Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą i bakaliami

Rewelacyjne, bardzo smaczne, pożywne ciasteczka. Z mąki razowej, z dużą ilością czekolady i ulubionymi bakaliami. Uważam, że przepis jest ciekawy. Pierwszy raz przygotowywałam ciasteczka, przy których ucierałam roztopione masło. Myślę, że dzięki temu ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Bardzo polecam, ciasteczka są pyszne i sycące (zmodyfikowany przepis ze strony cookingchanneltv).

Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą i bakaliami 1

Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą i bakaliami
Składniki na około 25 sporych ciastek:
200g masła
340g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka sody
60g cukru
100g jasnego brązowego cukru
1 jajko
1 żółtko
30g mleka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
200g poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych
100g poszatkowanych dowolnych bakalii (ja dodałam daktyle)

1. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.

2. Wymieszać razem mąkę, sodę i sól.

3. W drugiej misce jajko, żółtko, mleko i aromat rozmieszać widelcem.

4. Do ostygniętego masła dodać oba cukry i ucierać mikserem na średnich obrotach przez 2 minuty.

5. Do masła, ciągle ucierając, stopniowo dodawać jajeczną masę, ucierać przez około 30 sekund, aż składniki dobrze się połączą.

6. Następnie dodać mąkę, krótko wymieszać mikserem. Dodać czekoladę i bakalie, odstawić mikser i wymieszać rękoma. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.

7. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Zachować między ciasteczkami odstępy. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 15-17 minut.

Udanych wypieków:)

Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą i bakaliami 2

Print Friendly, PDF & Email

20 komentarzy do “Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą i bakaliami”

  1. Pyszne! Moje dzieci nawet sie nie zorientowaly,ze sa z maki pelnoziarnistej,za ktora nie przepadaja.Problem wszystkich Pani ciastek ,a zrobilam juz ich wiele,ze znikaja w pol dnia :)

    Odpowiedz
  2. Te ciasteczka są wspaniałe! Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Ostatnio użyłam mąki z amarantusa, która ma lekko orzechowy smak i dorzuciłam garść pokrojonych w drobną kostkę orzechów włoskich. Daktyle są bardzo słodkie, dlatego wymieniam je z lekko kwaśną suszoną żurawiną, która zawiera ogromne ilości witaminy C. Mniam!

    Odpowiedz
  3. Nawet takiej niewprawionej kucharce jak ja ciasteczka wyszly swietnie. Pycha! Dzieki za przepis!P.S. Nastepnym razem dodam odrobine mniej cukru i gorzka czekolade.

    Odpowiedz
  4. Cześć :) Podglądam od dawna i ślinka zawsze leci jak widzę te Twoje pyszności…
    Czy mogę zapytać skąd ten kubeczek i spodek z pierwszego zdjęcia ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz