Torcik kokosowy z brzoskwiniami BEZ PIECZENIA

Torcik kokosowy z brzoskwiniami BEZ PIECZENIA – Zapraszam na nowy pyszny torcik z brzoskwiniami. Jest bardzo wilgotny, kremowy, nie za słodki. Wspaniale smakuje kokosem i troszkę wanilią. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Pamiętajmy tylko, aby budyń dobrze ostygł i był w temperaturze masła. Przepis powstał przy współpracy z marką Wart – Milk. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Torcik kokosowy z brzoskwiniami bez pieczenia

Torcik kokosowy z brzoskwiniami bez pieczenia
Składniki:
Spód i do przełożenia:
około 220g biszkoptów (użyłam podłużnych)
Krem:
800ml mleka
120g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 budynie waniliowe bez cukru (każdy budyń na 0,5l mleka)
120g wiórków kokosowych
250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 puszka brzoskwiń w syropie (puszka 820g)
Do nasączenia:
120-140ml syropu po brzoskwiniach
70-80ml rumu (można zastąpić wodą z dodatkiem soku z cytryny)
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
kolorowe cukrowe jajeczka

Przygotujemy budyń do kremu:
1. Do garnka wlać około 500ml mleka, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie, mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek.

2. Do gotującego się mleka dodać rozmieszane budynie i masę zagotować, powstanie dość gęsty budyń. Zdjąć z ognia i dodać połowę wiórków kokosowych, wymieszać. Budyń kokosowy nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

3. Brzoskwinie osączyć i zachować syrop, dwie połówki odłożyć do ozdoby, a pozostałe pokroić wzdłuż na kawałeczki.

Skończymy krem:
4. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 3-4 minuty. Następnie stopniowo dodawać budyń (dodać go w około 5 partiach), po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe wiórki kokosowe, wymieszać mikserem.

5. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Na dnie blaszki ułożyć warstwę biszkoptów. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopty w blaszce.

6. Na biszkopty w blaszce wyłożyć około 1/4 kremu, wyrównać. Na wierzchu poukładać połowę pokrojonych brzoskwiń, lekko je docisnąć, brzoskwinie układać po okręgu, patrz FILM. Na brzoskwinie wyłożyć taką samą ilość kremu co na biszkopty, wyrównać.

7. Na ciasto w blaszce wyłożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć je pozostałym ponczem. Na biszkopty wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać i ułożyć pozostałe brzoskwinie, lekko je docisnąć. Owoce przykryć pozostałym kremem, wyrównać.

8. Następnie na wierzchu ciasta przy pomocy łyżeczki zrobić nierówności, wgłębienia.
Odłożone dwie połówki brzoskwiń pokroić na kawałeczki i udekorować nimi wierzch ciasta. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na całą noc.

9. Schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Brzeg torcika można wygładzić nożem, patrz FILM.
Torcik przed podaniem udekorować cukrowymi jajeczkami.

Smacznego! :)

Torcik kokosowy z brzoskwiniami bez pieczenia

Podobne przepisy

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Pyszne śmietanowe ciasto z ananasem na Komunię

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador

Prosty pyszny sernik kokosowy z czekoladą

Pyszne Ciasto Łabędzi Puch

10 komentarzy do “Torcik kokosowy z brzoskwiniami BEZ PIECZENIA”

  1. Dzień dobry.
    Torcik wygląda przepysznie. Chętnie go zrobię. Chciałam tylko zapytać gdzie można dostać takie jajeczka do dekoracji?
    Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz