Tort śmietanowy z advocaatem

Tort śmietanowy z advocaatem – Moja pierwsza propozycja w tym roku na tort wielkanocny. W pięknym żółtym kolorze, o intensywnym smaku i aromacie. Ładnie pachnie advocaatem i delikatnie wanilią. Masa jest puszysta, bardzo kremowa, a owoce dobrze przełamują jej smak. Ja użyłam mandarynek z puszki, ale możemy również użyć moreli lub brzoskwiń. Uważam, że tort nie jest trudny i jak na takie ciasto w miarę szybki w przygotowaniu. Bardzo polecam…

Tort śmietanowy z advocaatem

Tort śmietanowy z advocaatem
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka, oddzielnie żółtka i białka
szczypta soli
100g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
80g mąki (użyłam tortowej)
30g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
3 puszki mandarynek w syropie (po 312g) lub 2 puszki moreli
4 łyżeczki żelatyny
750g śmietany kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka cukru wanilinowego
250ml advocaata
2 garści płatków migdałowych
1 płaska łyżka cukru pudru
Do dekoracji:
jajeczka czekoladowe
precelki czekoladowe

Biszkopt:
1. Przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i stopniowo, ciągle mieszając, dodawać cukier oraz 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Mieszać mikserem na średnich obrotach, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.

3. Ciągle mieszając, dodać pojedynczo żółtka. Po każdym dodaniu wymieszać. Następnie do masy dodać w 3-4 partiach mąkę. Po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm lub 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Biszkopt wyjąć z blaszki, oddzielając ciasto od brzegów tortownicy nożem. Następnie przekroić go w poziomie na 2 części, otrzymamy więc dwa biszkopty. Jeden włożyć z powrotem do tortownicy. Drugi biszkopt pokruszyć i okruchy podzielić na dwie równe części. Jedną część wymieszać z płatkami migdałowymi.

Krem:
6. Mandarynki osączyć, zachowując sok.

7. Żelatynę rozpuścić w około 1/4-1/3 szklanki gorącej wody i odstawić, żeby trochę przestygła. Następnie rozmieszać ją 4-5 łyżkami advocaata i połączyć ją z pozostałym alkoholem.

8. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy, cukier puder, wymieszać. Dodać alkohol z żelatyną i wymieszać delikatnie łyżką.

9. Biszkopt w tortownicy nasączyć 4-6 łyżkami syropu po mandarynkach. Odłożyć 4-5 łyżek masy śmietanowej. Z pozostałej nałożyć 1/3 na biszkopt w tortownicy i wyłożyć 1/3 owoców. Owoce przykryć połową masy śmietanowej, która została i połową owoców.

10. Odłożone 4-5 łyżek masy śmietanowej wymieszać z paroma kawałkami owoców i z połową pokruszonego biszkoptu bez płatków. Masę wyłożyć na środek ciasta, formując małe wzniesienie. Przykryć pozostałą masą śmietanową i na końcu powciskać pozostałe owoce.

11. Wierzch tortu posypać okruchami wymieszanymi z płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.

12. Tort śmietanowy z advocaatem ostrożnie wyjąć z tortownicy (proszę oddzielić ciepłym nożem ciasto od brzegów tortownicy). Na środku tortu powciskać czekoladowe precelki, formując jakby gniazdko, na końcu udekorować kolorowymi, czekoladowymi jajeczkami.

Udanych wypieków:)

Tort śmietanowy z advocaatem

Tort śmietanowy z advocaatem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

31 komentarzy do wpisu „Tort śmietanowy z advocaatem”

  1. Piękny :-) I teraz już sama nie wiem co wybrać na świąteczny stół, a zapewne do świąt będzie jeszcze cała masa wspaniałych przepisów :-)

  2. teraz już widziałam je w paru sklepach spożywczych, kupiłam je w lokalnym supermarkecie,
    pozdrawiam

  3. może jogurtem albo naturalnym wtedy proszę dodać do masy więcej cukru lub jogurtem smakowym malinowym, wiśniowym,
    pozdrawiam

  4. Ostatnio widziałam takie jajeczka w netto w koszu ze słodyczami wielkanocnymi, więc pewnie sezonowo się ukazują.
    Gratuluję pięknych zdjęć.

  5. Zrobiłam na urodziny córki. Miałam ambicje , by zrobić coś sama i nie zawiodłam sie wybieraja ten torcik. Wyszedł rewelacyjnie !!! Goście zachwyceni :)) nie mówiąc o mnie .

  6. Kusisz :) wygląda i pewnie smakuje obłędnie. Będę koniecznie robiła na Święta, tylko myślę by zamiast żelatyny dodać serek mascarpone. Jak uważasz ?

  7. Mam dwie tortownice jedna 21,5 cm druga 26 , na której będzie lepiej zrobić to ciasto?? Czy zamiast mandrynek mogą być brzoskwinie?

  8. Tort zrobiłam w święta i jak zwykle się nie zawiodłam:) będzie bis z okazji bierzmowania mojego siostrzeńca, ale nie mam pomysłu na dekorację. Może Ty masz jakiś pomysł jak apetycznie, nie „wielkanocnie” go udekorować, tak żeby ślinka wszystkim gościom poleciała na sam widok?:):):)swoją drogą każdy z przepisów, który wypróbowałam jest strzałem w 10!:)

  9. bardzo się cieszę:) i dziękuję za komentarz,
    może z wierzchu poukładać brzoskwinie, połówki po przekrajać jeszcze na 2-3 części, i zaczynając od krawędzi poukładać je do środka, a w samym środku np. truskawki i wszystko na końcu opędzlować rozpuszczoną galaretką, żeby ładnie błyszczało,
    pozdrawiam ciepło

  10. Zrobiłam go ostatnio i wszystkim strasznie smakował. Mnie tylko drażnił smak mandarynek – były gorzkawe, następnym razem spróbuję z jakiejś innej firmy. Ale i tak – pychota! :)

  11. Zrobilam i musze przyznac ze mam „dwie lewe rece do tortow” :))) Ogolnie przepis jest rewelacyjny i tort wygladal ladnie ale dodalam inny alkohol zamiast advocata (bardzo podobny tylko mocniejszy) i smak kremu byl gorzki. Uzylam brzoskwin zamiast mandarynek. Oczywiscie tort wywalilam a moj maz ciagle sie smieje ze po kazdym kawaleczku musialby tort sokiem przepic :)))))) No nic…na pewno zrobie go raz jeszcze i bede probowac do skutku bo przepis jest fajny.

  12. Skończyłem czytać na składnikach na biszkopt: „…1 łyżeczka proszku do pieczenia…”- genialny biszkopt można wykonać bez tego syfu, ale jak ktoś nie potrafi to sam sobie wystawia świadectwo „umiejętności”.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.