Torcik kokosowy z brzoskwiniami BEZ PIECZENIA – Zapraszam na nowy pyszny torcik z brzoskwiniami. Jest bardzo wilgotny, kremowy, nie za słodki. Wspaniale smakuje kokosem i troszkę wanilią. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Pamiętajmy tylko, aby budyń dobrze ostygł i był w temperaturze masła. Przepis powstał przy współpracy z marką Wart – Milk. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Torcik kokosowy z brzoskwiniami bez pieczenia
Składniki:
Spód i do przełożenia:
około 220g biszkoptów (użyłam podłużnych)
Krem:
800ml mleka
120g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 budynie waniliowe bez cukru (każdy budyń na 0,5l mleka)
120g wiórków kokosowych
250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 puszka brzoskwiń w syropie (puszka 820g)
Do nasączenia:
120-140ml syropu po brzoskwiniach
70-80ml rumu (można zastąpić wodą z dodatkiem soku z cytryny)
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
kolorowe cukrowe jajeczka
Przygotujemy budyń do kremu:
1. Do garnka wlać około 500ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie, mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek.
2. Do gotującego się mleka dodać rozmieszane budynie i masę zagotować, powstanie dość gęsty budyń. Zdjąć z ognia i dodać połowę wiórków kokosowych, wymieszać. Budyń kokosowy nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
3. Brzoskwinie osączyć i zachować syrop, dwie połówki odłożyć do ozdoby, a pozostałe pokroić wzdłuż na kawałeczki.
Skończymy krem:
4. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 3-4 minuty. Następnie stopniowo dodawać budyń (dodać go w około 5 partiach), po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe wiórki kokosowe, wymieszać mikserem.
5. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie blaszki ułożyć warstwę biszkoptów. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopty w blaszce.
6. Na biszkopty w blaszce wyłożyć około 1/4 kremu, wyrównać. Na wierzchu poukładać połowę pokrojonych brzoskwiń, lekko je docisnąć, brzoskwinie układać po okręgu, patrz FILM. Na brzoskwinie wyłożyć taką samą ilość kremu co na biszkopty, wyrównać.
7. Na ciasto w blaszce wyłożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć je pozostałym ponczem. Na biszkopty wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać i ułożyć pozostałe brzoskwinie, lekko je docisnąć. Owoce przykryć pozostałym kremem, wyrównać.
8. Następnie na wierzchu ciasta przy pomocy łyżeczki zrobić nierówności, wgłębienia.
Odłożone dwie połówki brzoskwiń pokroić na kawałeczki i udekorować nimi wierzch ciasta. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na całą noc.
9. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Brzeg torcika można wygładzić nożem, patrz FILM.
Torcik przed podaniem udekorować cukrowymi jajeczkami.
Smacznego! :)
Z jakiej firmy te jajeczka? Są przeurocze :)
to m&m’s pozdrawiam
Dzień dobry.
Torcik wygląda przepysznie. Chętnie go zrobię. Chciałam tylko zapytać gdzie można dostać takie jajeczka do dekoracji?
Pozdrawiam serdecznie.
kupiłam je w Kauflandzie, pozdrawiam
witam :) można użyć innych owoców, np malin? pozdrawiam!
tak można jak najbardziej, pozdrawiam
Czy mozna zrezygnowac z kokosu. Czy bardzo zmieni to smak.
Czy mozna czyms zastapic kokos?
Bardzo smaczny i świeży w smaku. Zrobiony jako jeden z trzech na urodziny meża.
Czy można go zrobić na mleku roślinnym? :)
myślę, że tak, pozdrawiam