Torcik kokosowy z brzoskwiniami BEZ PIECZENIA – Zapraszam na nowy pyszny torcik z brzoskwiniami. Jest bardzo wilgotny, kremowy, nie za słodki. Wspaniale smakuje kokosem i troszkę wanilią. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Pamiętajmy tylko, aby budyń dobrze ostygł i był w temperaturze masła. Przepis powstał przy współpracy z marką Wart – Milk. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Torcik kokosowy z brzoskwiniami bez pieczenia
Składniki:
Spód i do przełożenia:
około 220g biszkoptów (użyłam podłużnych)
Krem:
800ml mleka
120g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 budynie waniliowe bez cukru (każdy budyń na 0,5l mleka)
120g wiórków kokosowych
250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 puszka brzoskwiń w syropie (puszka 820g)
Do nasączenia:
120-140ml syropu po brzoskwiniach
70-80ml rumu (można zastąpić wodą z dodatkiem soku z cytryny)
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
kolorowe cukrowe jajeczka
Przygotujemy budyń do kremu:
1. Do garnka wlać około 500ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie, mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek.
2. Do gotującego się mleka dodać rozmieszane budynie i masę zagotować, powstanie dość gęsty budyń. Zdjąć z ognia i dodać połowę wiórków kokosowych, wymieszać. Budyń kokosowy nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
3. Brzoskwinie osączyć i zachować syrop, dwie połówki odłożyć do ozdoby, a pozostałe pokroić wzdłuż na kawałeczki.
Skończymy krem:
4. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 3-4 minuty. Następnie stopniowo dodawać budyń (dodać go w około 5 partiach), po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe wiórki kokosowe, wymieszać mikserem.
5. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie blaszki ułożyć warstwę biszkoptów. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopty w blaszce.
6. Na biszkopty w blaszce wyłożyć około 1/4 kremu, wyrównać. Na wierzchu poukładać połowę pokrojonych brzoskwiń, lekko je docisnąć, brzoskwinie układać po okręgu, patrz FILM. Na brzoskwinie wyłożyć taką samą ilość kremu co na biszkopty, wyrównać.
7. Na ciasto w blaszce wyłożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć je pozostałym ponczem. Na biszkopty wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać i ułożyć pozostałe brzoskwinie, lekko je docisnąć. Owoce przykryć pozostałym kremem, wyrównać.
8. Następnie na wierzchu ciasta przy pomocy łyżeczki zrobić nierówności, wgłębienia.
Odłożone dwie połówki brzoskwiń pokroić na kawałeczki i udekorować nimi wierzch ciasta. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na całą noc.
9. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Brzeg torcika można wygładzić nożem, patrz FILM.
Torcik przed podaniem udekorować cukrowymi jajeczkami.
Smacznego! :)
Czy można go zrobić na mleku roślinnym? :)
myślę, że tak, pozdrawiam
Bardzo smaczny i świeży w smaku. Zrobiony jako jeden z trzech na urodziny meża.
Czy mozna zrezygnowac z kokosu. Czy bardzo zmieni to smak.
Czy mozna czyms zastapic kokos?
witam :) można użyć innych owoców, np malin? pozdrawiam!
tak można jak najbardziej, pozdrawiam
Dzień dobry.
Torcik wygląda przepysznie. Chętnie go zrobię. Chciałam tylko zapytać gdzie można dostać takie jajeczka do dekoracji?
Pozdrawiam serdecznie.
kupiłam je w Kauflandzie, pozdrawiam
Z jakiej firmy te jajeczka? Są przeurocze :)
to m&m’s pozdrawiam