Tort czekoladowy z kawą i dżemem

Smaczny, intensywny w smaku tort czekoladowy z kawą. Mocno czuć jej smak i aromat. W kremie śmietankowym świetnie komponuje się z kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Krem jest lekki i nie za słodki. Biszkopt mocno czekoladowy i wilgotny. Całość smakuje wspaniale, mnie tort bardzo smakował, komponują się w nim moje ulubione smaki. Przy kremie proszę pamiętać, aby budyń miał tę samą temperaturę co masło, inaczej nam się zwarzy. Bardzo polecam …
Przepis na filiżankę znajdziecie tutaj:
„Jak zrobić z lukru filiżankę kawy z serduszkiem”(klik).

tort czekoladowy z kawa

Tort czekoladowy z kawą i dżemem
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
200g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
5 jajek
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
70g zmielonych orzechów laskowych (lub migdałów)
około 6 łyżek kwaśnego dżemu – użyłam z czarnej porzeczki, domowej roboty
Do nasączenia:
około 1/3 szklanki zaparzonej kawy
40ml spirytusu
Krem:
1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (najlepiej Dr. Oetker)
0,5 litra mleka
60-70g cukru
5 łyżek kawy rozpuszczalnej
270g masła w temperaturze pokojowej
100g czekolady mlecznej
Do ozdoby:
posypka czekoladowa
czekoladowe ziarenka kawy
filiżanka zrobiona z lukru (przepis tutaj: „Jak zrobić z lukru filiżankę kawy z serduszkiem”(klik))

Ciasto:
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi orzechami.

2. Czekoladę roztopić na parze i odstawić do ostygnięcia.

3. Masło ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 1-2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy, sól i dalej ucierać przez około 2-3 minuty. Dodać czekoladę i wymieszać mikserem na średnich obrotach.

4. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę (przez około 40 sekund).

5. Na końcu do czekoladowej masy dodać w dwóch partiach mąkę wymieszaną z orzechami i dokładnie wymieszać mikserem ustawionym na niskie obroty.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Ciasto wyjąć ostrożnie z tortownicy i przekroić je w poziomie dwa razy (otrzymamy trzy krążki ciasta).

Krem:
8. Z podanej ilości mleka ugotować budyń, dodając do mleka w rondelku cukier i kawę rozpuszczalną. Gdy budyń się zagotuje, trzymamy go na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 1 minutę.
Budyń zdejmujemy z ognia i przykrywamy go folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch (folia ma dotykać budyniu) i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową, musi być w tej samej temperaturze co masło (dobrze jest go ugotować dzień wcześniej).

9. Masło utrzeć na jasny krem (ucierać mikserem na wysokich obrotach przez około 5 minut). Następnie w 4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Powstanie gęsty krem.

10. Mleczną czekoladę bardzo drobno poszatkować lub zemleć w blenderze.

11. Krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać czekoladę, wymieszać.

12. Składniki do nasączenia wymieszać. Krążek ciasta położyć na paterze i nasączyć go 1/3 kawowego ponczu. Posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Następnie posmarować połową kawowego kremu z czekoladą. Krem przykryć drugim krążkiem ciasta.

13. Drugi krążek ciasta nasączyć i posmarować dżemem oraz kremem, jak pierwszy. Wierzch przykryć trzecim krążkiem ciasta i nasączyć go resztą ponczu.

14. Boki i wierzch ciasta posmarować kremem kawowym bez czekolady. Posypać wiórkami czekoladowymi i ozdobić czekoladowymi ziarenkami. Na wierzchu położyć kawę z lukru.
Tort najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, więc co najmniej 30 minut przed podaniem wyciągnąć go z lodówki lub innego chłodnego miejsca (Uwaga: rzeczy zrobione z lukru plastycznego nie mogą być przechowywane w lodówce, ponieważ wilgotnieją i topnieją).

Udanych wypieków:)

tort czekoladowy z kawa

tort czekoladowy z kawa

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami

Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym

Tort czekoladowy z żurawiną

Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką

Śmietanowy tort makowy z kremem kawowym

Tort cytrynowy

30 komentarzy do “Tort czekoladowy z kawą i dżemem”

  1. Mała cukierenka co myślisz aby jedna porcje kremu zastąpić galaretka (gotowana na soku z kompotu i wiśniami ) pasowało by? I o ile w takim wyparki zmniejszyć proporcje na krem pół czy 1/3 ?

    Odpowiedz
  2. Mnie ciasto siadlo chyba. Znaczy da sie przekroic na 2 czesci. Na 3 nie ma szans…za niskie….Masa prawie zrobiona …zobaczymy jak wyjdzie.:)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Mała Cukierenko, dziękuje za wspaniała stronę i wspaniałe przepisy znajdujące sie tutaj! Skorzystałam już z wielu i wszystkie sa pyszne:) Ten tort będę robiła na swoje 40 urodziny, mam nadzieje, ze wyjdzie, jak poprzednie słodkości:) Dziękuje!
    P. S. Ma pani ogromny talent, nie mogę sie napatrzeć na pani arcydzieła! Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  4. Dzień dobry :)
    Dzisiaj zrobiłam pierwszy w moim 30.letnim życiu tort :) Dla mojej Kochanej Rodzicielki z okazji Jej urodzin. Znalezienie odpowiedniego przepisu zajęlo mi strasznie duzo czasu…. i TO TEN okazal się idealny. Bardzo dziękuje, mam nadz ze będzie przepyszny…. Jestem pod wrażeniem Pani zdolności jesli chodzi o dekorowanie… przecież to jest arcytrudne! Naprawdę trzeba mieć talent :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  5. Witam ponownie,

    torcik zrobiony :)

    Jednak zrobiłam w takich samych proporcjach, jak Pani, bo bałam się, że coś zepsuję.

    Nie wiem jeszcze jak smakuje, bo jutro dopiero nastąpi przekrojenie, ale wygląda bardzo fajnie ( oczywiście w porównaniu do Pani dzieła, wygląda fatalnie:), ale jak na moje znikome zdolności, może być :)

    Pozdrawiam cieplutko i do następnego przepisu!:)

    PS dziękuję za przepis i pomoc!

    Odpowiedz
  6. bardzo dziękuję, nie wiem jak duża tortownica, ale jeśli 20cm i chce Pani przekroić tylko 2 razy wydaje mi się, że wystarczy składniki zmniejszyć o połowę, jajek proszę dać lepiej 3, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. Witam serdecznie,

    po pierwsze, chciałam powiedzieć, że jest Pani niesamowicie utalentowana.

    Czasem nawet do Pani zaglądam, by po prostu nacieszyć oczy Pani zdolnościami.

    Bardzo w imieniu swoim i osób, którym poleciłam Pani bloga – dziękuję, że dzieli się Pani swoimi pomysłami i robi to w tak przystępny sposób !

    Mam pytanie, dotyczące tego ciasta.

    Chciałam upiec go dla mamy na urodziny, w przyszłym tygodniu.

    Niestety mi jesteśmy bardzo małą rodziną i będzie to ciasto dla nas za duże.

    Czy mogłaby Pani podpowiedzieć jak go zmniejszyć? Chodzi mi np. o to, by nie robić z biszkoptu 3 części, ale dwie. W teorii, mogłabym chyba tak zrobić, ale boję się, że wtedy za dużo zostanie mi kremu itd.

    Gdyby była Pani uprzejma i powiedziała mi jakby to wszystko zmniejszyć i wtedy w jakiej tortownicy piec, byłabym wdzięczna.

    Bardzo pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz