Słodki MAZUREK Krówkowy

Słodki MAZUREK Krówkowy – Zapraszam dzisiaj na pysznego, bardzo słodkiego, świątecznego mazurka. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Wygląda pięknie! Cudownie udekoruje nam świąteczny stół. Do jego przygotowania radzę użyć kwaskowatego dżemu, aby trochę przełamać słodycz masy krówkowej. Całość bardzo smaczna i dla prawdziwych łasuchów. Mazurka można dowolnie udekorować. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Słodki MAZUREK Krówkowy

Słodki MAZUREK Krówkowy
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
60g cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
130g zimnego masła
2 żółtka
1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Wierzch:
3-4 łyżki kwaskowatego dżemu (może być porzeczkowy, pomarańczowy, agrestowy)
1 puszka masy krówkowej (kajmakowej) około 400g
40g gorzkiej czekolady
20g białej czekolady
czekoladowe jajeczka do ozdoby
kolorowa posypka cukrowa
blanszowane migdały do ozdoby

Słodki MAZUREK Krówkowy

Ciasto:
1. Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać proszek do pieczenia, sól i krótko wymieszać łyżką. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując przygotowaną mąką. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść rękoma ciasto lub wyrobić mikserem.

2. Gotowe ciasto spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 30 minut.

3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść, aby było bardziej elastyczne. Odłożyć około 1/4 ciasta, a pozostałe rozwałkować na wielkość blaszki 25cm x 35cm. Wałkując należy podsypywać mąką blat i wałek. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, patrz FILM.

4. Ciasto w blaszce ponakłuwać widelcem. Z odłożonego ciasta zrobić wałeczek i ciastem wyłożyć brzeg blaszki, patrz FILM. Następnie łyżeczką zrobić dekoracyjny wzorek.

5. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Uwaga: Ciasto szybko się piecze, należy uważać, aby go nie przypalić.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Wierzch:
6. Ostudzone ciasto posmarować dżemem (ciasto możemy ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na podstawce, ale nie musimy).

7. Masę krówkową przełożyć do rondelka i mieszając zagotować. Gdy masa się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować masę jeszcze przez około 1 minutę.

8. Gorącą masę wylać na przygotowane ciasto i wyrównać, patrz FILM.

9. Roztopić osobno obie czekolady (można na parze lub w mikrofalówce). Każdą przelać do osobnego, foliowego woreczka, patrz FILM. Odrobinę naciąć róg każdego woreczka i czekoladą ozdobić wierzch mazurka, delikatnie wyciskać czekoladę, patrz FILM.

10. Na koniec wierzch mazurka udekorować migdałami, czekoladowymi jajeczkami i kolorową posypką cukrową (gdyby karmel szybko stężał można posypkę cukrową delikatnie docisnąć palcami).

11. Mazurka odstawić na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków :)

Słodki MAZUREK Krówkowy

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz