Tarta morelowa z sucharkami i twarogiem

Tarta morelowa z sucharkami i twarogiem – Zapraszam dzisiaj na przepyszną, rewelacyjną tartę z dużą ilością owoców. Bardzo soczysta i niesamowicie aromatyczna dzięki mięciutkim, słodkim morelom. Cudownie rozpływają się przy każdym kęsie, ich smak podkreśla śmietankowe masło, które tworzy idealne połączenie z morelami i sucharkami. Wierzch ciasta posmarowany jest dżemem morelowym, dzięki temu tarta wygląda jeszcze bardziej apetycznie i słodko. Przepis jest rewelacyjny, bardzo go polecam, pycha… (troszkę zmodyfikowany przepis z książki „Wyśmienite ciasta serowe” Elisabeth Lange).

Tarta morelowa z sucharkami i twarogiem

Tarta morelowa z sucharkami i twarogiem
Składniki:
Ciasto:
130g twarogu
60g cukru
szczypta soli
1 duże jajko
5 łyżek oleju
200g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
4 sucharki
3 łyżki masła
40g jasnego, brązowego cukru
800g moreli
Dodatkowo:
170g dżemu morelowego
płatki migdałowe do ozdoby

Tarta morelowa z sucharkami i twarogiem

1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Ser utrzeć z jajkiem, cukrem i solą (mogą zostać bardzo małe grudki sera).

3. Ciągle miksując, partiami dodawać olej. Dodać mąkę i dobrze wymieszać (ciasto zrobi się gęste). Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

4. Morele sparzyć, zdjąć z nich skórkę, podzielić na pół i usunąć pestki.

5. Masło roztopić. Sucharki pokruszyć, wsypać cukier i wlać masło, wymieszać.

6. Formę na tartę lub tortownicę o średnicy 28cm posmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim formę. Na wierzchu rozsmarować masę z sucharkami i gęsto poukładać połówki owoców. Piec w temperaturze 180oC na funkcji termoobieg przez około 26-30 minut.

7. Dżem podgrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze ciepłe ciasto. Boki posypać płatkami migdałowymi.

Udanych wypieków :)

Tarta morelowa z sucharkami i twarogiem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do wpisu „Tarta morelowa z sucharkami i twarogiem”

  1. Nie nadążam za Tobą, Natalio :). Może jak zaczną się wakacje i trochę będę miała więcej czasu, to postaram się częściej korzystać z Twoich przepisów. Pozdrawiam :)

  2. Dziękuję wszystkim za komentarze i odwiedziny :)

    Ewo ja też nie nadążam:) jest teraz taki wybór owoców, nie mogę się zdecydować:)

  3. Mam pytanie, czy sam przepis na ciasto, spod pod owocami bedzie sie nadawal do tarty jablkowej? Z prazonymi sloikowymi jablkami? Prosze o pomoc bo jutro musze sie zabrac za pieczenie! Pozdrawiam ;)

  4. witam:)
    Uważam, że się nadaje, jak najbardziej, powinno wyjść smaczne,
    udanych wypieków i smacznego
    pozdrawiam

  5. Witam :)
    Świetny przepis i piękne zdjęcia! Aż zgłodniałam, tylko mam pytanie: mogłabym użyć świeżych brzoskwini/ nektarynek albo brzoskwini z puszki? :) Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.