Jabłecznik z winem – Przepyszny, rewelacyjny jabłecznik na kruchym cieście. Przepis jest bardzo ciekawy i prosty, przegotowujemy w nim budyń na wytrawnym, białym winie (pierwszy raz w życiu skosztowałam tak przygotowany budyń i muszę przyznać, że jest pyszny ). Smak jabłek i wina z waniliowym budyniem tworzą bardzo smaczną, interesującą kombinację. „Kropkę nad i” dodaje ubita śmietanka, która jest delikatnie aromatyczna i nie za słodka oraz uprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Na smak naszego jabłecznika duży wpływ będzie miało wybrane wino, dlatego wybierzmy troszkę lepsze i najlepiej takie, które nam smakuje (chociaż ja użyłam wina, którego wcześniej nie próbowałam :P ). Świetny przepis, polecam …
Jabłecznik z winem
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
125g masła
120g cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
Wierzch:
500ml wytrawnego białego wina
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
120g cukru ( dałam 100g cukru i było wystarczająco słodkie)
1kg umytych jabłek
skórka starta z jednej cytryny
250g śmietanki 30%
3-4 łyżki płatków migdałowych
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 fix do śmietany – niekoniecznie
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
2. Budynie rozprowadzić w małej ilości wina. Resztę wina zagotować z cukrem i ciągle mieszając, dodać rozmieszany proszek budyniowy. Masę doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć ma tarce o dużych oczkach. Dobrze odsączyć i ze skórką z cytryny dodać do budyniowej masy.
4. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć nim tortownicę o średnicy 24cm i utworzyć dość wysoką krawędź. Na cieście równomiernie rozprowadzić budyniową masę. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40 minut (bez termoobiegu 180°C). Po upieczeniu odstawić jabłecznik na noc do przestygnięcia.
5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Śmietankę ubić z 1 łyżeczką cukru waniliowego i 1 łyżeczką cukru pudru (oraz fixem). Rozprowadzić ją równomiernie po jabłeczniku i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
niestety nie doczytałam i wstawiłam ciasto na całą noc do lodówki.. czy będzie dobre mimo wszystko czy nie bardzo?
Ciasto pyszne, użyłam wina półsłodkiego i upiekłam w kwadratowej małej blaszce.
ciasto super, wszystkim smakowało :)
myślę, że może Pani tak zrobić, pozdrawiam
Koniecznie odstawic na cala noc?? A jak zrobie popoludniu to wieczorem moge dokończyć ciacho i podac gościom???