Wielkanocny mazurek z czekoladą i orzechami – Dzisiaj zapraszam na pysznego, aromatycznego mazurka. Jest bardzo słodki, kruchy, delikatnie orzechowy z nutką pomarańczową. Mazurek wygląda pięknie, tak wiosennie, świątecznie. Jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, dlatego spokojnie możemy przygotować go w domu, na pewno spodoba się naszym bliskim. Mazurka można dowolnie udekorować i tu z przyjemnością pomogą nam dzieci. Wspólne pieczenie umili czas wszystkim domownikom. Przepis powstał przy współpracy z marką E.Wedel. Inspirację znalazłam na stronie z przepisami wielkanocnymi wkuchnizwedlem.wedel.pl/wielkanoc. Polecam!
Zapraszam na FILM.
Wielkanocny mazurek z czekoladą i orzechami
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g zmielonych orzechów włoskich
90g cukru pudru
130g zimnego masła
1 jajko
Wierzch:
200g mlecznej czekolady
120ml śmietanki kremówki 30%
3-4 łyżki dżemu pomarańczowego lub konfitury pomarańczowej
Do ozdoby:
blanszowane migdały
kandyzowane wiśnie
posypka cukrowa
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.
2. Do mąki dodać proszek do pieczenia, zmielone orzechy, cukier puder i krótko wymieszać. Następnie schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując przygotowaną mąką. Dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto lub wyrobić mikserem.
3. Gotowe ciasto spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na około 60 minut.
4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść, aby było bardziej elastyczne. Odłożyć około 1/5 ciasta (tak nawet ciut więcej) i z pozostałego rozwałkować okrąg równy wielkość tortownicy. Wałkując należy podsypywać mąką blat i wałek.
5. Tortownicę wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem. Z odłożonego ciasta uformować wałeczek i wyłożyć nim brzeg ciasta. Następnie przy pomocy noża lub łyżeczki zrobić ozdobny wzorek.
6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 21-26 minut, aż ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Wierzch:
7. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki.
Śmietankę wlać do rondelka, zagotować i gorącą śmietanką zalać czekoladę. Odczekać około 30 sekund i po tym czasie mieszać, aż czekolada się roztopi. Czekoladową masę odstawić do ostudzenia na około 20-30 minut.
8. Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze. Środek ciasta posmarować dżemem pomarańczowym. Na wierzch wylać ostudzoną masę czekoladową, jeśli jest jeszcze bardzo płynna to ciasto odstawić jeszcze na około 10-15 minut.
9. Wierzch mazurka ozdobić migdałami i kandyzowanymi wiśniami, robiąc z nich kwiatuszki. Na koniec posypać posypką cukrową. Mazurka odstawić na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków :)
Lubię go. Piekę od czterech lat na śiwięta