MEGA Proste Szybkie Ciasto Cytrynowe z Kokosem

MEGA Proste Szybkie Ciasto Cytrynowe z Kokosem – Dzisiaj w Małej Cukierence kolejne, proste, szybkie w wykonaniu ciasto. Jest bardzo smaczne, wilgotne, dość mocno cytrynowe i trochę kokosowe. Można je również przygotować w wersji pomarańczowej lub z dodatkiem limonki. Ciasto bardzo mi smakuje i zniknęło u mnie błyskawicznie:). Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




MEGA Proste Szybkie Ciasto Cytrynowe z Kokosem

MEGA Proste Szybkie Ciasto Cytrynowe z Kokosem
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
160ml mleka
200g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
60ml oleju
100g masła – roztopionego
skórka starta z 2 cytryn
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
60g wiórków kokosowych
Do nasączenia:
sok wyciśnięty z dwóch cytryn – około 80-100ml soku
3 łyżeczki cukru pudru
Do ozdoby:
50g białej czekolady
wiórki kokosowe do posypania

MEGA Proste Szybkie Ciasto Cytrynowe z Kokosem

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół.
Keksówkę o wymiarach 25cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i wymieszać łyżką.

3. Do drugiej miski wbić jajka, wlać mleko i wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy, olej, roztopione masło, skórkę z cytryny, ekstrakt i znów krótko wymieszać mikserem.

4. Do mokrych składników dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem na jednolite ciasto, patrz FILM. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

5. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

6. Podczas pieczenia ciasta przygotować składniki do nasączenia, wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem. Gorące, świeżo wyjęte ciasto z piekarnika nasączyć sokiem (ciasto można ponakłuwać, aby lepiej się nasączyło, patrz FILM). Ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.

7. Ostudzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki, roztopić ją na parze lub w mikrofalówce (jeśli roztapiamy czekoladę w mikrofalówce należy pamiętać, aby robić to etapami, wstawić na około 20-30 sekund, wyjąć i zamieszać. Postępujemy tak do całkowitego roztopienia czekolady).

8. Roztopioną czekoladą udekorować wierzch ciasta, użyłam do tego łyżki, patrz FILM.
Na koniec ciasto posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto przechowywać pod przykryciem, aby nie wysychało.

Udanych wypieków :)

MEGA Proste Szybkie Ciasto Cytrynowe z Kokosem

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

3 komentarze do wpisu „MEGA Proste Szybkie Ciasto Cytrynowe z Kokosem”

Dodaj komentarz