Na początek nowego roku szkolnego przygotowałam pyszną szarlotkę z kakao i brzoskwiniami. Bardzo aromatyczna, pachnie cudownie :). Jest wilgotna, z dodatkiem cynamonu, bez którego nie wyobrażam sobie szarlotki, ciekawa w smaku. W przepisie jest sporo jabłek, więc trochę czasu zajmie nam obieranie jabłek i krojenie. Polecam… Więcej przepisów na szarlotki i jabłeczniki w kategorii „Ciasta z jabłkami”.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Szarlotka z dużą ilością jabłek na kruchym cieście z kakao
i brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto:
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
170g mąki ziemniaczanej
40g kakao bez cukru
230g schłodzonego masła
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
160g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Nadzienie:
3 łyżki kaszy manny
1,6kg umytych jabłek
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cynamonu
1 puszka brzoskwiń
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Na mąkę pszenną przesiać mąkę ziemniaczaną, kakao, cukier puder. Dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką (patrz FILM). Dodać jajko, śmietanę i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy (można również wymieszać łyżką i rękoma zagnieść ciasto).
2. Wilgotne okruchy wysypać na blat oprószony mąką i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Obie osobno zawinąć w folię spożywczą i większy kawałek ciasta włożyć od lodówki na około 60 minut, a mniejszy do zamrażalnika.
Nadzienie:
3. W międzyczasie przygotujemy nadzienie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki (patrz FILM).
Pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Owoce przełożyć do rondelka lub na patelnię z grubym dnem i smażyć przez około 10-11 minut, aż trochę zmiękną. Jabłka zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
4. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki, dodać je do jabłek, wymieszać.
5. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na wielkość blaszki 25x30cm. Ciasto przełożyć do blaszki (o wymiarach 25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wierzch posypać kaszą manną i wyłożyć równomiernie masę jabłkową. Ciasto posypać cynamonem.
6. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i ułożyć je na cieście w blaszce.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
czy trzeba dawać kaszę mannę
Czy można użyć mąki orkiszowej zamiast pszennej?
Nigdy nie piszę komentarzy, ale właśnie piekę to ciasto i na razie spróbowałam je surowe i jest obłędne! Byłam przerażona ilością kakao, ale w wersji na surowo jest pyszne. Zobaczymy efekt końcowy, ale już teraz dziękuję za przepis
mam nadzieje, ze sie udalo i smakowalo, pozdrawiam
Jakiego rodzaju jabłek najlepiej użyć?
Witam, dziś zrobiłam to cudo. Mam jednak pytanie – jakim cudem u Pani na zdjęciach owoce trzymają się kupy, a u mnie się rozpadają. Dodałam za dużo owoców czy za bardzo wilgotnych? Smak rekompensuje fakt, że zajadam to cudo łyżką
myślę, że owoce miały dużo soku, szarlotka jak też trochę postoi i dobrze ostygnie to jest bardziej „zwarta” pozdrawiam serdecznie
Jestem facetem i dopiero raczkuję w pieczeniu ,ale ten przepis to rewelacja .Następny smakołyk jaki wykonam z Pani strony to będzie tort gruszkowy
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Czy mogę dać gotowe jabłka prażone ze słoika?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy moga byc swieze brzoskwinie
tak tylko proszę obrać ze skórki i też podsmażyć z jabłkami, pozdrawiam
z wyglądu już wygląda obłędnie a smak to pewnie sama rozkosz :)
O kurde… to musi byc jakis obled smakowy