Jabłecznik z winem

Jabłecznik z winem – Przepyszny, rewelacyjny jabłecznik na kruchym cieście. Przepis jest bardzo ciekawy i prosty, przegotowujemy w nim budyń na wytrawnym, białym winie (pierwszy raz w życiu skosztowałam tak przygotowany budyń i muszę przyznać, że jest pyszny ). Smak jabłek i wina z waniliowym budyniem tworzą bardzo smaczną, interesującą kombinację. „Kropkę nad i” dodaje ubita śmietanka, która jest delikatnie aromatyczna i nie za słodka oraz uprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Na smak naszego jabłecznika duży wpływ będzie miało wybrane wino, dlatego wybierzmy troszkę lepsze i najlepiej takie, które nam smakuje (chociaż ja użyłam wina, którego wcześniej nie próbowałam :P ). Świetny przepis, polecam …

Jabłecznik z winem

Jabłecznik z winem
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
125g masła
120g cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
Wierzch:
500ml wytrawnego białego wina
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
120g cukru ( dałam 100g cukru i było wystarczająco słodkie)
1kg umytych jabłek
skórka starta z jednej cytryny
250g śmietanki 30%
3-4 łyżki płatków migdałowych
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 fix do śmietany – niekoniecznie

Jabłecznik z winem

1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.

2. Budynie rozprowadzić w małej ilości wina. Resztę wina zagotować z cukrem i ciągle mieszając, dodać rozmieszany proszek budyniowy. Masę doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć ma tarce o dużych oczkach. Dobrze odsączyć i ze skórką z cytryny dodać do budyniowej masy.

4. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć nim tortownicę o średnicy 24cm i utworzyć dość wysoką krawędź. Na cieście równomiernie rozprowadzić budyniową masę. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 40 minut (bez termoobiegu 180oC). Po upieczeniu odstawić jabłecznik na noc do przestygnięcia.

5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Śmietankę ubić z 1 łyżeczką cukru waniliowego i 1 łyżeczką cukru pudru (oraz fixem). Rozprowadzić ją równomiernie po jabłeczniku i posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego :)

Jabłecznik z winem

Jabłecznik z winem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

19 komentarzy do wpisu „Jabłecznik z winem”

  1. Robię taki jabłecznik od lat i wersji bez wina na soku jabłkowym tez smakuje wysmienicie☺Śmietankę można też delikatnie posypać cynamonem. Polecam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.