Chałka – Nowa, bardzo smaczna, lekko słodka bułka w Małej Cukierence. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Chałka wygląda wspaniale i fantastycznie smakuje posmarowana masłem z odrobiną dżemu. Do chałki dla zapachu można dodać 1-2 łyżeczki cukru z wanilią. Radzę przechowywać ją w szczelnym pojemniku, aby się nie zsychała. Polecam! Inspiracja ze strony vero_licious_. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Chałka
Ciasto:
Składniki:
550g mąki pszennej (użyłam mąki typ 550)
1 paczka suszonych drożdży około 7g
270ml mleka
1 jajko
80g masła
100g cukru
szczypta soli
1-2 łyżeczki cukru z wanilią lub cukru wanilinowego (niekoniecznie, można pominąć)
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
2-3 garście płatków migdałowych
Ciasto:
1. Do rondelka wlać mleko, dodać pokrojone masło i postawić na ogniu. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż masło się roztopi. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut, mleko ma być ciepłe, ale niegorące.
2. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże i wymieszać łyżką. Dodać cukier, sól, jajko, wlać mleko z masłem i wyrobić ciasto, można mikserem lub rękoma. Ciasto wyrabiałam mikserem przez około 10 minut, aż zaczęło odchodzić od ścianek miski.
3. Gotowe ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wrośnięcia na około 65-70 minut, patrz FILM.
4. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i podzielić na 3 równe części. Z każdej części uformować podłużony rulonik o długości około 40cm, patrz FILM.
5. Kawałki ciasta ze sobą połączyć, patrz FILM i zrobić warkocz.
6. Ciasto położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
7. Jajko wymieszać z mlekiem i posmarować nim dokładnie ciasto. Chałkę posypać płatkami migdałowymi i wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra – dół przez około 35-40 minut (trzeba uważać, żeby jej nie przypalić). Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Chałkę przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Chałka wyszła fantastyczna! Wszystkim w domu smakuje :)
Piekłam ją pierwszy raz wyszła super jest idealnie miękka w środku córka nie mogła przestać jej jeść ze mną … to już kolejny przepis który się sprawdził rewelacyjnie polecam
Ogromnie się cieszę, dziękuję!!
A czy można użyć drożdży świeżych ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Chałka wyszła rewelacyjna. Smakuje wyśmienicie! Super przepis, łatwa w wykonaniu.
Przepyszna, bardzo prosta w wykonaniu. Pycha
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
A u mnie chałka po przeróbce ;-)
Bardzo smaczna chałka :) Upiekłam ją z kruszonką i jest idealnie słodka :) Ciasto podzieliłam na dwie części i zrobiłam dwie mniejsze chałki – piekłam je 30 minut w 180 stopniach.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie