Szarlotka z dużą ilością jabłek na kruchym cieście z kakao i brzoskwiniami

Na początek nowego roku szkolnego przygotowałam pyszną szarlotkę z kakao i brzoskwiniami. Bardzo aromatyczna, pachnie cudownie :). Jest wilgotna, z dodatkiem cynamonu, bez którego nie wyobrażam sobie szarlotki, ciekawa w smaku. W przepisie jest sporo jabłek, więc trochę czasu zajmie nam obieranie jabłek i krojenie. Polecam… Więcej przepisów na szarlotki i jabłeczniki w kategorii „Ciasta z jabłkami”.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Szarlotka z dużą ilością jabłek na kruchym cieście z kakao i brzoskwiniami

Szarlotka z dużą ilością jabłek na kruchym cieście z kakao
i brzoskwiniami

Składniki:
Ciasto:
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
170g mąki ziemniaczanej
40g kakao bez cukru
230g schłodzonego masła
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
160g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Nadzienie:
3 łyżki kaszy manny
1,6kg umytych jabłek
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cynamonu
1 puszka brzoskwiń
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania

Szarlotka z dużą ilością jabłek na kruchym cieście z kakao i brzoskwiniami

Ciasto:
1. Na mąkę pszenną przesiać mąkę ziemniaczaną, kakao, cukier puder. Dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką (patrz FILM). Dodać jajko, śmietanę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy (można również wymieszać łyżką i rękoma zagnieść ciasto).

2. Wilgotne okruchy wysypać na blat oprószony mąką i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Obie osobno zawinąć w folię spożywczą i większy kawałek ciasta włożyć od lodówki na około 60 minut, a mniejszy do zamrażalnika.

Nadzienie:
3. W międzyczasie przygotujemy nadzienie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki (patrz FILM).
Pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Owoce przełożyć do rondelka lub na patelnię z grubym dnem i smażyć przez około 10-11 minut, aż trochę zmiękną. Jabłka zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

4. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki, dodać je do jabłek, wymieszać.

5. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na wielkość blaszki 25x30cm. Ciasto przełożyć do blaszki (o wymiarach 25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wierzch posypać kaszą manną i wyłożyć równomiernie masę jabłkową. Ciasto posypać cynamonem.

6. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i ułożyć je na cieście w blaszce.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Szarlotka z dużą ilością jabłek na kruchym cieście z kakao i brzoskwiniami

Print Friendly, PDF & Email

11 myśli na temat „Szarlotka z dużą ilością jabłek na kruchym cieście z kakao i brzoskwiniami

  1. Jestem facetem i dopiero raczkuję w pieczeniu ,ale ten przepis to rewelacja .Następny smakołyk jaki wykonam z Pani strony to będzie tort gruszkowy

  2. Witam, dziś zrobiłam to cudo. Mam jednak pytanie – jakim cudem u Pani na zdjęciach owoce trzymają się kupy, a u mnie się rozpadają. Dodałam za dużo owoców czy za bardzo wilgotnych? Smak rekompensuje fakt, że zajadam to cudo łyżką

    • myślę, że owoce miały dużo soku, szarlotka jak też trochę postoi i dobrze ostygnie to jest bardziej „zwarta” pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

.