U mnie w ogródku malin pod dostatkiem, dlatego dzisiaj kolejny pyszny deser z ich udziałem :). Zapraszam na pyszny tort serowy z malinami i ciasteczkami oreo bez pieczenia. Wygląda pięknie i wspaniale smakuje. Nie jest trudny w przygotowaniu, ale proszę dokładnie przeczytać przepis. Tort możemy przygotować również z jagodami lub truskawkami, polecam… Więcej przepisów na szybkie ciasta bez pieczenia znajdziecie w kategorii „Ciasta bez pieczenia”.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort serowy z malinami i ciasteczkami oreo bez pieczenia
Składniki:
Spód:
22 ciasteczka oreo
60g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Masa serowa:
450g gotowego sera na sernik
350g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
4-5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
500g malin
3 łyżki cukru kryształu
15g żelatyny
160ml zimnej wody
1 galaretka malinowa + 250ml gorącej wody
Dodatkowo:
bita śmietana do ozdoby (około 100g śmietanki kremówki 36% ubitej z 1 łyżeczką cukru pudru)
pokruszone ciasteczka oreo
maliny
Spód:
1. Do miksera przełożyć ciasteczka i wmiksować je na piasek.
Do ciasteczek dodać miękkie masło i wymieszać rękoma, aż powstanie wilgotna kruszonka. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm i wyrównać, blaszkę wstawić do lodówki.
Masa serowa:
2. Maliny przełożyć do rondelka, dodać cukier kryształ i podgrzewać je przez chwilę, aż trochę puszczą sok, ale będą ciągle w całości. Ściągnąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
3. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na 15 minuty, aby napęczniała.
Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 5 minut do przestygnięcia. Żelatyna ma być ciepła, ale nie gorąca.
4. Do sera dodać cukier puder, wanilię i wymieszać mikserem do połączenia składników.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać ją do sera, wymieszać mikserem na średnich obrotach.
5. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałego sera cały czas, mieszając mikserem (patrz FILM) . Połowę masy serowej wylać na spód w blaszce, wyrównać i tortownicę wstawić do zamrażalnika na około 10 minut.
6. Z krótko podgotowanych malin odważyć 250g i dodać je do pozostałej masy serowej, wymieszać mikserem. Malinową masę serową wylać na schłodzony sernik, wyrównać i tortownicę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
7. Pozostałe maliny zagotować, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Następnie zmiksować je w blenderze i przetrzeć przez sitko.
8. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do przestygnięcia.
Wymieszać razem mus z malin, galaretkę i wylać ją na wierzch schłodzonego sernika. Sernik znów wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.
9. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki (oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy, patrz FILM) i położyć na paterze. Wierzch sernika ozdobić odrobiną bitej śmietany, robiąc rozetki i pokruszonymi ciasteczkami, malinami .
Smacznego! :)
Witam. Mam pytanko. Czy ser z wiaderka firmy Mlekovita będzie dobry?
nie wiem, nie używałam go, ale myślę, że tak, tu raczej każdy będzie dobry, pozdrawiam serdecznie
Czy można użyć sera 3x mielonego
Czy zamiast świeżych malin mogłabym użyć mrożonych lub też mrożonych truskawek ?
tak tylko trzeba je dobrze rozmrozić, pozdrawiam
Czy zamiast sera można użyć mascarpone?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Przepisy bardzo dobre miałam pierwszy raz stres ale wyszło bardzo dobre ciasto dziękuję bo czasami brakuje pomysłów a te ciasta są pyszne więcej więcej więcej proszę 🌻
Wspaniały przepis. Tort wygląda i na pewno smakuje genialnie. Zamierzam zrobić go na Święta. Pani przepisy są świetne, upiekłam kilka ciast wg Pani receptur i wszystkie się udały, a smak po prostu rewelacja!!!! Bardzo gorąco dziękuję za przepisy i proszę o więcej!!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Chcialam sie zapytac Jak wysoka jest blaszka ??? Ile cm ma??
Witam! Mam pytanie ponieważ jest już po sezonie malin mogłabym użyć tych zamrożonych?czy to coś zmieni w torcie?czy będzie inna konsystencja?oraz czy należy jakoś inaczej je przygotowac? Dopiero zaczynam swoją przygodę z pieczeniem, bardzo podobaja mi się i.nieźle wychodzą mi Pani propozycję ciast,niestety mogę.robić tylko te na zimno ponieważ w mieszkaniu które wynajmuje nie ma piekarnika… dziękuję z góry za pomoc.Pozdrawiam ps. Bardzo cieszylabym się gdybym Pani miała możliwość podawać wiecej propozycji ciast bez pieczenia? :-)
maliny proszę dobrze rozmrozić, pozdrawiam serdecznie
Może pani podać średnicę tortownicy?
tortownicy o średnicy 22cm, pozdrawiam
Witam, czy mogę zamienić maliny na truskawki? Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
Zrobiłam wczoraj i zaniosłam do pracy (mieszkam i pracuje w Anglii), wyszło pięknie i pysznie, moi angielscy koledzy z pracy byli zachwyceni. Uwielbiam Pani stronę, dziękuje za wspaniałe przepisy i pozdrawiam serdecznie.
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Chcę zrobić ten tort na urodziny córki, mam foremkę 26 cm średnicy. Sądzi Pani, że należałoby zwiększyć liczbę składników? Jeśli tak, to o ile?
tak trzeba zwiększyć tak o 1/2, pozdrawiam
Tort wygląda wspaniale. Zrobię go na urodziny synka :) Na jaką wielkość tortownicy jest przepis?
tortownicy o średnicy 22cm, pozdrawiam
A jaka duża tortownica?
Szukałam czegoś na rocznicę ślubu i bardzo mi się spodobał ten torcik. Chyba zdecyduję się na niego, chociaż kilka innych propozycji z Pani strony też bardzo mi się spodobało. Naprawdę podobają mi się propozycje zdobienia tortów – naturalne, bez masy cukrowej, której nie lubię. Świetna strona!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy mielony całe ciasteczka czy tylko herbatniczki, czyli zeskrobujemy nadzienie?
tak jak w przepisie, nic nie zeskrobywałam, pozdrawiam
Witam, chciałam zapytać jaki gotowy ser na sernik Pani poleca? Który jest Wertera uwagi?
używam „Mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam serdecznie
Ja polecam gotowy ser na sernik z LIDLA. Cena bardzo atrakcyjna ok. 8 zł / 1 kg, jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
Mam 2 serki małe z Wielunia po 200 g i śmietanę 30% ,jak zmienić proporcje żeby coś z tego wyszło?Aha i truskawki zamiast malin.