Tort Makowy z Wiśniami i Likierem

Tort Makowy z Wiśniami i Likierem – Zapraszam na nowy tort świąteczny z makiem, konfiturą wiśniową i likierem. Tort jest wilgotny, bardzo aromatyczny, pyszny. Uważam, że w przygotowaniu nie jest trudny, krem zrobiłam na fix-sie, aby nie używać żelatyny, bo wiem że sporo osób nie lubi jej używać. Tort ozdobiłam makiem i gniazdkami czekoladowymi, wygląda więc ładnie i świątecznie, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tort Makowy z Wiśniami i Likierem

Tort Makowy z Wiśniami i Likierem
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g miękkiego masła
190g cukru
5 jajek – osobno żółtka i białka
350g suchego maku
80g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g miękkich bakalii (użyłam mieszanki keksowej)
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego
350ml mleka
250ml wody
Do nasączenia:
120ml wody
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem:
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
500g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
3-5 łyżek konfitury wiśniowej
150ml likieru jajecznego advocaat
Dodatkowo:
mak do posypania
czekoladowe gwiazdki

Tort Makowy z Wiśniami i Likierem

Ciasto:
1. Do rondelka przesypać mak, zalać go wodą oraz mlekiem, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować mak przez około 15-20 minut pod przykryciem, należy pamiętać, aby czasami go zamieszać.

2. Mak zdjąć z ognia i osączyć go na sitku, odstawić na chwilę do przestygnięcia.
Następnie zmielić go dwa razy (użyłam do tego maszynki do mięsa). Mak odstawić.

3. Do miski przełożyć masło dodać cukier i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

4. Do maślanej masy dodać mak, ekstrakt migdałowy i wymieszać mikserem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy makowej, dodać bakalie, wymieszać szpatułką.

5. Białka ubić na sztywno i w trzech partiach dodać do masy makowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką (patrz FILM). Gotowe ciasto przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 21cm lub 22cm, wyrównać (blaszki wyłożyłam papierem do pieczenia). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszek, zdjąć papier do pieczenia. Oba ciasta z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę (patrz FILM). Jeden kawałek ciasta położyć na podkładce lub paterze. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć jeden kawałek ciasta.

Krem:
7. Śmietankę ubić z fixami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym (nie na bardzo sztywno, tak na 3/4). Dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Następnie w 3 partach dodać likier, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.

8. Na nasączony biszkopt wyłożyć parę łyżek kremu (tak, żeby była około 1cm warstwa), na wierzch wyłożyć konfiturę wiśniową (patrz FILM) i przykryć ją paroma łyżkami kremu. Tort nakryć drugim kawałkiem ciasta i lekko docisnąć, ciasto nasączyć pozostałym ponczem. Krem który nam zostanie będzie na wierzch, boki i rozetki.

9. Kremem posmarować boki i wierzch tortu, wyrównać. Następnie tort posypać trochę suchym makiem. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego (użyłam foliowego, jednorazowego) z tylką, użyłam tylki Wilton 6B i na torcie zrobić ozdobne rozetki (patrz FILM). Na każdej rozetce ułożyłam czekoladową gwiazdkę. Tort wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków :)

Tort Makowy z Wiśniami i Likierem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Obłędny Prosty Makowiec z Jabłkami

Pyszna Wyborna Babka Makowa

Świąteczne ciasto czekoladowe z orzechowym kremem

Pyszne ciasto fantastyczny MACZEK z czekoladą i kawą

24 komentarze do “Tort Makowy z Wiśniami i Likierem”

  1. Witam, często korzystam z Pani przepisów bo są świetne i przepyszne 🤗Palce lizać. Przymierzam się do tego tortu, wygląda przepysznie. Proszę mi powiedzieć jakie proporcje składników potrzebowałabym na dużą blaszkę o wymiarach 38cmx26cm? Dziękuję.

    Odpowiedz
  2. Pyszny tort, to mój pierwszy z Twojej strony, dziś robię szósty. Moja rada jeśli ktoś chce by ładnie prezentował się proponuję dać w dwóch podejściach grubszą warstwę kremu. Pierwszą smarujemy i chłodzimy potem poprawka po 2-3 h.

    Odpowiedz
  3. Napaliłam się jak szczerbaty na suchary, ale niestety momentalnie po dodaniu ajerkoniaku krem mi się zważył, więc radzę uważać.

    Odpowiedz
  4. Świetne są Pani przepisy, wykorzystuję je regularnie, brakuje okazji do wypróbowania wszystkiego! :) Myśli Pani, że mogłabym go zrobić w Wigilię rano i żeby przestał w lodówce do drugiego dnia świąt? Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  5. To jeszcze raz ja ‍♀️ Jeśli kupiłam gotowa masę makową z bakaliami, myśli Pani, ze może być ? I dodać jej dokładnie 350 g jak suchego maku w przepisie ? Dziękuje z góry za odpowiedz, pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Witam :) a gdzie Pani kupiła takie gwiazdki ozdobne czekoladowe ? Przejrzałam już kilka stron internetowych i nie widzę. Z góry dziękuje za odpowiedz :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz