Torcik Arbuzowy Bez Pieczenia na Serkach Homogenizowanych

Torcik Arbuzowy Bez Pieczenia na Serkach Homogenizowanych – Witam! Sezon arbuzowy w pełni, więc w Małej Cukierence pyszna nowość z tym warzywem. Zapraszam na nowy torcik bez pieczenia. Jest bardzo ciekawy w smaku z orzeźwiającym, soczystym arbuzem. Torcik nie jest za słodki, jest waniliowy, lekki i wygląda fantastycznie. W przygotowaniu nie jest trudny. Polecam szczególnie na upalne dni!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Torcik Arbuzowy Bez Pieczenia na Serkach Homogenizowanych

Torcik Arbuzowy Bez Pieczenia na Serkach Homogenizowanych
Składniki:
Spód:
około 110g podłużnych biszkoptów
około 60-80ml cytrynówki lub wiśniówki, malinówki lub delikatnie posłodzonej wody z sokiem z cytryny
Krem:
17g żelatyny
170ml wody
600g waniliowego serka homogenizowanego
2 łyżeczki cukru pudru
250ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
500g pokrojonego arbuza bez pestek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wierzch:
150ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka fixu do śmietany
arbuz do ozdoby
mini bezy do ozdoby

Torcik Arbuzowy Bez Pieczenia na Serkach Homogenizowanych

1. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.

Spód:
2. Tortownicę o średnicy 21cm lub 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Brzeg blaszki wyłożyłam jeszcze folią rantową (jeśli nie mamy pomijamy). Biszkopty ułożyć na dnie blaszki i nasączyć wodą z sokiem z cytryny lub alkoholem.

3. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 60 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić.

4. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, ale nie na bardzo sztywno (tak na 3/4).

5. Do dużej miski przełożyć serki waniliowe i cały czas mieszając mikserem w 3-4 partiach wlać żelatynę. Dodać ubitą śmietankę, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na średnich/niskich obrotach do połączenia składników. Dodać pokrojonego arbuza i wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na koło 5 godzin.

Wierzch:
6. Dobrze schłodzony torcik wyjąć ostrożnie z tortownicy (jeśli nie użyliśmy folii rantowej nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i położyć na paterze. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką tylką lub do szprycy i na wierzchu powyciskać duże, ozdobne rozetki (użyłam tylki Wilton 1A, patrz FILM).

7. Następnie łyżeczkę maczamy w gorącej wodzie, wycieramy i każdą rozetkę spłaszczamy do środka (patrz FILM). Wierzch dekorujemy arbuzem (taką zaokrągloną łyżeczką powycinałam kulki z arbuza, patrz FILM) i ubitą śmietanką, która zostanie po zrobieniu rozetek. Na koniec tort dekorujemy mini bezami.

Smacznego! :)

Torcik Arbuzowy Bez Pieczenia na Serkach Homogenizowanych

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

7 komentarzy do wpisu „Torcik Arbuzowy Bez Pieczenia na Serkach Homogenizowanych”

  1. Kochana Natalio
    Podziwiam Twoje cudeńka, te słodkie ale i te z porcelany :-D Na dodatek piękne zdjęcia, którymi zdobisz przepisy. Jestem równie „uzależniona” od ciast, uwielbiam piec i zajadać słodkości. Na szczęście możemy sobie na to ;-) pozwolić. Życzę sukcesów w dalszym rozwoju Twojej Słodkiej Działalności, jesteś wzorem dla wielu.
    Pozdrawiam Małgorzata P.

  2. Ciasto wspaniałe jak zresztą wszystkie Twoje dzieła. Proszę tylko popraw, w przepisie pominęłaś, że należy rozpuszczoną żelatynę połączyć z serkami i dopiero dodać do ubitej śmietany. Są niestety takie kucharki, które ;-) się nie domyślą. Sprawdziłam w filmiku jest ok. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.