Chałka

Chałka – Nowa, bardzo smaczna, lekko słodka bułka w Małej Cukierence. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Chałka wygląda wspaniale i fantastycznie smakuje posmarowana masłem z odrobiną dżemu. Do chałki dla zapachu można dodać 1-2 łyżeczki cukru z wanilią. Radzę przechowywać ją w szczelnym pojemniku, aby się nie zsychała. Polecam! Inspiracja ze strony vero_licious_. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Chałka

Chałka
Ciasto:
Składniki:
550g mąki pszennej (użyłam mąki typ 550)
1 paczka suszonych drożdży około 7g
270ml mleka
1 jajko
80g masła
100g cukru
szczypta soli
1-2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego (niekoniecznie, można pominąć)
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
2-3 garście płatków migdałowych

Chałka

Ciasto:
1. Do rondelka wlać mleko, dodać pokrojone masło i postawić na ogniu. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż masło się roztopi. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut, mleko ma być ciepłe, ale niegorące.

2. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże i wymieszać łyżką. Dodać cukier, sól, jajko, wlać mleko z masłem i wyrobić ciasto, można mikserem lub rękoma. Ciasto wyrabiałam mikserem przez około 10 minut, aż zaczęło odchodzić od ścianek miski.

3. Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wrośnięcia na około 65-70 minut, patrz FILM.

4. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i podzielić na 3 równe części. Z każdej części uformować podłużony rulonik o długości około 40cm, patrz FILM.

5. Kawałki ciasta ze sobą połączyć, patrz FILM i zrobić warkocz.

6. Ciasto położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.

7. Jajko wymieszać z mlekiem i posmarować nim dokładnie ciasto. Chałkę posypać płatkami migdałowymi i wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C na funkcji góra – dół przez około 35-40 minut (trzeba uważać, żeby jej nie przypalić). Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Chałkę przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Chałka

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do “Chałka”

  1. Bardzo smaczna chałka :) Upiekłam ją z kruszonką i jest idealnie słodka :) Ciasto podzieliłam na dwie części i zrobiłam dwie mniejsze chałki – piekłam je 30 minut w 180 stopniach.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz