki mandarynek w syropie (po 312g) lub 2 puszki moreli
4 łyżeczki żelatyny
750g śmietany kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka cukru wanilinowego
250ml advocaata
2 garści płatków migdałowych
1 płaska łyżka cukru pudru
Do dekoracji:
jajeczka czekoladowe
precelki czekoladowe

Biszkopt:
1. Przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i stopniowo, ciągle mieszając, dodawać cukier oraz 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Mieszać mikserem na średnich obrotach, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.

3. Ciągle mieszając, dodać pojedynczo żółtka. Po każdym dodaniu wymieszać. Następnie do masy dodać w 3-4 partiach mąkę. Po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Biszkopt wyjąć z blaszki, oddzielając ciasto od brzegów tortownicy nożem. Następnie przekroić go w poziomie na 2 części, otrzymamy więc dwa biszkopty. Jeden włożyć z powrotem do tortownicy. Drugi biszkopt pokruszyć i okruchy podzielić na dwie równe części. Jedną część wymieszać z płatkami migdałowymi.

Krem:
6. Mandarynki osączyć, zachowując sok.

7. Żelatynę rozpuścić w około 1/4-1/3 szklanki gorącej wody i odstawić, żeby trochę przestygła. Następnie rozmieszać ją 4-5 łyżkami advocaata i połączyć ją z pozostałym alkoholem.

8. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy, cukier puder, wymieszać. Dodać alkohol z żelatyną i wymieszać delikatnie łyżką.

9. Biszkopt w tortownicy nasączyć 4-6 łyżkami syropu po mandarynkach. Odłożyć 4-5 łyżek masy śmietanowej. Z pozostałej nałożyć 1/3 na biszkopt w tortownicy i wyłożyć 1/3 owoców. Owoce przykryć połową masy śmietanowej, która została i połową owoców.

10. Odłożone 4-5 łyżek masy śmietanowej wymieszać z paroma kawałkami owoców i z połową pokruszonego biszkoptu bez płatków. Masę wyłożyć na środek ciasta, formując małe wzniesienie. Przykryć pozostałą masą śmietanową i na końcu powciskać pozostałe owoce.

11. Wierzch tortu posypać okruchami wymieszanymi z płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.

12. Tort śmietanowy z advocaatem ostrożnie wyjąć z tortownicy (proszę oddzielić ciepłym nożem ciasto od brzegów tortownicy). Na środku tortu powciskać czekoladowe precelki, formując jakby gniazdko, na końcu udekorować kolorowymi, czekoladowymi jajeczkami.

Udanych wypieków:)

Tort śmietanowy z advocaatem

Tort śmietanowy z advocaatem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

35 komentarzy do wpisu „Tort śmietanowy z advocaatem”

  1. Piękny :-) I teraz już sama nie wiem co wybrać na świąteczny stół, a zapewne do świąt będzie jeszcze cała masa wspaniałych przepisów :-)

    Odpowiedz
  2. może jogurtem albo naturalnym wtedy proszę dodać do masy więcej cukru lub jogurtem smakowym malinowym, wiśniowym,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Ostatnio widziałam takie jajeczka w netto w koszu ze słodyczami wielkanocnymi, więc pewnie sezonowo się ukazują.
    Gratuluję pięknych zdjęć.

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam na urodziny córki. Miałam ambicje , by zrobić coś sama i nie zawiodłam sie wybieraja ten torcik. Wyszedł rewelacyjnie !!! Goście zachwyceni :)) nie mówiąc o mnie .

    Odpowiedz
  5. Kusisz :) wygląda i pewnie smakuje obłędnie. Będę koniecznie robiła na Święta, tylko myślę by zamiast żelatyny dodać serek mascarpone. Jak uważasz ?

    Odpowiedz
  6. Mam dwie tortownice jedna 21,5 cm druga 26 , na której będzie lepiej zrobić to ciasto?? Czy zamiast mandrynek mogą być brzoskwinie?

    Odpowiedz
  7. Tort zrobiłam w święta i jak zwykle się nie zawiodłam:) będzie bis z okazji bierzmowania mojego siostrzeńca, ale nie mam pomysłu na dekorację. Może Ty masz jakiś pomysł jak apetycznie, nie „wielkanocnie” go udekorować, tak żeby ślinka wszystkim gościom poleciała na sam widok?:):):)swoją drogą każdy z przepisów, który wypróbowałam jest strzałem w 10!:)

    Odpowiedz
  8. bardzo się cieszę:) i dziękuję za komentarz,
    może z wierzchu poukładać brzoskwinie, połówki po przekrajać jeszcze na 2-3 części, i zaczynając od krawędzi poukładać je do środka, a w samym środku np. truskawki i wszystko na końcu opędzlować rozpuszczoną galaretką, żeby ładnie błyszczało,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  9. Zrobiłam go ostatnio i wszystkim strasznie smakował. Mnie tylko drażnił smak mandarynek – były gorzkawe, następnym razem spróbuję z jakiejś innej firmy. Ale i tak – pychota! :)

    Odpowiedz
  10. Zrobilam i musze przyznac ze mam „dwie lewe rece do tortow” :))) Ogolnie przepis jest rewelacyjny i tort wygladal ladnie ale dodalam inny alkohol zamiast advocata (bardzo podobny tylko mocniejszy) i smak kremu byl gorzki. Uzylam brzoskwin zamiast mandarynek. Oczywiscie tort wywalilam a moj maz ciagle sie smieje ze po kazdym kawaleczku musialby tort sokiem przepic :)))))) No nic…na pewno zrobie go raz jeszcze i bede probowac do skutku bo przepis jest fajny.

    Odpowiedz
  11. Skończyłem czytać na składnikach na biszkopt: „…1 łyżeczka proszku do pieczenia…”- genialny biszkopt można wykonać bez tego syfu, ale jak ktoś nie potrafi to sam sobie wystawia świadectwo „umiejętności”.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz