Jabłecznik z winem – Przepyszny, rewelacyjny jabłecznik na kruchym cieście. Przepis jest bardzo ciekawy i prosty, przegotowujemy w nim budyń na wytrawnym, białym winie (pierwszy raz w życiu skosztowałam tak przygotowany budyń i muszę przyznać, że jest pyszny ). Smak jabłek i wina z waniliowym budyniem tworzą bardzo smaczną, interesującą kombinację. „Kropkę nad i” dodaje ubita śmietanka, która jest delikatnie aromatyczna i nie za słodka oraz uprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Na smak naszego jabłecznika duży wpływ będzie miało wybrane wino, dlatego wybierzmy troszkę lepsze i najlepiej takie, które nam smakuje (chociaż ja użyłam wina, którego wcześniej nie próbowałam :P ). Świetny przepis, polecam …
Jabłecznik z winem
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
125g masła
120g cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
Wierzch:
500ml wytrawnego białego wina
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
120g cukru ( dałam 100g cukru i było wystarczająco słodkie)
1kg umytych jabłek
skórka starta z jednej cytryny
250g śmietanki 30%
3-4 łyżki płatków migdałowych
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 fix do śmietany – niekoniecznie
1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
2. Budynie rozprowadzić w małej ilości wina. Resztę wina zagotować z cukrem i ciągle mieszając, dodać rozmieszany proszek budyniowy. Masę doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć ma tarce o dużych oczkach. Dobrze odsączyć i ze skórką z cytryny dodać do budyniowej masy.
4. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć nim tortownicę o średnicy 24cm i utworzyć dość wysoką krawędź. Na cieście równomiernie rozprowadzić budyniową masę. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 40 minut (bez termoobiegu 180oC). Po upieczeniu odstawić jabłecznik na noc do przestygnięcia.
5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Śmietankę ubić z 1 łyżeczką cukru waniliowego i 1 łyżeczką cukru pudru (oraz fixem). Rozprowadzić ją równomiernie po jabłeczniku i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
przeglądam Twoją stronkę i przeglądam, pełno tu pysznych przepisów :)!!!
dzięki Zauberi :)
pozdrawiam
Czy musi być wino?
Mmm… cudo, tata zajadał się bo jabłecznik to jego ulubione ciasto. A ten wypiek… prawie cały zjadł sam
zamiast wina możemy użyć soku owocowego lub mleka, ale z winem jest świetny
pozdrawiam ciepło
Może zrobie z winem musze wypróbować kilka przepisów na wesele siostry Pozdrawiam
Czy kiedy „odstawiamy jabłecznik na noc do przestygnięcia” to mam go włożyć do lodówki? :)
nie, nie do lodówki,
pozdrawiam
czy zamiast świeżych jabłek, mogę użyć prażonych ze słoika?
z góry pozdrawiam ;)
myślę, że tak,
pozdrawiam
ohhh, wygląda pysznie!!!
Robię taki jabłecznik od lat i wersji bez wina na soku jabłkowym tez smakuje wysmienicie☺Śmietankę można też delikatnie posypać cynamonem. Polecam
dziękuję za komentarz, pychota, pozdrawiam serdecznie
Czy może być wino półsłodkie czy koniecznie musi być wytrawne?
myślę, że może być półsłodkie, pozdrawiam serdecznie
Koniecznie odstawic na cala noc?? A jak zrobie popoludniu to wieczorem moge dokończyć ciacho i podac gościom???
myślę, że może Pani tak zrobić, pozdrawiam
ciasto super, wszystkim smakowało :)
Ciasto pyszne, użyłam wina półsłodkiego i upiekłam w kwadratowej małej blaszce.
niestety nie doczytałam i wstawiłam ciasto na całą noc do lodówki.. czy będzie dobre mimo wszystko czy nie bardzo?